HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο σιδηρουργείο του Κομεντινού στον Άγιο Μηνά

Το σιδηρουργείο του Κομεντινού στον Άγιο Μηνά

Κατεβαίνοντας το παζάρι στην χώρα, απέναντι απ’ την πόρτα της Εκκλησίας του Αγίου Μηνά, το μεσαίο ισόγειο μαγαζί, ήταν ο σιδεράς με το παλιό καμίνι με φυσούνα, γεροδεμένος άνθρωπος την αρχή της δεκαετίας του 1970, που αν θυμάμαι καλά ελέγετο Τάσος Κομεντινός.

9-1

Δεν είμαι απολύτως σίγουρος για το όνομα, αλλά θυμάμαι για τα καλά τον άνθρωπο και το σιδηρουργείο του, που προκαλούσε εντύπωση στα παιδικά μάτια με όλο την τεχνολογική του σιδηρουργού της εποχής, επάνδρωσή του.

Πατούσε στέρεα ξυπόλητος στο δάπεδο του καταστήματος που σε κάποιο σημείο ήταν γεμάτο από το καμένο κάρβουνο του καμινιού ίσως και πρέπει να ήταν εξαιρετικός τεχνίτης στο είδος του, μια και με το καμίνι του έφκιαχνε, τσαπιά, τσεκούρια, κάθε λογής γενικά γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην Νήσο, κάγκελα πριτσινωτά, καράβολα, καρφιά για μαδέρια ταβανιών και πολλά άλλα ίσως χρήσιμα σιδηρικά, όλα στο καμίνι.

8-2
Παναγιώτης Κομεντινός

Αυτόν το σιδηρουργό, τον Τάσο κομεντινό (αν όπως γράφω θυμάμαι καλά το όνομά του), τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση ως τεχνίτη οι απόγονοι του ονομαστού σιδηρουργού της Αμφιλοχίας Σπύρου Ζαβιτσάνου, που χάραζε πάνω στα γεωργικά εργαλεία που έφκιαχνε τα αρχικά: Σ Ζ του ονοματός του και πολλές φορές το Ζ το χάραζε ανάποδα.

Σε προσωπική επαφή με έναν απ’ τους απογόνους του Σπύρου Ζαβιτσάνου, μου αναφέρθηκε η εκτίμηση του ως τεχνίτη, στον σιδηρουργό αυτό της Λευκάδος ( τον Τάσο Κομεντινό) και με τα ίδια του τα λόγια είπε, ότι: υπήρχαν εργαλεία και σιδηρικές κατασκευές που δεν μπορούσαμε να φκιάξωμε τόσο καλά εμείς και συνεργαζόμαστε με τον εν λόγω σιδηρουργό στην Λευκάδα.

Αν η σύνταξη της σελίδας , μπορεί να δημοσιεύσει κάποια φωτογραφία από τα 3 στην σειρά παλιά ισόγεια καταστήματα απέναντι απ’ τον Άγιο Μηνά και κάποια φωτογραφία απ’ το εν λόγω σιδηρουργείο ( το μεσαίο απ’ τα τρία αυτά μαγαζιά στην σειρά), αλλά και κάποια φωτογραφία του σιδηρουργού ονόματι ( Μάλλον για την μνήμη μου) Τάσου Κομεντινού – θάχει φύγει απ την ζωή πλέον, θα είναι μια νοσταλγική αναφορά και ένα μνημόσυνο θύμησης για τον σπουδαίο αυτό σιδηρουργό και μαζί μια αναφορά στην μικροβιοτεχνική παραγωγικά λειτουργία της Νήσου τα χρόνια εκείνα.

Θοδωρής Αραβανής

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2016
Επομενο αρθρο
Εμφανίστηκε η επιλογή «κερνάει ο Σώρρας» στις αγορές μέσω internet

2 Σχόλια

  1. Θοδωρής Αραβανής
    13 Σεπτεμβρίου 2016 at 11:58 — Απάντηση

    Ευχαριστώ για την ενημέρωση , σύμφωνα με την οποία ο σιδηρουργός που αναφέρομαι υπό αμφιβολία επιθέτου ως Τάσος Κομεντινός, ήταν ο Κος Τάσος Βεργίνης.
    Το όνομα Τάσος το θυμάμαι μια και σε αυτόν μετέφερα 2 τσεκούρια κάποια για γέμισμα και ατσάλωμα ( κατά την ορολογία της εποχής) και σε επόμενη επίσκεψη αγόρασα για οικογενειακή γεωργική χρήση πηρούνα.

  2. Βεργινης Τασος
    7 Σεπτεμβρίου 2016 at 10:17 — Απάντηση

    Για του λόγου το αληθές ο εικονιζόμενος σιδηρουργός ονομάζονταν Παναγιωτης Κομεντινος ιδιοκτήτης του σιδηρουργείου και εκεί εργάζονταν ένας άλλος μεγαλύτερος σε ηλικία σιδηρουργός ο Βεργίνης Αναστασιος (Μπάρμπα Τασος). Αυτά τα σχόλια για το άρθρο σχετικά με το σιδηρουργό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.