HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο σωματείο «Οι φίλοι του ιερού ναού Αγίου-Σπυρίδωνος Λευκάδας» για την χρηματοδότηση αποκατάστασης του ναού από το ΕΣΠΑ

Το σωματείο «Οι φίλοι του ιερού ναού Αγίου-Σπυρίδωνος Λευκάδας» για την χρηματοδότηση αποκατάστασης του ναού από το ΕΣΠΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ-ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» η πράξη αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου-Σπυρίδωνα Λευκάδας με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με προϋπολογισμό 910.000Ευρώ.

Η παραπάνω ένταξη είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και πολύμοχθης προσπάθειας που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε με την παραπάνω απόφαση-ένταξη από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Με την αριθμ. 276/2007 απόφαση το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδος έπειτα από εισήγηση του τότε Δημάρχου Βασίλη Φέτση αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις για την διάσωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, εξουσιοδοτώντας τον τότε Δήμαρχο να υλοποιήσει την παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. Με σχετικά έγγραφα και προσωπικές παραστάσεις προς τους εκάστοτε Υπουργούς Πολιτισμού, Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Νομαρχία Λευκάδας και όλους τους μαζικούς φορείς της Λευκάδας και τον τοπικό τύπο ζητούσε την ένωση των δυνάμεων όλων των παραπάνω φορέων για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Με το τέλος της θητείας του Δημάρχου Βασιλείου Φέτση το 2010 και την ολόπλευρη στήριξη του Συλλόγου Αγιομαυριτών Λευκάδας και στην συνέχεια με την ίδρυση του Σωματείου «Φίλοι Ιερού Ναού Αγίου-Σπυρίδωνος Λευκάδας» συνεχίστηκαν σε δικαστικό επίπεδο οι προσπάθειες του για τον Ιερό Ναό. Με πρόσθετες δικαστικές παρεμβάσεις του Σωματείου «Φίλοι Ιερού Ναού Αγίου-Σπυρίδωνος Λευκάδας» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λευκάδας, στο Εφετείο Αγρινίου, στον Άρειο Πάγο και τελευταία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λευκάδας για τη διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών υπό τη νομική καθοδήγηση του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου κατά του κ. Σπύρου Τσαρλαμπά και υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, έδωσε την νομική κάλυψη και στήριξη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στο οποίο τελικά με την αριθμ. 4/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας ανήκει ο Ιερός Ναός. Έτσι, έπειτα από παρεμβάσεις, ενέργειες, δικαστικούς αγώνες που κράτησαν δεκατρία ολόκληρα χρόνια φτάσαμε στην ευτυχή συγκυρία της ένταξης και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με την υπογραφή της σχετικής πράξης από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Οφείλουμε να αναφέρουμε για λόγους δεοντολογίας αλλά και ηθικής υποχρέωσης, όλους όσους συνεισέφεραν ο καθένας από την θέση του για την ολοκλήρωση του παραπάνω στόχου. Πρωτίστως την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία προσωπικά έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού για την υποβολή της πρότασης στο ΕΣΠΑ 2014-2020, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά, την Προισταμένη της Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας κ. Ολυμπία Βικάτου, τον Προιστάμενο του Τμήματος Αναστηλώσεων του Υ.Π.Π.Ο. κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την Προσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδος κ. Μαρία Τζωρτζοπούλου, την κ. Ελένη Κατσούλη Μηχανικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, την κ. Νίκη Σαλεμή Αρχιτέκτονα Μηχανικό του Υ.Π.Π.Ο. και τον Βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά για την βοήθειά τους. Θερμότατες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Αρχής και αγαπητό φίλο κ. Κώστα Ασπιώτη για την βοήθειά του.

Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Πανταζόπουλο Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, την κ. Ολγα Αλεξανδρίδου, τον κ. Λάμπρο Λογοθέτη και την κ. Ευαγγελία Γουρζή για την συνεισφορά τους στην όλη προσπάθεια για τον Ιερό Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα.

Θερμές ευχαριστίες στον Σπύρο Αργύρη Πολιτικό Μηχανικό φίλο και συνεργάτη που μαζί ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τον Άγιο Σπυρίδωνα και στήριξε με τις τεχνοκρατικές γνώσεις του τις όποιες ενέργειες απαιτούνταν στις εκάστοτε περιστάσεις.

Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ και να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη στην κ. Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου Αρχιτέκτονα-μηχανικό που υπήρξε ανιδιοτελώς και με διάθεση πολυεπίπεδης προσφοράς στην όλη προσπάθεια για τον Άγιο-Σπυρίδωνα, ακάματος εργάτης και συνεργάτης όχι μόνο για την υπόθεση του Αγίου-Σπυρίδωνα αλλά και για πολλές παρεμβάσεις της, πάντα αφιλοκερδώς και με διάθεση προσφοράς για την Λευκάδα. Ευχαριστούμε επίσης στον Σύλλογο Αγιομαυριτών Λευκάδος, και τον Δικηγόρο κ. Κώστα Παπαγεωργίου καθηγητή στο Α.Π.Θ. για τις νομικές του υπηρεσίες στο Σωματείο μας.

Όλους τους συντοπίτες μας για την στήριξή τους στην προσπάθεια που κάναμε για τον Άγιο-Σπυρίδωνα.

Τέλος να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι του Ιερού Ναού Αγίου-Σπυρίδωνος Λευκάδας» Σπύρο Αργύρη, Θανάση Σίδερη, Νίκο Κοκόλη, και Θοδωρή Γεωργάκη για την συνεργασία τους και την προσφορά τους στην προσπάθεια για τον Άγιο-Σπυρίδωνα.

Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι κάναμε ότι είχαμε ηθική υποχρέωση και καθήκον να κάνουμε απέναντι στους συντοπίτες μας, την τοπική κοινωνία και στον Άγιο-Σπυρίδωνα.

Ας έχουμε την βοήθειά του και την ευλογία του

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΕΤΣΗΣ

Προηγουμενο αρθρο
Ακολουθίες στην Μονή Φανερωμένης και στα Μετόχια αυτής κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου 2020
Επομενο αρθρο
Πέθανε ο ρεμπέτης Αγάθωνας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.