HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΤο Σύνδνεϋ, Μια μοντέρνα πόλη χωρίς ιστορία

Το Σύνδνεϋ, Μια μοντέρνα πόλη χωρίς ιστορία

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Το Σύδνεϋ είναι μια πολύ εντυπωσιασκή πόλη χτισμένη πάνω στο λιμάνι. Οι αρχιτέκτονες έχουν εκμεταλλευτεί τους φυσικούς κολπίσκους κι έχουν δημιουργήσει εκπληκτικά συγκροτήματα μαγαζιών και διαμερισμάτων στο λιμάνι της πόλης βάζοντας τη σφραγίδα της πολυτέλειας και της ευημερίας.
Βεβαίως κορυφαίο εμβληματικό κτίριο είναι η Οπερα του Σύδνεϋ, που μοιάζει με ένα σύμπλεγμα αχιβάδων. Η ομορφιά της είναι κυρίως εξωτερική καθώς μέσα είναι καμωμένη απο σαγρέ άβαφο τσιμέντο σε τοίχους και πατώματα. Η γοητεία της έγκειται στο μπαρ που ανοίγει μπροστά ακριβώς απο τον ωκεανό προσφέροντας στους θεατές ένα ποτό ανάμεσα απο τις πράξεις της όπερας.

sidney-opera
Το Σύδνευ, είναι σούπερ μοντέρνα πόλη αλλά πάσχει απο την έλλειψη ιστορίας. Το κέντρο του αποτελείται απο ουρανοξύστες που σχίζουν τον ορίζοντα και μόνο μια μικρή περιοχή, τα Ρόκς είναι συνδεδεμένη με την αποικιοκρατική ιστορία της Αυστραλίας.

Τα Ροκς είναι η αυθεντική βικτοριανή γειτονιά της πόλης. Εδώ πριν γίνει ο πρώτος οικισμός λευκών, έφτασαν οι πρώτοι κατάδικοι που έστειλε η Αγγλία για να ελαφρώσει τις φυλακές της. Το 1788 είχαν φτάσει οι πρώτοι με 730 άνδρες και γυναίκες καταδίκους. Δυο χρόνια αργότερα κατέφθασε η δεύτερη φουρνιά καταδίκων και με την τρίτη ο πληθυσμός της πόλης έγινε 4.000 κάτοικοι.

Οι κατάδικοι ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν στις φάρμες, να ανοίγουν δρόμους, να κτίζουν κυβερνητικά κτίρια, μέχρι που εμφανίσθηκαν οι πρώτοι ελεύθεροι άποικοι – μεγαλοκτηματίες από την Αγγλία. Αυτοί έκαναν γρήγορα τεράστια κέρδη, αφού πλήρωναν τους κατάδικους που δούλευαν σκληρά όχι με λίρες, αλλά σε …ρούμι.

Σήμερα τα Ροκς είναι μια γραφικη γειτονιά με μπαράκια, εστιατόρια και μπουτίκ που έλκει τους τουρίστες. Είναι το μόνο σημείο που μαρτυράει την ιστορία του τόπου.

Αλλο σημαντικό εμβληματικό στοιχείο του Σύδνεϋ είναι η γέφυρα Harbour Bridge Climb που λειτουργεί 363 ημέρες το χρόνο σε όλες τις καιρικές συνθήκες και προσφέρει μαγικό θέαμα προς τον ωκεανό αλλά και προς το κέντρο της πόλης. Πολλά κρουαζιερόπλοια αράζουν στο λιμάνι του Σύδνεϋ κοσμώντας το με την επιβλητικότητά τους.

11034196_10203861625840758_4146933369894179353_n
Η ζωή στο Σύδνεϋ είναι εξαιρετικά ακριβή σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Οι αξίες των ακινήτων και δή των σπιτιών είναι απίστευτα ακριβές, δε νοείται μονοκατοικία κάτω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σ΄αυτό τον τόπο έστω κι αν βρίσκεται στα μακρινά προάστεια.

Οι τιμές των ρούχων και των καταναλωτικών προϊόντων είναι περίπου απλησίαστες, γενικά το επίπεδο ζωής σε τίποτε δεν συγκρίνεται με το δικό μας. Ενας άλλος κόσμος, ο Κάτω Κόσμος μας αποκαλύφθηκε ωμά μέσα από τις ιδιαιτερότητές του.

Θα πρέπει να πώ ότι το Σύδνεϋ είναι αγαπημένο επειδή ζεί εκεί ο αδελφός του πατέρα μου ο θείος Λεωνίδας Φραγκούλης, η γυναίκα του Κατίνα και η κόρη του Κωνσταντίνα με την οικογένειά της. Είναι ένα κομμάτι της οικογένειας που μας λείπει πολύ.

Το ταξίδι στη μοδάτη πόλη της Αυστραλίας εμπλουτίσθηκε με την ωραία συντροφιά της συναδέλφου μου Βάσως Μόραλη και του άντρα της Κώστα Γιωτάκη, καθώς και με την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, ο οποίος είναι ο λαμπρός εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας στον Κάτω Κόσμο.

Προηγουμενο αρθρο
Αμβρακία-Άκτιο: Έρχεται νέα εργολαβία σκούπα
Επομενο αρθρο
Το μάθημα της Γεωγραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.