HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο Χρονικό του έρωτα

Το Χρονικό του έρωτα

«Τo Χρονικό του έρωτα» μυθιστόρημα του Αλαίν Ντε Μποττόν

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εμβληματική του «μικρή φιλοσοφία του έρωτα» ο Αλαίν Ντε Μποττόν μάς χάρισε το μυθιστόρημα «το χρονικό του έρωτα», που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο στα Αγγλικά το 2016 και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ το Φεβρουάριο του 2017, αφιερωμένο στο μέντορα, συνάδελφο και φίλο του Τζον Άμστρονγκ. Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη Ζυρίχη και ζει στο Λονδίνο, τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Είναι ιδρυτής των Shool of life, ενώ διευθύνει την ομώνυμη σειρά βιβλίων που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ.

Στις 320 σελίδες του βιβλίου, με εικαστικό εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τη Monika Ramos και σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη παίρνουμε τα μηνύματα για τη ζωή και τον έρωτα μέσα από τα βιώματα του Ραμπί και της Κέρστεν, ενός ζευγαριού που ο Μπουττόν έχει επινοήσει ως ήρωες του μυθιστορήματος, για να περάσει τους δικούς του κανόνες για το ρόλο του έρωτα στη ζωή μας. Με φιλοσοφική εμβρίθεια και ψυχολογική οξύνοια αναρωτιέται μήπως τελικά ο έρωτας δεν είναι απλώς ένας «κεραυνός», αλλά μια «δεξιότητα» που χρειάζεται χρόνο και τελικά πόνο, για να την κατακτήσουμε;

Ένας άνδρας και μια γυναίκα ερωτεύονται στο Εδιμβούργο. Παντρεύονται, αποκτούν παιδιά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αγωνίζονται, δέχονται προκλήσεις, περνάνε κρίση, καταφεύγουν σε ψυχαναλύτρια, παλεύουν να σώσουν τη σχέση και το γάμο τους. Τα χρόνια περνούν, τα παιδιά μεγαλώνουν και οι ίδιοι μεγαλώνουν, θα τα καταφέρουν άραγε; Μας θυμίζουν τη ζωή μας, τη ζωή πολλών ζευγαριών γύρω μας, μας προβληματίζουν για το πώς ζούμε, πώς σκέφτονται τα παιδιά μας και το ευρύτερο περιβάλλον μας.

Αν ανατρέξουμε στη δομή του βιβλίου διακρίνουμε πέντε κεφάλαια, με επί μέρους τίτλους το καθένα, ενώ παρεμβάλλονται φιλοσοφικές σκέψεις και συμπεράσματα με βάση την εξέλιξη της ζωής του ζευγαριού. Άλλοτε είμαστε σύμφωνοι, άλλες φορές όμως όχι ή τουλάχιστον προβληματιζόμαστε :1) ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ(ξεμυαλίσματα, η ιερή αφετηρία, ερωτευμένοι, σεξ και έρωτας, η πρόταση γάμου) 2) ΚΙ ΕΖΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ( χαζομάρες, ιδιοτροπίες, σεξ και λογοκρισία, μεταβίβαση, καθολική ευθύνη, διδασκαλία και μάθηση), 3) ΠΑΙΔΙΑ (μαθήματα αγάπης, γλυκύτητα, τα όρια της αγάπης, γονείς και σεξ, το κύρος της μπουγάδας), 4) ΑΠΙΣΤΙΑ (μουρντάρης, υπέρ, κατά, ασυμβίβαστες επιθυμίες, μυστικά), και 5) ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ (θεωρία δεσμού, ωριμότητα, έτοιμος για γάμο, το μέλλον).

Ο συγγραφέας θεωρήθηκε από κάποιους αντιρομαντικός, γιατί πιστεύει ότι οι προσδοκίες εύρεσης της αδερφής ψυχής και η πιθανότητα μιας ολόψυχης ταύτισης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, μας μπερδεύουν πολλές φορές. Επομένως, κατά την άποψή του , ο έρωτας είναι περισσότερο δεξιότητα και λιγότερο ενθουσιασμός. Δεν έχουμε παρά να τρέξουμε στις σελίδες του βιβλίου , για να διατυπώσουμε τη δική μας άποψη για το χρονικό του έρωτα στην ανθρώπινη υπόσταση και γιατί όχι, ίσως να γίνουμε καλύτεροι…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Προηγουμενο αρθρο
Το Νυδρί άνωθεν
Επομενο αρθρο
Ξεκίνησαν οι «Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης στη Λευκάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.