HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο χωριό με τη μηδενική ανεργία

Το χωριό με τη μηδενική ανεργία

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Υπάρχει ένα χωριό στην Ελλάδα με μηδενική ανεργία, υψηλό βιοτικό επίπεδο με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 30.000 ως 100.000 ευρώ.

Το χωριό της ευημερίας που δεν είναι άλλο από την Ανάβρα Μαγνησίας διαθέτει επίσης δύο ολοήμερα σχολεία και δωρεάν γυμναστήριο για όλους, που επίσης διαθέτει αιολικό πάρκο το οποίο αποφέρει 100.000 ευρώ τον χρόνο στην κοινότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Greek Reporter, η ορεινή Ανάβρα που αριθμεί 500 κατοίκους, πριν από 16 χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη, με λίγους κατοίκους και κακές συνθήκες διαβίωσης.

Σήμερα ωστόσο επισκέπτες από όλη την Ευρώπη φτάνουν για να γνωρίσουν το χωριό – “πρότυπο” που αντιστέκεται στην κρίση για να μάθουν το “μυστικό της επιτυχίας”.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η περιοχή έμεινε ανέγγιχτη από την κρίση έχει μηδενική ανεργία και ανύπαρκτη εγκληματικότητα. Οι κάτοικοι – κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές – απολαμβάνουν υψηλότατο επίπεδο ζωής κερδίζοντας από 30.000 ως 100.000 ευρώ, ενώ ο ηλικιακός μέσος όρος είναι κάτω από 40 ετών.

Πρωτεργάτης της επιτυχίας ήταν ο Δημήτρης Τσουκαλάς, επικεφαλής της ΜΚΟ “Αναβρά – ζω”, που προωθεί τον εθελοντισμό. Γεννήθηκε στην Ανάβρα, σπούδασε στη Λαμία και εργάστηκε στην ίδια πόλη και στην Αθήνα, όπου έζησε για μεγάλη χρονική περίοδο, πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην γενέτειρά του.

51

Με την ελπίδα της αναγέννησης του τόπου του, ο κ. Τσουκαλάς, επί 16 χρόνια πρόεδρος της κοινότητας, εργάστηκε σκληρά για να δημιουργηθεί μια κοινότητα αυτοοργάνωσης με “ενθουσιασμό, όραμα, προθυμία, φροντίδα, αγάπη και πίστη”. “Παρότι ήμουν πρόεδρος της κοινότητας, συμπεριφέρθηκα σαν εθελοντής” αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι βρήκαν και εφάρμοσαν πολλά καινοτόμα προγράμματα.

Υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν μπλέχτηκαν με πολιτικά κόμματα και πολιτικά παιχνίδια, ούτε εξέφρασαν προσωπικές φιλοδοξίες, καθώς “στόχος ήταν να προσφέρουν στον τόπο και τους κατοίκους του”, όπως λέει.

Η Ανάβρα έγινε γνωστή και στην ΕΕ για δύο λόγους. Την ανάπτυξη που έχει καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια και το δεύτερο πως “τρέχει” μεγάλα έργα που είναι φιλικά στο περιβάλλον, όπως αιολικό πάρκο και περιβαλλοντικό πάρκο.

Ο κ. Τσουκαλάς λέει ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για να εγκαταλειφθεί ο τόπος και οι δυνατότητές του. “Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα πάμε και καλύτερα” αναφέρει.

Πηγή:www.reporter.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιάννη Μάλφα (Φωτό + βίντεο)
Επομενο αρθρο
900 και πλέον δρομείς έδωσαν ραντεβού στη Λευκάδα για τον 4ο Πράσινο Ημιμαραθώνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.