HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤρεις παλιές φωτογραφίες από την Λευκάδα του Τάκη Τλούπα

Τρεις παλιές φωτογραφίες από την Λευκάδα του Τάκη Τλούπα

Τρεις φωτογραφίες της Λευκάδας του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου Τάκη Τλούπα παρουσιάζουμε παρακάτω. Σύμφωνα με τις ημερομηνίες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες ο φωτογράφος πρέπει να επισκέφτηκε το νησί μας το 1956 και το 1972.

Ο Τάκης Τλούπας (1920 – 2003) γεννήθηκε στη Λάρισα. Γιος ξυλογλύπτη, μαθαίνει την τέχνη κοντά στον πατέρα του και συνεχίζει να την εξασκεί μέχρι την κατοχή.

Με αφορμή μια εκδρομή του ορειβατικού συλλόγου στον Όλυμπο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη φωτογραφία,. Αγαπημένα θέματά του, η ζωή του Θεσσαλικού Κάμπου και των βουνών της Πίνδου και του Ολύμπου.

Μετά το 1945 αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία και ανοίγει στη Λάρισα το φωτογραφείο του. Για 50 και πλέον συνεχή χρόνια αποτυπώνει φωτογραφικά χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεότερης Λάρισας και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του Θεσσαλικού χώρου.

Με το φακό του απαθανατίζει στιγμές της ζωής, τόσο από τις μετακινήσεις των νομαδικών φυλών (Βλάχων, Σαρακατσαναίων) όσο και των ντόπιων αγροτών σε παραδοσιακές εργασίες. Καταγράφει επαγγέλματα που έχουν χαθεί μέσα στον ιλιγγιώδη ρυθμό εκβιομηχάνισης του σύγχρονου κόσμου.

Με τη βέσπα του γυρίζει όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας τις πιο όμορφες γωνιές της, από τον Πηνειό και τη λίμνη Κάρλα μέχρι τη Σκόπελο και την Κρήτη. Η αγάπη του για τη φύση τον οδηγεί στον Όλυμπο όπου φωτογραφίζει ακόμη και τις πιο δύσβατες περιοχές του.

Σταθμό στην πολύχρονη καριέρα του αποτελεί η βράβευσή του το 1994, από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου μαζί με ακόμη 50 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών τιμήθηκε για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή.

Διασίδι στην Καρυά το 1972
Γεμίζοντας νερό στη Λευκάδα το 1956
Λευκάδα 1956

Για την παραπάνω φωτογραφία διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, ως προς την τοποθεσία. Δείχνει να είναι η βρύση του Πασά με σχεδόν κατεστραμμένο το τοίχο που την στηρίζει. Η επόμενη χρονολογικά φωτογραφία που έχουμε βρει για την βρύση του Πασά είναι του 1959 (από το Βιβλιοπωλείο Τσιρίμπαση).  Πιθανόν, στο διάστημα που μεσολάβησε να επισκευάστηκε.

Η Βρύση του Πασά 1959
Προηγουμενο αρθρο
ΠΑΣΟΚ: Το Κοινωνικό Κράτος δεν χαρίζεται, με αγώνα κερδίζεται
Επομενο αρθρο
Οι Εγκρεμνοί και το Πόρτο Κατσίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.