HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤρύγος στην Καρυά Λευκάδας

Τρύγος στην Καρυά Λευκάδας

Ο Σεπτέμβρης, ο τρυγητής έφτασε και φέτος. Τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για αυτή την συναρπαστική ζούρλια, τον τρύγο. Καθόλου τυχαία η παρομοίωσή του με τον πόλεμο.

Το αμπέλι είναι απαιτητική καλλιέργεια. Την άνοιξη αρχίζει η προετοιμασία. Κλάδεμα, σκάψιμο, θειάφισμα, ράντισμα, καθάρισμα, δέσιμο. Με την αγωνία για το πως θα πάει ο καιρός όσο το σταφύλι γίνεται πάνω στο κλήμα. Αν η βροχή με τον πρώτο ήλιο φέρουν περονόσπορο, αν η παγωνιά ¨κάψει¨ τον ανθό τους. Κι όταν έρθει η ώρα που το σταφύλι “κολλάει” στο στόμα, ξεκινά ο μεγάλος αγώνας.

83

Όποιος καλλιεργεί αμπέλι ξέρει καλά τι σημαίνει τρύγος. Κρατάει μέρες. Απαιτεί κόπο. Θέλει χέρια, όπως λέμε στο χωριό. Ο τρύγος είναι ανταμοιβή και βάσανο μαζί.

Φέτος οι παγωνιές του Απρίλη έπληξαν ανεπανόρθωτα τα περισσότερα αμπέλια στον κάμπο της Καρυάς. Η φετινή παραγωγή ήταν σαφώς μικρότερη από την περυσινή. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα “ευαίσθητα” άσπρα σταφύλια, χλώρες, λαόρικα και τα λιγοστά βαρδέα, ενώ το “ανθεκτικό” βερτζαμί κατόρθωσε να κρατήσει την παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα.

80

Λίγα μέτρα από τον κάμπο της Καρυάς, στον επαρχιακό δρόμο από Σφακιώτες προς Αλέξανδρο, στον Χερόλακκο, καλλιεργείται η τοπική ποικιλία σταφυλιού Βερτζαμί. Είναι το σταφύλι με το έντονο ερυθρό χρώμα και τη στυφή γεύση.

Ο τρύγος κράτησε αρκετές ώρες. Η παραγωγή του κρασιού μερικές μέρες. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η πρώτη δοκιμή του φετινού κρασιού. Άντε, λοιπόν, καλά κρασιά… και του χρόνου με υγεία.

Πηγή: http://karyalefkadas.blogspot.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Αγώνας Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας «Μαρίνος Ζαμπάτης»
Επομενο αρθρο
Η «ποπολάρικη» φωτογραφία και τα ... μοσχάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.