HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤότε και τώρα

Τότε και τώρα

Ως οικία Αρταβάνη, (νυν Βερυκίου), μας συστήνεται από τον αείμνηστο Δήμο Μαλακάση, αυτό το παραδοσιακό κτίριο της κεντρικής πλατείας.   Κτίστηκε το 1853 και  είναι κατασκευασμένο με την ντόπια αντισεισμική τεχνοτροπία, όπως και όλα τα μέχρι σήμερα σωζόμενα παλιά κτίρια της πόλης. Στέγασε το Ελληνικό Σχολείο (1922-1923).

Η  φωτογραφία που δημοσιεύουμε, είναι τραβηγμένη μεταξύ των ετών 1980-1988. Έτσι το θυμόμαστε κι εμείς το 1983, σχεδόν εγκαταλελειμμένο και εμφανισιακά κατεστραμμένο. Οι πόρτες του ισογείου ήταν κλεισμένες με χάρμποτ. Τα καλοκαίρια τον χώρο μπροστά του, κάλυπταν οι καρέκλες των παρακείμενων καφενείων.

 Ήταν υποψήφιο μαζί με άλλα κτίρια, να αγοραστεί από την Αγροτική Τράπεζα που στεγάζονταν ακριβώς απέναντι. Η αγοροπωλησία με την ΑΤΕ δεν ευοδώθηκε.

Οι νέοι ιδιοκτήτες  ανάστησαν το κτίριο στην κυριολεξία. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της πλατείας αλλά και της πόλης. Στο ισόγειο στεγάζεται το καφέ: Casbah.

Προηγουμενο αρθρο
Τρία λεπτά στον ορίζοντα των Χορτάτων
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: Πώς αντιδρά ο οργανισμός εάν κάποιος κολλήσει φορώντας μάσκα -Ελληνας καθηγητής του ΜΙΤ εξηγεί

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.