HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΥπάρχει συνέχεια στο θέμα της άμμου!

Υπάρχει συνέχεια στο θέμα της άμμου!

Στις 25 Ιουνίου 2014 είχαμε γράψει: «Με τη σύμβαση κατασκευής του έργου διάνοιξης – διαπλάτυνσης του διαύλου Λευκάδας, η εταιρεία που κατασκευάζει το έργο ανέλαβε πέραν των άλλων υποχρεώσεων της, τη μεταφορά της άμμου, σε απόσταση μέχρι 25 χιλιόμετρα. Θα μπορούσαν δηλαδή, παράλληλα με το δίαυλο, να εκτελούνταν και τα έργα αποκατάστασης των ακτών τόσο του Αη Γιάννη όσο και του Αη Νικήτα και η μεταφορά της άμμου να γίνεται από την παρούσα εταιρεία… Δεν είναι λοιπόν απίθανο όταν αποφασίσουμε να μεταφέρουμε την άμμο να πληρώσουμε ξανά! Αλλά ποιος ασχολείται;»

Όπως διαβάζουμε σήμερα 23/4/2015 στην ιστοσελίδα meganisinews.eu: «οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου οικονομικών και εσωτερικών ετοιμάζουν την σχετική υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει σε δήμο και ΠΕ Λευκάδας να οδηγήσουν τα πρώτα φορτηγά άμμου αρχικώς σε παρακείμενες παραλίες της Λευκάδας. Για τον λόγο αυτό έχει αποφασισθεί η μικρή καθυστέρηση στην εκσκαφή του βορειότερου από τους τρεις προβολείς του διαύλου, όπου αναμένεται ότι θα αποφέρει και την μεγαλύτερη ποσότητα λευκής άμμου που απευθείας θα μεταφορτώνεται και θα οδηγείται στους χώρους προσάμμωσης των παραλιών της Λευκάδας με ευθύνη κι επιβάρυνση του εργολάβου.

Μεγάλο πρόβλημα φέρεται ότι αντιμετωπίζουν δήμος και ΠΕ Λευκάδας με την ποσότητα της άμμου που έχει εναποτεθεί στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΤΑΟΛ, όπου η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εκεί της υποδείχθηκε ως σημείο εναπόθεσης, άρα δεν υποχρεούται για νέα μετακίνηση χωρίς να της καλυφθούν τα έξοδα της μεταφοράς.»

Αν αυτή είναι η εξέλιξη της κατάστασης -μοιάζει και η πιο λογική- οι σωροί της άμμου στο ΤΑΟΛ και στους Μύλους θα αργήσουν να μετακινηθούν αφού θα απαιτηθούν επιπλέον χρήματα για τη μεταφορά τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς στον οποίο απευθυνθήκαμε σήμερα, ήταν σχετικά αισιόδοξος. Εντός των ημερών μας είπε, θα έχουμε την έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση, που θα μας παραχωρεί τη διαχείριση της άμμου. Άμεσα θα ξεκινήσει νέα εξόρυξη άμμου, που θα μεταφέρεται κατευθείαν στις διαβρωμένες ακτές από την εταιρεία. Το κόστος μεταφοράς για την ήδη υπάρχουσα ποσότητα είναι μεγάλο. Θα γίνουν όμως προσπάθειες με ίδια μέσα, για τη μεταφορά ικανής ποσότητας πρώτα από την περιοχή του ΤΑΟΛ.

Πρέπει μάλλον να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι και αυτό το καλοκαίρι το πρόβλημα τόσο το πρακτικό, όσο και το αισθητικό της περιοχής, δεν πρόκειται να λυθεί τουλάχιστον εξ ολοκλήρου.

Θα παραμείνει εκεί να μας θυμίζει πώς δουλεύουν αυτοί που καλούνται να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Να μας θυμίζει την ανευθυνότητα, τη βλακεία, την προχειρότητα, την ανικανότητα… Θα είναι εκεί να μας θυμίζει ότι σ’ αυτή τη χώρα ένα έργο πνοής για το νησί, μπορεί να γίνει ζημιογόνο πριν ολοκληρωθεί, γιατί οι διοικούντες δεν σκέφτηκαν -για μια τουλάχιστον δεκαετία που συζητούνταν, μελετούνταν το έργο- το βασικότερο: που δηλαδή θα εναποθέσουν το σημαντικότερο υλικό το έργου, την άμμο. Θα μας θυμίζει επίσης ότι κανένας δεν λογοδοτεί και δεν τιμωρείται.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Λευκάδας για τα ταμειακά διαθέσιμα δήμων και οργανισμών
Επομενο αρθρο
Δήμητρα Σταματέλου: Διαφωνώ κάθετα με την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.