HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΥπάρχουν και οι προτομές

Υπάρχουν και οι προτομές

Χρόνο και διάθεση να διαθέτει κάποιος και του δίνονται  αφορμές, σε καθημερινή μάλιστα βάση, να γράφει και να σχολιάζει  για το νέο έργο ανάπλασης της περιοχής  του Αγίου Μηνά.

Ο… αστείος και αδιέξοδος ποδηλατόδρομος, τα καβαλημένα αυτοκίνητα -στα φαρδιά τώρα πια πεζοδρόμια-   το χάος και η πλήρης ασυδοσία που επικρατεί τις πρωινές κυρίως ώρες…

Κάθε μέρα κυκλοφορούν σπαρταριστές εικόνες. Εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, κάτι νέο και θεαματικό παρουσιάζεται για σχολιασμό! Οι δημότες, λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, με κυρίαρχο σύνθημα: είναι θέμα Παιδείας,  θεωρώντας μάλλον την Παιδεία ως την εναλλακτική λύση στην αστυνόμευση.  (Οι άνθρωποι που μπροστά σε κάθε αντικοινωνική συμπεριφορά προβάλουν την  «παιδεία», αρνούνται να καταλάβουν πως ο έλεγχος και η τιμωρία είναι βασικά συστατικά της Παιδείας.)

Ξεχάσαμε μάλλον ποιο ήταν το πρόβλημα της περιοχής και πριν από την ανάπλαση.  Ίδιο και απαράλλακτο με σήμερα. Αυτό που άλλαξε είναι   το φάρδος των πεζοδρομίων κι εκείνος ο ποδηλατόδρομος που… βγάζει μάτι.

Το έργο ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Μηνά καλλιέργησε αδικαιολόγητες προσδοκίες. Είμαστε αφελείς, αν πιστέψαμε, πως με το που θα αλλάζαμε πλάκες,  θα δημιουργούσαμε ποδηλατόδρομο, θα στενεύαμε το δρόμο και θα φαρδαίναμε τα πεζοδρόμια, θα άλλαζαν και οι… αντικοινωνικές  πρακτικές των ανθρώπων.

 Ένα τεχνικό έργο από μόνο του, χωρίς την επιβολή τήρησης κανόνων μιας πολιτισμένης κοινωνίας, ποτέ δεν αλλάζει ούτε το τοπίο ούτε τους ανθρώπους. Χρειάζονται και πολλά άλλα, που στον τόπο μας τα αποφεύγουμε, για να μην κακοκαρδίζουμε τους δημότες – ψηφοφόρους. Η κατάντια του δρόμου και στην προηγούμενή του μορφή και στην σημερινή, οφείλεται στους εκάστοτε επικεφαλής της πόλης. Αυτοί όχι απλώς οφείλουν να βάζουν τους κανόνες αλλά κυρίως να φροντίζουν για την τήρησή τους.

Δεν γνωρίζουμε αν το έργο έχει ολοκληρωθεί. Στο τέλος του δρόμου, στη μικρή πλατεία, μπροστά από το σπίτι του αείμνηστου γιατρού Ξενοφώντα Γρηγόρη, υπήρχαν δυο προτομές. Αποσύρθηκαν, όπως ήταν φυσικό, όσο καιρό εκτελούνταν το έργο. Ελπίζουμε με την απουσία τους να καθαρίστηκαν κιόλας και να τοποθετηθούν ξανά. Τα βάθρα ευτυχώς έχουν τοποθετηθεί.

Πρόκειται για τις προτομές των γιατρών και βουλευτών της Λευκάδας: αριστερά του Πέτρου Φίλιππα Πανάγου (1860 -1935), τοποθετήθηκε μάλλον το  1960, και Ξενοφώντα Γρηγόρη (1902-1988), η προτομή του οποίου τοποθετήθηκε το 2002, επί δημαρχίας Παναγιώτη Σκληρού.

Προηγουμενο αρθρο
(26) συλλήψεις στην Λευκάδα τον Αύγουστο
Επομενο αρθρο
Υπάρχει κι ένας τρίτος κίνδυνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.