HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥπέροχα φλαμίγκο της Λευκάδας με τον φακό του Χρήστου Σταύρακα [ΦΩΤΟ]

Υπέροχα φλαμίγκο της Λευκάδας με τον φακό του Χρήστου Σταύρακα [ΦΩΤΟ]

Στη φύση και στα ζώα υπάρχουν διαφορά είδωλα που μπορείς να εστιάσεις, να αφοσιώσεις το έργο σου και να απαθανατίσεις. Άλλα πιο όμορφα, άλλα πιο άγρια, άλλα πιο σπάνια ή εξωτικά. Ο φωτογράφος Χρήστος Σταύρακας έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του στα πανέμορφα Φλαμίνγκο που κλέβουν τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά.

Η Λευκάδα είναι ξακουστή για τις θάλασσες της, με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φυσικά τοπία, το ταπεραμέντο των κατοίκων της και τα ποιοτικά διατροφικά προϊόντα. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν όμως ότι στο νησί και ειδικά στον φυσικό υδροβιότοπο της λίμνης της πόλης του, «συχνάζουν» τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες (κάποιες φορές μέχρι και τον Μάρτιο) τα πανέμορφα αποδημητικά φλαμίνγκο. Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, είναι από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ.

Το «Μεγάλο Φλαμίνγκο» (ή φοινικόπτερος ρόδινος) που επισκέπτεται τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, είναι ένα από τα 6 είδη φλαμίνγκο και ζει επίσης στους υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, την Αφρική, την Ινδική υποήπειρο και την Μέση Ανατολή. Έχει μήκος 120-140 εκατοστά και το ύψος του φτάνει ως τα 187 εκατοστά, ενώ το προσδόκιμο ζωής στη φύση είναι τα 33 χρόνια (έως 50 υπό αιχμαλωσία). Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ότι κοιμάται στο ένα πόδι ενώ το άλλο παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν εχθρούς.

Τα Φλαμίνγκο προτιμούν την ησυχία και την ιδιωτικότητά τους με αποτέλεσμα να επιλέγουν ως τόπο διαμονής αφιλόξενες λίμνες με αυξημένα επίπεδα άλατος και ανθρακικού νατρίου, εκεί όπου δεν φυτρώνει τίποτα και το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση για τα υπόλοιπα ζώα. Γι’ αυτό, όταν εμφανίζονται στη λίμνη του νησιού, απομονώνονται σε σημεία μακριά από τη στεριά και τα «αδιάκριτα» βλέμματα. Έτσι η απαθανάτιση τους γίνεται εξ αποστάσεως και με ιδιαίτερη προσπάθεια και υπομονή από τους αφοσιωμένους και φιλόζωους φωτογράφους.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε, ότι εκτός από τα φυσικά αίτια θνησιμότητάς τους, πολλές φορές υπαίτιος είναι και ο άνθρωπος, είτε μέσω των αποβλήτων και της μόλυνσης του φυσικού τους περιβάλλοντος, είτε κατά την προσπάθεια αιχμαλώτισης τους από υπαλλήλους των ζωολογικών κήπων.

Πηγή: tvxs.gr

Προηγουμενο αρθρο
Το νοσοκομείο Λευκάδας εγκαινίασε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Επομενο αρθρο
Στη Λευκάδα λέμε ΟΧΙ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.