HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΥποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας: Το έργο με τις μεγαλύτερες αμφιβολίες υλοποίησης

Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας: Το έργο με τις μεγαλύτερες αμφιβολίες υλοποίησης

Ακόμα ένα νέο έργο με παραχώρηση είναι η Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας. Το έργο με τίτλο “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου: υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας” πρόκειται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου.

Η ιστορία του συνδέεται με την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας και τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Υλίκη μιας και από το 2012 προσπαθούν (χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα) να δημοπρατηθούν ταυτόχρονα. Έξι φορές έχει χρειαστεί να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της έναρξης δημοπράτησης.

Το έργο συναντά σημαντικές αντιδράσεις κυρίως από την κοινωνία της Λευκάδας. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχουν (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) όλοι οι ενδιαφερόμενοι: οι συμμετέχοντες, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις (3) φάσεις:
Α’ Φάση: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – Προεπιλογή,
Β’ Φάση: Ανταγωνιστικός Διάλογος – Διαβούλευση,
Γ’ Φάση: Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών και ανάδειξη Αναδόχου.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε εν αναμονή της διεξαγωγής της δημοπράτησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν περιμένουμε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2017 ενώ η ολοκλήρωση δεν θα μπορεί να είναι εφικτή νωρίτερα από το 2021.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πρόκειται για έργο παραχώρησης της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του έργου της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας (σε αντικατάσταση της υφιστάμενης γέφυρας), με τα συνοδά έργα.

Το έργο περιλαμβάνει:
— Την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (συμπεριλαμβανομένης της υποθαλάσσιας σήραγγας). Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία-Λευκάδα) νοτιοανατολικά του Κάστρου της Αγ. Μαύρας και το πέρας θα βρίσκεται στον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας,

— Την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας κάτω από τον υφιστάμενο Δίαυλο Λευκάδας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου, συνολικού μήκους 1,1 χλμ. περίπου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων από τον Δίαυλο και η ταυτόχρονη είσοδος/έξοδος των οχημάτων στο νησί της Λευκάδας, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων οδικών συνδέσεων με το υφιστάμενο δίκτυο,

— Τη διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας, στο τμήμα από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας,

— Την κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενου και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής Λευκάδας, εφόσον ενταχθεί στο έργο παραχώρησης.

Τα τυχόν απαιτούμενα συνοδά έργα (ευρύτερες διευθετήσεις, ευρύτερα οδικά έργα κ.λπ.), περιβαλλοντικά και λοιπά θέματα και εγκαταστάσεις, θα ανακύψουν κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Προηγουμενο αρθρο
Έπαψε να είναι πεζόδρομος η αγορά;
Επομενο αρθρο
Θέσεις εργασίας και Εκπαιδευτικά προγράμματα

2 Σχόλια

  1. ΚΩΣΤΑΣ
    10 Δεκεμβρίου 2014 at 08:49 — Απάντηση

    Παιδιά, πάρτε θέση, ξαπλώστε αναπαυτικά και παραγγείλεται φραπεδιά. Να απολαύσετε το θέαμα. Ετοιμάζεται από το Δήμαρχο και την ομάδα του κωλοτούμπα (μάλλον ρεσιτάλ κωλοτούμπας) ανώτερο από την Κομανέτσι! Χωρίς τσίπα. Για να μην ξεχνιόμαστε και να μην έχουμε ψευδαισθήσεις με ποιους μπλέξαμε.

  2. ΧΩΡΙΑΤΗΣ
    9 Δεκεμβρίου 2014 at 11:14 — Απάντηση

    Είμαι περίεργος να δώ ποιά θέση θα πάρει ο δήμαρχος καιι ο Νικητάκης, οι δύο σφοδροί πολέμιοι της υποθαλάσσιας και της μαρίνας μεγάλων σκαφών, αφού κέρδισαν, μάλιστα, τις εκλογές λασπολογούντες πάνω σαυτό το θέμα κατά του Μαργέλη. Θυμάσθε και την συνεδρίαση του πρώην ΔΣ την 10η Απριλίου 2014 και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις, με τις οποίες είχε ξεκινήσει ο …αρραβώνας πρώην και νύν δημάρχου.
    Το πιό πιθανόν είναι να υπάρξει και εδώ τεράστια ανακυβίσθηση, ή απλοελληνικά κολωτούμπα, ή στην αργκό … μπιφτεκάδες, δηλαδή και απ’την μιά και απ΄την άλλη!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.