HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΦαινόμενα τύπου Μυκόνου θα φέρουν νέο lockdown στον τουρισμό

Φαινόμενα τύπου Μυκόνου θα φέρουν νέο lockdown στον τουρισμό

«Άρωμα Λευκάδας: Γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση αρκετών φιλών αναπτύχτηκε σήμερα στο facebook, σχετικά με τις απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χτες το βράδυ δε διάφορα σημεία του νησιού μας. Ίδια και απαράλλακτα όπως έγινε σε άλλα μέρη της Ελλάδας. «Πανελλαδική τρέλα» την χαρακτήρισε φίλος και είχε πολύ δίκιο.

Σε μας τους παλαιότερους η χθεσινή Αυγουστιάτικων συνθηκών κατάσταση θύμισε το γνωστό άσμα του Στέλιου Καζαντζίδη:

Αυτή η νύχτα μένει
που θα ‘μαστε μαζί
θα φύγεις μακριά μου
πριν έρθει το πρωί…

Είχαν δίκιο οι φίλοι που αναρωτήθηκαν που ήταν οι αρμόδιοι για την τήρηση των μέτρων: Αστυνομία, Πολιτική προστασία. Όπως και αυτοί που αναρωτήθηκαν, που βρίσκονταν χτες το βράδυ όσοι φώναζαν, στις αρχές της καραντίνας, να κλείσει ολοσχερώς η γέφυρα!

Και τι να σου κάνουν τα τάματα και η «μεγάλοι σταυροί» στην Κυρούλα Φανερωμένη, όταν οι ίδιοι πριονίζουμε τα κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο βρισκόμαστε. Θα θέλαμε ένα lockdown στο νησί; Μήπως ο χρυσός κανόνας για όλους είναι: Προσέχω για να έχω…»

Συναγερμό έχουν σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας τα φαινόμενα τύπου Μυκόνου, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού.

Λοιμωξιολόγοι τις τελευταίες ώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές.

Υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ένας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους»,

Τον προβληματισμό του μετά τις εικόνες συνωστισμού στο μπαρ της Μυκόνου εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος. Όπως είπε, «ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα» και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».

«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα, όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν το ποτό τους. Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας, καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdowns σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Είπε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα και «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά, προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εορτασμός της πολιούχου της Λευκάδας Παναγίας Φανερωμένης
Επομενο αρθρο
Κάθισμα ή αλλιώς… η παραλία Baywatch της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.