HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΦεστιβάλ φολκλόρ: μια διαβούλευση που δεν έγινε

Φεστιβάλ φολκλόρ: μια διαβούλευση που δεν έγινε

Ολοκληρώνεται αύριο 31 Ιανουαρίου, η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το φεστιβάλ φολκλόρ που ξεκίνησε από το Πνευματικό Κέντρο στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Η μέχρι σήμερα συμμετοχή των δημοτών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν -συμμετείχαν 14 άτομα!

Κατά την άποψή μας αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του τρόπου, που δημιουργήθηκε αυτή η διαβούλευση. Μέσα από ένα γενικόλογο κείμενο που ως βάση συζήτησης έχει όχι θέσεις αλλά προβληματισμούς είναι δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση. Η ποιότητα, η ποσότητα, ο χρόνος, το κόστος κ.λ.π. για ένα θεσμό για τον οποίο υπάρχουν ακόμα  διαφορές απόψεων και ως προς την φιλοσοφία που εκφράζει, αν εκφράζει, σήμερα.

Έτσι το φεστιβάλ φολκλόρ κατά το Πνευματικό Κέντρο: «είναι ένας από τους μακροβιότερους και σημαντικότερους θεσμούς του νησιού μας», ενώ στην πραγματικότητα έχει πάψει προ πολλού να είναι ο σημαντικότερος για τον κόσμο της Λευκάδας. Ασφαλώς και υπήρξε σε άλλες εποχές στο παρελθόν. Κατά το Πνευματικό κέντρο: «το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της αδελφοσύνης των λαών παραμένει πάντα επίκαιρο». Στην πραγματικότητα η φιλία και η αδελφοσύνη των λαών μέσου του φεστιβάλ, ήταν τα χρόνια του Ψυχρού πολέμου μια ισχυρά φορτισμένη επωδός, υψηλού συμβολισμού. Στις μέρες μας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου «όταν φτερνίζεται η Αμερική κρυολογεί η Ευρώπη», δεν δείχνει καθόλου επίκαιρη η φιλία και η αδελφοσύνη της μιας εβδομάδας του φεστιβάλ.

Για να παράγει γόνιμα και θετικά αποτελέσματα μια διαβούλευση έπρεπε να περιλαμβάνει προτάσεις ή σκέψεις ή έστω ένα σκαρίφημα με τις θέσεις του Πνευματικού κέντρου. Επί αυτών θα καλούνταν οι πολίτες να εκφράσουν γνώμες και απόψεις, ώστε στο τέλος να υπάρξουν οι όποιες αποφάσεις με πλατιά συναίνεση και διεργασία.

Τώρα μη έχοντας μια ατζέντα, ένα πλαίσιο για συζήτηση, (άποψη του Π.Κ), μη έχοντας κατατεθειμένες θέσεις ο κάθε σχολιαστής θα μπορούσε να γράψει για όλους και για όλα.

Αν για παράδειγμα, υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών στη διαβούλευση, αν υπήρχε ακόμα μια μεγάλη σε αριθμό μερίδα συμμετεχόντων, που πρότεινε την κατάργηση του Φεστιβάλ φολκλόρ, με ποιο τρόπο θα γινόταν η «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων, αφού όπως προαναφέραμε δεν υπήρχαν οι θέσεις, απόψεις και προτάσεις αυτού που κάνει την διαβούλευση;

Αν θέλουμε να παραχθεί αποτέλεσμα μέσω της διαβούλευσης και όχι να μείνουμε στις γενικότητες, πρέπει το Π.Κ να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση με τις σκέψεις και τις θέσεις του για τον θεσμό και τον τρόπο διοργάνωσής του. Όταν τα ζητήματα γίνουν συγκεκριμένα θα είναι πιο εύκολο και για τους δημότες αλλά και τα σωματεία, να συμπράξουν και να διαμορφωθεί ένα ευρείας αποδοχής αποτέλεσμα.

Προηγουμενο αρθρο
Συνελήφθη 20χρονος διακινητής, για παράνομη μεταφορά τεσσάρων αλλοδαπών στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Σε Άρτα και Αγ. Κοσμά οι αθλητές και αθλήτριες του Γυμναστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.