HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΦωτιά σε καμινάδα τζακιού στην Απόλπαινα

Φωτιά σε καμινάδα τζακιού στην Απόλπαινα

Φωτιά σε καμινάδα τζακιού σε σπίτι στην Απόλπαινα εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα. Η φωτιά επεκτάθηκε και στην στέγη του σπιτιού. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπήρξε άμεση. Κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις ζημιές.

Εάν ζητήσετε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στατιστικά συμβάντων για τις αιτίες των κλήσεων που δέχεται για φωτιά σε σπίτια, θα εκπλαγείτε από το ποσοστό που αφορά τη φωτιά σε καμινάδες τζακιών.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω από το διαδίκτυο ορισμένα -πιστεύουμε- χρήσιμα στοιχεία για τις καμινάδες και την συντήρηση τους.

Ο καπνός από την καύση των ξύλων δεν περιέχει μόνο άνθρακα αλλά και κρεόζοτο. Το κρεόζοτο το συναντά κανείς στην καμινάδα σε τρεις μορφές – στάδια:
Στο πρώτο στάδιο είναι σκόνη που ο κόσμος συνηθίζει να ονομάζει «καπνιά».
Στο δεύτερο στάδιο παίρνει τη μορφή χοντρών κόκκων με πόρους.
Στο τρίτο στάδιο κρυσταλλοποιείται και μοιάζει με μαύρο γυαλί.
Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων στο τζάκι μετατρέπουν το πρώτο στάδιο στο δεύτερο και στη συνέχεια στο τρίτο, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και είναι η αιτία που παίρνουν φωτιά οι καμινάδες.

Το κρεόζοτο στο τρίτο στάδιο δεν φεύγει με το βούρτσισμα αλλά παραμένει κολλημένο στα τοιχώματα της καμινάδας. Η ανάφλεξή του είναι θέμα χρόνου και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται μια καμινάδα; Γιατί;

Η συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πιστεύουμε ότι ένας ασφαλής κανόνας είναι ο καθαρισμός της καμινάδας να γίνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κατανάλωση των ξύλων είναι μεγαλύτερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα ξύλα) ετησίως.
Εάν ωστόσο η κατανάλωση ξύλων είναι μικρότερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα), ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο.
Υπάρχουν όμως παράγοντες που επιταχύνουν τη συγκέντρωση της καπνιάς και επιβάλλουν τον ετήσιο καθαρισμό ακόμα και με μικρότερη κατανάλωση ξύλων:

Η καύση ακατάλληλων ξύλων (όπως τα χλωρά ξύλα, τα ξύλα από κωνοφόρα, από λεύκες καθώς και τα τελάρα, οι παλέτες κλπ.) παράγει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καπνού και γεμίζει γρηγορότερα με κρεόζοτο στη καμινάδα.

Η σιγανή και χαμηλή καύση του τζακιού παράγει περισσότερο καπνό και πιο κρύα καυσαέρια. Έτσι μειώνεται ο ελκυσμός (ανοδικό ρεύμα) στην καμινάδα, και ο καπνός κολλάει στα τοιχώματα αντί να βγει από την έξοδο της καμινάδας.

Το συχνό ψήσιμο επιβαρύνει δραματικά την καμινάδα γιατί το λίπος που στάζει πάνω στα κάρβουνα καίγεται, δημιουργεί λιπαρές και εύφλεκτες αποθέσεις στα τοιχώματά της, πάνω στις οποίες πολύ πιο γρήγορα γίνεται συσσώρευση καπνιάς.

Τα κατασκευαστικά λάθη είναι κι αυτά μια σοβαρή αιτία συσσώρευσης κρεόζοτου στην καμινάδα:

Η απουσία μόνωσης κάνει τα καυσαέρια να κρυώνουν γρηγορότερα, να ανεβαίνουν πιο αργά και να κολλάν στα τοιχώματα.
Η ύπαρξη γωνιών και ανωμαλιών στην διαδρομή της καμινάδας εμποδίζει την ελεύθερη ροή των καυσαερίων με συνέπεια την πιο γρήγορη συσσώρευση κρεόζοτου στα σημεία αυτά.

Η καύση άλλων υλικών εκτός από τα ξύλα, (συσκευασίες, έντυπα, πλαστικά και συνθετικά προϊόντα), παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καπνού που περιέχει ενώσεις επικίνδυνες όχι μόνο για την καμινάδα σας αλλά και για το περιβάλλον.

Προηγουμενο αρθρο
Ζωντανά από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Λευκάδας το αφιέρωμα στη σύγχρονη επτανησιακή ποίηση
Επομενο αρθρο
Σεμινάριο για Νηπιαγωγούς από το Κέντρο Πρόληψης Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.