HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣAπό την εκδήλωση για τη συγγραφέα Κωνσταντίνα – Βρεττού Γεωργακάκη

Aπό την εκδήλωση για τη συγγραφέα Κωνσταντίνα – Βρεττού Γεωργακάκη

Στον όμορφο κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης έγινε χτες το απόγευμα η παρουσίαση του έργου της Λευκαδίτισσας συγγραφέος Κωνσταντίνας Βρετού – Γεωργακάκη.

Για τη συγγραφέα και το έργο της μίλησαν η φιλόλογος Κατερίνα Ζυγογιάννη, ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης και η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μαρία Ρούσσου. Το σύνολο χάλκινων πνευστών του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση.

Η κ. Μαρία Ρούσσου ανέφερε στην ομιλία της:

Η κ. Κων/να Βρεττού – Γεωργακάκη, μεγαλωμένη στη Λευκάδα, πρωτοεμφανίσθηκε στη λογοτεχνία με το συλλογικό έργο Αίσθηση γυναίκας. Είναι η συγγραφέας των 3 βιβλίων Σόρα Κάτε (2007), Στον αστερισμό των πλειάδων (2010) και Αγιομαυρίτικες Ιστορίες (2013), εκδόσεις Στοχαστής.

Ο καμβάς και το νήμα για τα βιβλία της είναι η Λευκάδα, οι μνήμες και αγαπημένα πρόσωπα. Η τέχνη της τα κέντησε και τα μετουσίωσε.

Μας μυεί σε μια Λευκάδα αθώα, απλή και συνάμα σύνθετη, σε εποχές ανέχειας αλλά και καλοσύνης και ευγένειας. Η κ. Γεωργακάκη καταφέρνει να κάνει ηρωίδες τις Αγιαντωνίτισσες και το μικρόκοσμο του Αγ. Αντωνίου Κέντρο του κόσμου. Παρουσιάζει μια ζωή χωρίς μιζέρια, με χιούμορ και θυμοσοφία.

Προβάλλει τη φιλοσοφία της πραγματικής οικονομίας, όπου με λίγα αποτρύδια σταφύλι και φιλοξενία κερνιούνται μουσταλευριά και πεκιμέζι όλοι οι παρευρισκόμενοι, που αποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αη Γιάννη. Εστιάζει στις μανάδες και τις γιαγιάδες, που, χωρίς σπουδαίες γνώσεις, δίνουν όλες τις βάσεις, τα όρια και τους κώδικες στα βλαστάρια τους. Να μην κλέβουν, να μη μαρτυρούν τους φίλους , να μη λαιμαργούν, να σέβονται κλπ.

Ένας κόσμος απλότητας και σοφίας, με προτάσεις για καθημερινά θέματα και για αέναες αναζητήσεις.
Παιδιά που η συγγραφέας δε θέλει να θυμώνουν, που βρέθηκαν σε γειτονιά μη προνομιούχα, αλλά να ονειρεύονται και να παλεύουν να προκόψουν, και εν τέλει να φτάνουν στα πέρατα του κόσμου.

Ο αη Αντώνης είναι η γειτονιά που χωρούν όλοι. Και σέβονται τα «άϋλα», τους «ελάχιστους αδελφούς», τους ρεσεμένους, τους κάθε λογής παράξενους τύπους, χωρίς να τους κοροϊδεύουν. Κάποιες φορές βέβαια ξεσπούν με νόημα «κιο νισάφι Αγ Αντώνη μου..είπαμε »

Χειρίζεται όμορφα την τοπική διάλεκτο και παρέχει ηθογραφικά και άλλα στοιχεία, αποσπάσματα απ’ τους ποιητές μας, συχνά ψαλμούς και στοιχεία αστρονομίας. Όλες οι γυναίκες κι η κάθε μια ξεχωριστά λίγο ή πολύ ηρωίδες στον τομέα τους.

Διδάσκουν την ανταπόδοση «μεριμνούνε και για τα πετεινά τ’ ουρανού κι εκείνα κελαηδούν για χάρη τους. Και ζουν όλοι μαζί, μοιράζονται αγαθά και σκεύη στα καλά και τα κακά, δίκτυο συνοχής, με αλληλεγγύη και καλαμπούρι, με ενότητα και με την πεποίθηση πως «το έλεος του ενός μπορεί να σώσει την ψυχή του άλλου». Στις διαδρομές αη Γιάννης – Αη Αντώνης μαγεία…Το κάθε αγριολούλουδο πανδαισία! Όλα ευλογία της φύσης! Στις περιγραφές της νομίζεις πως μυρίζει μυρτιά, όπως μυρίζει και στα ξωκλήσια του Αιγαίου μας…

Κρίμα που το εκκλησάκι παραμένει ερειπωμένο. Αλλά «ο άγιος Αντώνης της ερημιάς, δε φοβάται την ερήμωση.Εικόνες από το τέμπλο του αγ. Αντωνίου εκτίθενται στη Συλλογή Μεταβυζαντινών στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.

Με τη βοήθεια των εκλεκτών ομιλητών και της ίδιας της συγγραφέως, θα ανακαλύψουμε πολλά
Μυστικά των πρωταγωνιστών της.

Σε άλλο άρθρο μας παρουσιάζουμε την ομιλία του π. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη για τη συγγραφέα και το έργο της.

Προηγουμενο αρθρο
Παραδίδοντας την απλότητα, τη γνησιότητα, το ήθος της άλλης Λευκάδας - Του π. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη
Επομενο αρθρο
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Καλοκαίρι 2014 - Πρόσκληση πανηγύρεως Αγίου Ιωάννου στο λιβάδι της Καρυάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.