HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΧάος στην Ουάσινγκτον: Τραμπούκοι του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο!

Χάος στην Ουάσινγκτον: Τραμπούκοι του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο!

Φόβος και παράνοια στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας. Σοκαριστικές οι εικόνες μετά τις τοξικές ομιλίες σε χιλιάδες διαδηλωτές, τους οποίους είχε συγκεντρώσει ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος για να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο, φυγαδεύτηκαν οι βουλευτές και γερουσιαστές – Παρέμβαση Μπάιντεν – Νέο εμπρηστικό μήνυμα Τραμπ

Συνέβη λοιπόν και το αδιανόητο. Αφού ο Ντόναλντ Τραμπ καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια την τοξικότητα στον πολιτικό λόγο, αφού έσπειρε το δηλητήριο της συνωμοσιολογίας και αμφισβήτησε την αλήθεια με κάθε τρόπο, αφού εξέθρεψε και κανάκεψε κάθε είδους τραμπούκων (από τους ακραίους ρατσιστές Proud Boys μέχρι τους τρομακτικούς QAnon) στην προσπάθειά του να δημιουργήσει έναν στρατό που θα τον κρατήσει στον Λευκό Οίκο, όλο αυτό εισέβαλε στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας. Η Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 θα μείνει στην Ιστορία. Θα μείνει στην Ιστορία ως ημέρα ντροπής, ως ημέρα-όνειδος. Θα μείνει στην Ιστορία για τις απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Κογκρέσο, όταν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τις ψήφους των Εκλεκτόρων και να οριστικοποιήσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου —μια τυπική διαδικασία που αναβλήθηκε υπό την απειλή του όχλου.

Ήταν μια διαδήλωση που είχε διοργανώσει ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος ως γνωστόν δεν έχει αποδεχτεί την ήττα του και δεν ήθελε το Κογκρέσο να επικυρώσει το αποτέλεσμα. Ομως άλλο η ρητορική και οι ανοησίες ενός φαιδρού πολιτικού και άλλο η οχλοκρατία. Ή μήπως δεν είναι άλλο και είναι το ίδιο τελικά;

Διότι οι διαδηλωτές, αυτοί που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, άκουσαν αυτούς που μιλούσαν. Τον δήθεν αξιότιμο Ρούντι Τζουλιάνι ή τον γιο του Τραμπ, τον ανεκδιήγητο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ που απειλούσαν όσους βουλευτές είναι μέσα στο Κογκρέσο. Ο ίδιος ο Τραμπ κάτι τέτοιο ήθελε, μιλώντας στο πλήθος σκορπώντας ψέματα και δηλητήριο —να μη συνεδριάσουν τα μέλη του Κογκρέσου, να καθυστερήσει η διαδικασία διαδοχής του.

Οι διαδηλωτές άκουσαν. Ενθαρρύνθηκαν από τους ομιλητές. Εσπασαν την κεντρική πόρτα του Καπιτωλίου και τα παράθυρα και εισέβαλαν στον χώρο υποδοχής. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές αποσύρθηκαν σε άλλο χώρο του κτιρίου για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία τους έδωσε εντολή να φύγουν από άλλη πλευρά για να μπορέσουν να διώξουν τους εισβολείς.

Όπως ανέφερε η αστυνομία της Ουάσινγκτον μια γυναίκα πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται. Ανακοινώθηκε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα, 01:00 Πέμπτης ώρα Ελλάδος) ως το πρωί.

Η Νάνσι Πελόσι ζήτησε την συνδρομή της Εθνοφρουράς για να εκκενώσει το κτίριο από τους εισβολείς.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές βανδάλισαν γραφεία των γερουσιαστών.

Οι εισβολείς είχαν συγκρουστεί λίγο νωρίτερα με την αστυνομία του Καπιτωλίου, που όμως δεν μπόρεσε να τους συγκρατήσει. Ηταν ανάμεσα στους χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, στον λόφο του Καπιτωλίου, ακούγοντας για μία ώρα τον απερχόμενο πρόεδρο να επαναλαμβάνει τις γνωστές κατηγορίες του για «νοθεία» στις εκλογές και «κλοπή» από τους Δημοκρατικούς.

Οι τραμπούκοι, ενθαρρυμένοι και από τα λόγια πολιτικών όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι και ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος που είχαν προειδοποιήσει τους βουλευτές «ερχόμαστε για εσάς», έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ανέβηκαν στην εξέδρα που έχει στηθεί για την ορκωμοσία του Μπάιντεν και στα σκαλιά του Καπιτωλίου πριν σπάσουν την κεντρική πόρτα αιφνιδιάζοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Πριν γίνει η εισβολή, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχε αρνηθεί να υπακούσει στην εντολή του Τραμπ και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των Εκλεκτόρων, προκαλώντας την οργή του απερχόμενου προέδρου στο Twitter. O Πενς είπε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σεβαστεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ και να μην αμφισβητήσει την εγκυρότητα των εκλεκτορικών ψήφων.

Το ίδιο είχε κάνει και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος σε μία παθιασμένη ομιλία του, είπε ότι αν οι συνάδελφοί του αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από τον αμερικανικό λαό και τους Εκλέκτορες, θα βάλουν σε κίνδυνο την αμερικανική δημοκρατία.

Μετά την εισβολή, σύμφωνα με το κανάλι PBS, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ακούστηκαν να κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ για τις σοκαριστικές εξελίξεις και να κάνουν λόγο για προδοσία κατά του έθνους εκ μέρους του. Ο απερχόμενος πρόεδρος ζήτησε, φυσικά μέσω Twitter, να ηρεμήσουν και να σεβαστούν την αστυνομία του Καπιτωλίου. Ωστόσο ο όχλος ήταν πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί. Οι κυβερνήτες του Μέριλαντ και τη Βιρτζίνιας ανακοίνωσαν ότι στέλνουν Εθνοφρουρά για να τηρήσει την τάξη.

Σε μήνυμά του προς το έθνος, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για εξέγερση, για όχλο και κάλεσε τον Τραμπ να εκπληρώσει τον όρκο του, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να βγει στην τηλεόραση ζητώντας από το πλήθος να διαλυθεί.

«Οσο καλός ή κακός και αν είναι ένας πρόεδρος, ο λόγος του έχει βαρύτητα…Καλώ τον Πρόεδρο Τραμπ να βγει σε εθνικό δίκτυο, να τιμήσει τον όρκο του, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει τέλος σε αυτή την πολιορκία», είπε ο Μπάιντεν.

Τι έκανε ο Τραμπ; Βγήκε στην τηλεόραση και συνέχισε τα ψέματά του: «Ξέρω ότι είστε θυμωμένοι. Είστε υπέροχοι. Μας έκλεψαν τις εκλογές. Αλλά πηγαίνετε σπίτια σας», είπε.

Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, έστω για τις υπόλοιπες 14 ημέρες που απομένουν ως την ορκωμοσία του Μπάιντεν…

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Επιδότηση Covid στα ΚΤΕΛ - 108.748,00 στο ΚΤΕΛ Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Δωρεάν tests για τον Covid-19 για επαγγελματίες-μέλη του Επιμελητηρίου Λευκάδας και υπαλλήλους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.