HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΧαρταετός: Η αίσθηση της ελευθερίας και της δύναμης

Χαρταετός: Η αίσθηση της ελευθερίας και της δύναμης

Ελένη Μ. Ματαράγκα

Τέτοιες μέρες, σε παλαιότερους καιρούς, οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι επιδίδονταν στην κατασκευή του χαρταετού. Χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγκος, αλευρόκολλα, εφημερίδες ή περισσεύματα από αποκριάτικες κορδέλες, είχαν την τιμητική τους. Ζύγια σωστά, αυτιά, ουρά ελαφριά, ολόκληρη επιστήμη!

Τώρα οι περισσότεροι τους αγοράζουν έτοιμους. Δεν παύει όμως το έθιμο αυτό της Καθαρής Δευτέρας να είναι η χαρά κάθε παιδιού.

Η ιστορία του χαρταετού μας πάει πολύ πίσω στο χρόνο, στο 200 π.Χ στην Κίνα. Εκεί κατασκευάζονται οι πρώτοι χαρταετοί με ανθεκτικά υλικά, μπαμπού, μετάξι και χαρτί. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικές τελετές αλλά κυρίως για να συλλέγουν πληροφορίες σε περίοδο πολέμου.

Μέσω του εμπορίου εξαπλώθηκαν σιγά σιγά στις γύρω ασιατικές χώρες Ταϋλάνδη, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα, και στα χρόνια των μεγάλων εξερευνητών γύρω στο 1400μΧ έρχονται στην Ευρώπη.

Κατά τους δύο Παγκοσμίους πολέμους ο χαρταετός χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, σαν συσκευή παρατήρησης. Επίσης χρησιμοποιείται για επιστημονικά πειράματα, για να μετρηθεί ο ηλεκτρισμός της ατμόσφαιρας και του κεραυνού (Βενιαμίν Φραγκλίνος –Αλεξικέραυνο), για τη μέτρηση της ταχύτητας των ανέμων, για μετεωρολογικές παρατηρήσεις, για τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε μεγάλο υψόμετρο.

Στην Ελλάδα έφτασε από τα λιμάνια της ανατολής (Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρου, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χαρτί.

Στις μέρες μας το έθιμο του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής προς το Θεό, όπως ακριβώς και η νηστεία συμβολίζει την σωματική και πνευματική κάθαρση στο δρόμο για την Ανάσταση του Πάσχα.

Η αίσθηση της ελευθερίας και της δύναμης που σου δίνει κρατώντας το σπάγκο είναι μοναδική.
Όπως λέει κι ο Κεφαλλονίτης λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος.

«Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του χαρταετό δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένιωσε την αντίσταση του μεγάλου σπάγκου, δεν εκατάλαβε την δύναμη του αέρα. Κι όποιος δεν εφώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού που βλέπει να κινδυνεύει στο ψηλό μετεώρισμα του ο αετός, δεν ένιωσε την χαρά του να τα βγάζεις πέρα μόνος σου με την φύση».

Πηγές: enikoς.gr
peoplegreece.com

Προηγουμενο αρθρο
«Χρυσή» η Λευκαδίτισσα Κορίνα Πολίτη
Επομενο αρθρο
Απτόητοι ορισμένοι καρναβαλιστές παρά την απαγόρευση λόγω κοροναϊού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.