HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΧρίστος Χαλικιάς: Η Τέχνη είναι ζωή

Χρίστος Χαλικιάς: Η Τέχνη είναι ζωή

Από τη Θάλεια Κυπραίου
Κριτικό της Τέχνης

13Τα έργα του Λευκαδίτη καλλιτέχνη Χρίστου Χαλικιά που εκτίθενται στη Πινακοθήκη της Άρτας ”Γιάννης Μόραλης” ενεργοποιούν τις πέντε αισθήσεις του θεατή.

Για εκείνον η ζωγραφική είναι μια ιεροτελεστία, μια στιγμή απόλυτης ελευθερίας. Η Ζωγραφική του υπακούει στις παρορμήσεις, τις ιδέες και τις εικόνες που συσσωρεύονται και ξαφνικά συμπυκνώνονται σε μια σειρά καινοτόμων ζωγραφικών έργων.

Το εγχείρημα του απελευθερώνει μια κοινωνική δέσμευση, συνδέοντας το έργο του με την αρχή του ρεύματος της avant-garde “η τέχνη είναι ζωή”.

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, τόσο σε ότι αφορά τα υλικά που χρησιμοποιεί όσο και στα μέσα έκφρασης που επιλέγει. Το κοινό χαρακτηριστικό που κρύβεται πίσω από όλα τα έργα του είναι η επιθυμία του καλλιτέχνη να εμπλέξει τους θεατές στη δουλειά του: το κοινό καλείται να αισθανθεί.
Ποιος δε θα αναγνώριζε τον εαυτό του στις φιγούρες εκείνες που μετουσιώνουν το φανταστικό σε απτό καθώς αναπνέουν; Εξάλλου, χρειαζόμαστε αέρα για να υπάρχουμε, όπως ακριβώς οι φιγούρες του Χρίστου Χαλικιά.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο καλλιτέχνης λέει:”ο αέρας είναι απαραίτητος καθώς είναι το στοιχείο που τροφοδοτεί τη ζωή. Η πνοή του μας συνθέτει και ταυτόχρονα μας διευρύνει”.

Οι ανθρώπινες φιγούρες που ανασαίνουν μέσα από τα ζωγραφικά του έργα αποτελούν αλληγορίες της ζωής, αλλά συγχρόνως μεταφέρουν και ένα αφυπνιστικό μήνυμα: την ανάγκη να ενωθούμε, να γίνουμε συνεργαζόμενα κύτταρα του μητρικού μας οργανισμού.

Όπως ο αέρας στηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, η “έκπτωση” στηρίζει τις φτηνές αξίες και την ύλη, ”ενέργειες” που μολύνουν τους ανθρώπους, τον αέρα και τη ζωή.

Προηγουμενο αρθρο
Αναβίωσε για μια ακόμα χρονιά το Αμπαλί
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: Γεμάτη εκπλήξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.