HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΧριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

Για μία ακόμη φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας βγήκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή –τώρα ήταν η σειρά του ΑΝΤ1. Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο τήρησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος για lockdown μόνο ως τις 30 Νοεμβρίου και εξήγησε ξανά ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά και η επιστροφή στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί με προσοχή και έχοντας σε ισχύ κάποιους από τους περιορισμούς.

Αυτό όμως που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον στη νέα τηλεοπτική εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι προετοίμασε τους πολίτες για Χριστούγεννα χωρίς εκδρομές και μετακινήσεις από νομό σε νομό, δηλαδή χωρίς Χριστούγεννα στο χωριό. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί κάτι τέτοιο επειδή το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια –άλλα τα βάρη στη Βόρεια Ελλάδα, άλλα στη Νότια.

Σε αυτό συνηγορούν και οι επιστήμονες. Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το είπε στον ΣΚΑΪ ότι δεν πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση στην Αττική είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα μέτρα εφαρμόζονται και αποδίδουν. Οντως, ακόμα και ύστερα από τρεις εβδομάδες lockdown η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια σε ημερήσια κρούσματα, καταγράφοντας σημαντικά περισσότερο από την Αττική, στην οποία όμως υπάρχει τετραπλάσιος πληθυσμός.

Ο κ. Πέτσας από την πλευρά του, αναφερόμενος επίσης στο άνοιγμα της εστίασης, ξεκαθάρισε ότι σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. «Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος», είπε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας να παραμένει υψηλό, γι’ αυτό και απομακρυνόμαστε από τον στόχο της 1ης Δεκεμβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τον σταδιακό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εξετάζει την άρση των περιορισμών, αναφέροντας πως πρώτα με έρθει το άνοιγμα των σχολείων και έπειτα του λιανεμπορίου. Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε ότι θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας, π.χ., τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.

«Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί, είπε. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τις πολυσυζητημένες δηλώσεις που έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη σύγκριση του αριθμού των θυμάτων της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα με αυτόν άλλων χωρών που έχουν ίδιο πληθυσμό (π.χ. Βέλγιο), ο κ. Πέτσας φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης. Ξεκαθάρισε ότι μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις επιτάξεις κλινικών, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών», υπογράμμισε. Η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας, συμπλήρωσε.

Εχουμε ενισχύσει το σύστημα Υγείας από την αρχή αυτής της πανδημίας, συνέχισε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας παράλληλα πως «όσο και να ενισχύεις το σύστημα σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι αρκετό αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά. Για αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Για το άνοιγμα της εστίασης, ανέφερε πως, όταν γίνει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί. Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Πού επιβεβαιώθηκαν τα 2.135 νέα κρούσματα κορωνοϊού | 24.11.2020
Επομενο αρθρο
Η Σμέρνα του Ιχθυοτροφείου της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.