HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΨάρεμα με συρτή και μπαλωμένα παντελόνια…

Ψάρεμα με συρτή και μπαλωμένα παντελόνια…

Μια εκπληκτική φωτογραφία αγνώστου ημερομηνίας  βρήκαμε στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Εικονίζεται ο δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας με τις κολώνες φωτισμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Συγκλονιστικές οι φιγούρες των δυο ψαράδων με τα μπαλωμένα παντελόνια. Προπορεύεται αυτός που σέρνει τα δολώματα  και ακολουθεί ο άλλος με το καμάκι. Πρόκειται για τον Θωμά Λουπέη, όπως μας πληροφόρησε ο εγγονός του και τον ευχαριστούμε.

Φαίνεται καθαρά η ξέρα που ασπρίζει απέναντι -ίσως είναι πρόσφατα κατασκευασμένη. Ξεκινούσε από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, μεταγενέστερα διαπλατύνθηκε, οδηγεί, σαν δρόμος μέχρι το  καρνάγιο.

Υ.Γ. Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται σαν δόλωμα για  ψάρεμα με συρτή είναι μια μπάφα (θηλυκό) και ένα στράδι (αρσενικό).  Μόλις βρεθούν τα δολώματα, χωρίς να βγάλουν τα ψάρια έξω από το νερό –τα δολώματα πρέπει να μείνουν ολοζώντανα- με ειδικό και επιδέξιο τρόπο τα δένουν από το πάνω χείλος χωρίς καθόλου να τραυματιστούν.  Δένονται με σπάγκο που καταλήγει στο καλάμι του ψαρέματος. Από εκεί ξεκινά και η περιφορά τους μέσα στο νερό. Το αρσενικό χρειάζεται μόνο για συντροφιά! Η μπάφα είναι αυτή που θα αποτελέσει το δόλωμα σε άλλα αρσενικά την εποχή της αναπαραγωγής. Όταν λοιπόν τα αρσενικά σπεύσουν στην αφρατούλα μπάφα ( η κοιλιά της είναι γεμάτη αυγά), ο ψαράς τραβά σιγά –σιγά το καλάμι προς τα έξω, σέρνοντας πίσω από τα δολώματα του, άλλα «αφελή», συνήθως, αρσενικά. Τότε είναι που ο δεύτερος ψαράς τα καμακώνει.

Προηγουμενο αρθρο
Το Πατρικό Ξαναγεννιέται!
Επομενο αρθρο
Μ. Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.