HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΌνομα ιδιοκτήτη: Άγνωστος!

Όνομα ιδιοκτήτη: Άγνωστος!

Πριν από αρκετά χρόνια στην επαγγελματική μου θητεία, χρειάστηκε να διαχειριστώ ως πελάτη το Δήμο Λευκάδας για μιας μικρής κλίμακας τραπεζική εργασία. Μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών που χρειάστηκε να προσκομίσει ο Δήμος, ήταν και Κτηματολογικό απόσπασμα / διάγραμμα για κάποιο ακίνητο του Δήμου. Επρόκειτο συγκεκριμένα για κάποια πλατεία μέσα στην οποία βρίσκεται και κτίσμα. Η πλατεία πρέπει να δημιουργήθηκε επί Ενετών αν δεν κάνω λάθος!

Με έκπληξη διαπίστωσα τότε, ότι στο Κτηματολογικό διάγραμμα και στη θέση που έπρεπε να αναγράφεται το όνομα του ιδιοκτήτη, έγραφε… άγνωστος. Τηλεφώνησα στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, θεωρώντας ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στο συγκεκριμένο ακίνητο, ζητώντας να μου προσκομιστεί νέο ακίνητο. Με πληροφόρησαν ότι έτσι αναφέρονται όλα τα ακίνητα του Δήμου και στο μέλλον επρόκειτο να γίνουν διορθώσεις.

Γνωρίζοντας ότι είχαν περάσει πολλά χρόνια απ’ όταν όλοι οι πολίτες είχαμε δηλώσει τα ακίνητα μας στο Κτηματολόγιο, μας είχαν επιστραφεί οι πίνακες, είχαμε κάνει διορθώσεις -όπου χρειάζονταν- είχαν δοθεί μάλιστα μεγάλες χρονικές παρατάσεις, μου φάνηκε παράξενο τα ακίνητά του Δήμου να είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο. Να μην έχει αναγνωριστεί ούτε ο ιδιοκτήτης! Κι αν υπήρχε πρόβλημα στην «αρχαία» πλατεία, τι γινόταν άραγε με μεταγενέστερα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου π.χ. κληροδοτήματα, επικυρώσεις λόγω σχεδίων πόλεως κ.λ.π.

Θεώρησα καλό να ενημερώσω τον τότε Δήμαρχο. Φάνηκε να μην γνωρίζει το θέμα, οργίστηκε, και μου δήλωσε πως θα φρόντιζε σύντομα όλα να τακτοποιηθούν με ευθύνη του.

Έχω ήδη 2 χρόνια που αποχώρησα από την υπηρεσία και το γεγονός είχε λάβει χώρα 2 ή 3 χρόνια νωρίτερα…

Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο ακίνητο απέκτησε τελικά όνομα ιδιοκτήτη αλλά για ένα άλλο ακίνητο αυτό που βρίσκεται το Κέντρο Νεότητας, μάλλον δεν έγινε από τότε καμιά προσπάθεια διόρθωσης, ώστε να αναγνωριστεί ο Δήμος ως ιδιοκτήτης. Αν είχε γίνει ίσως δεν χρειάζονταν να συμβούν όλα τα παρακάτω.

DSCN6980

DSCN6987

Στις 4 Ιουλίου 2014 δημοσιεύτηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στην περιοχή Βαρδάνια που βρίσκεται το κτίριο του Κέντρου Νεότητας. Ο Δήμος Λευκάδας από το 2013 με αίτηση του προς το δικαστήριο ζητούσε να γίνει διόρθωση στο κτηματολογικό διάγραμμα για το ακίνητο στα Βαρδάνια, μέσα στο οποίο βρίσκεται το κέντρο Νεότητας και το οποίο εμφανίζεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Ζητούσε να αναγνωριστεί ο Δήμος Λευκάδας ως κύριος του ακινήτου! Η αίτηση του Δήμου απορρίφθηκε.

Έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να μεταβιβάσει το κτίριο του Κέντρου Νεότητας στα ΤΕΙ. Δεν μπορείς να μεταβιβάσεις κάτι, που στα «χαρτιά» δεν σου ανήκει!

Η απόφαση για την παραχώρηση του Κέντρου Νεότατος στα ΤΕΙ χρονολογείται από το 2011. Όλοι θυμόμαστε ότι ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται μέχρι σήμερα, ώστε να παραμείνουν τα ΤΕΙ στη Λευκάδα, είναι, ότι σύντομα θα αποχτήσουν δικό τους κτίριο να στεγαστούν. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις όμως μέχρι σήμερα οι οικοδομικές εργασίες δεν προχωρούσαν γιατί το έργο δεν είχε καταφέρει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Είναι γνωστό, ότι χωρίς τίτλους κυριότητας δεν μπορείς να χρηματοδοτηθείς.

Για τους γνωρίζοντας νομικά, οι υποθέσεις που αφορούν διορθώσεις στο Κτηματολόγιο είναι από τις πιο «εύκολες» και πάντα σχεδόν κερδίζονται από τον ενάγοντα.

Το αποτέλεσμα είναι τα ΤΕΙ να παραμένουν στο ΚΤΕΛ πληρώνοντας ενοίκιο. Αλλά και η παραμονή τους στο νησί να είναι επισφαλής. Γνωρίζουμε δε ότι και στην περίπτωση που γίνει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, θα τραβήξει σε μάκρος.

Τα δυο παραπάνω γεγονότα απέχουν πολλά χρόνια μεταξύ τους. Τα ακίνητα είναι διαφορετικά. Η ομοιότητά τους βρίσκεται στον τρόπο και στη σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν τη Δημοτική περιουσία όλοι οι περιοικούντες την Ιερουσαλήμ.

Βιολέττα Σάντα

(Ζητήσαμε αντίγραφο της απόφασης από το Πρωτοδικείο Λευκάδας με σκοπό να την δημοσιεύσουμε αυτούσια, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να μας δοθεί, με το σκεπτικό ότι αντίγραφα αποφάσεων δίνονται μόνο στους διάδικους. Στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου που απευθυνθήκαμε μας επιβεβαίωσαν τόσο την απόφαση όσο και το αποτέλεσμα, αλλά και πάλι δεν μας δόθηκε αντίγραφο επειδή ετοιμάζεται έφεση!)

Προηγουμενο αρθρο
Οι ωραιότερες ελληνικές παραλίες
Επομενο αρθρο
Ο Δήμος Λευκάδας για την ένταξη του έργου διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.