HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΌταν ανοίγεις ένα βιβλίο είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο!

Όταν ανοίγεις ένα βιβλίο είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο!

Ολοι έχουμε να θυμόμαστε με αγάπη και συγκίνηση τα παραμύθια που ακούγαμε στην αγκαλιά των γονιών μας ή της γιαγιάς όταν είμαστε παιδιά, το ευεργετικό αεράκι που φύσαγε στις ψυχές μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ας αναλογιστούμε τα οφέλη ψυχικά και πνευματικά που μπορεί να προσφέρει στις τρυφερές ψυχές των παιδιών το διάβασμα ενός καλού βιβλίου. “Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα σου χρειάζονται” έλεγε ο Κικέρων.

Η αγάπη για το βιβλίο καλλιεργείται από το γονιό προς το παιδί. Και τι μαγεία, τι ευχαρίστηση και ασφάλεια προσφέρει στις παιδικές καρδούλες. Τι δέσιμο συναισθηματικό με το γονιό που ταξιδεύει μαζί του στον δικό του φανταστικό κόσμο!

Μέσα από ένα καλό βιβλίο, επιλεγμένο από το γονιό με βάση την ηλικία, τα ενδιαφέροντα του παιδιού και τα μηνύματα που θέλει να περάσει, το παιδί επεξεργάζεται έννοιες απλές ή πολύπλοκες, το καλό και το κακό, την δικαιοσύνη και την αδικία, το φόβο, την αυτοπεποίθηση, την διαφορετικότητα. Βοηθάει στην ευαισθητοποίησή του σε θέματα οικολογίας και ειρήνης, την συναισθηματική του ανάπτυξη, καλλιεργεί την φαντασία του και δίνει φτερά στην ψυχή του να πετάξει σε άλλους κόσμους.

Και επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν είναι ίσως εύκολο στις μέρες μας να αγοράζουμε βιβλία είναι σημαντικό να μάθουμε τα παιδιά μας να επισκέπτονται και να δανείζονται βιβλία από τις δημόσιες βιβλιοθήκες ή να ανταλλάσσουν με τους φίλους τους, ανταλλάσσοντας και γνώμες πάνω σ’ αυτά.

Ρώτησα παιδιά του δημοτικού να μου πουν πιά από τα βιβλία που διάβασαν τους άρεσαν περισσότερο. Με έκπληξη διαπίστωσα πως παρά την μικρή ηλικία τους, έχουν και κρίση και άποψη. Σας αναφέρω, λοιπόν, αυτά που τα συγκίνησαν και κρατήστε τα σαν βιβλιοπροτάσεις για δωράκια στα δικά σας παιδιά ή σε παιδιά φίλων σας.

Για μικρά παιδιά

1Τα τρία μικρά λυκάκια – Ευγένιος Τριβιζάς ( Ένα παραμύθι που μας μαθαίνει ότι η ομορφιά και η δύναμη της φύσης και της αγάπης μπορεί να λυγίσει το κακό)
2 Ένας ξεχωριστός φίλος – Άννα Θεοχάρη (Μια ιστορία για τη σπουδαιότητα της φιλίας)
 3 Το ξωτικό της γκρίνιας – Susanne Szesuy( Η ζωή είναι όμορφη όταν τηρούμε ορισμένους κανόνες καλής συμπεριφοράς)
 4 Ο πράσινος λύκος – Rene Gouichoux ( Ένα βιβλίο για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ένα βιβλίο για την αυτοεκτίμηση)
5Γιούπι κέρδισα, κρίμα έχασα – Ισαμπέλ Αμπεντί( Μια ιστορία για νικητές και για χαμένους)
 6 Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει – Glori Debi (Η υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας ώστε να κατευνάσουμε τους φόβους τους για απόρριψη)

Για μεγάλα παιδιά

 7Ο φαντασμένος και άλλα παραμύθια – Ζωρζ Σαρή- Μελίνα Καρακώστα(Τρία παραμύθια με ουσιαστικά μηνύματα όσον αφορά την αποδοχή της πραγματικότητας, την δύναμη των ανθρώπων όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους και την δύναμη της αγάπης)
 8Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει – Luis Sepulveda (Μια ιστορία που μας διδάσκει ότι πετάει μόνον αυτός που τολμάει να πετάξει)
9Ο βασιλιάς Αταξίδευτος – Νάνση Τρικκαλίτη, Έλενα Ζουρνατζή (Μπορεί ένα δύσκολο ταξίδι να σε μάθει να ζεις και να αγαπάς;)
10 Το καπλάνι της βιτρίνας – Άλκη Ζέη (Κλασσικό και πολυμεταφρασμένο αριστούργημα
 11Εμένα με νοιάζει – Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη (Συγκινητικό βιβλίο οικολογίας που πήρε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)
 12 Τα μαγικά μαξιλάρια – Ευγένιος Τριβιζάς ( Πως μπορούμε να ξεφύγουμε από την καταπίεση των Αρπατόλαων που μας κυβερνούν)
 13Μουτότο – Σοφία Χατζή ( Μια ιστορία για τις δυσκολίες ενός παιδιού από την Αφρική, τις περιπέτειες του, την πείνα και τις αρρώστιες που αντιμετώπισε και την ελπίδα που βρήκε στην αγκαλιά μιας καινούργιας οικογένειας)
 14 Πετρόσουπα – Τζον Τζ. Μουθ ( ένα παραμύθι από την ανατολή που μιλά για τη δύναμη και τη σημαντικότητα της προσφοράς)
 15 Το βιβλίο του αλλού -Τζακλίν Γουεστ (Εφηβικό βιβλίο περιπέτειας για γερά νεύρα με συγκίνηση, αγωνία και χιούμορ)
 16 Ο μαγικός κύκλος – Susanna Tamaro ( Ένα βιβλίο για μεγάλους και μικρούς που αναφέρεται στον μαγικό κύκλο της αγάπης).

Επιμελεια : Ελένη Μ. Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Ρεσιτάλ Πιάνου στο Μουσικό σχολείο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ειδικό σώμα για τον εντοπισμό παράνομων τουριστικών καταλυμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.