HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣ«1644 Σεπτεμβρίου 8 εν χωρίο Άλατρο…»

«1644 Σεπτεμβρίου 8 εν χωρίο Άλατρο…»

Για να φτάσεις στο Άλατρο πρέπει να διασχίσεις ένα στενό, ανηφορικό, και αρκετά επικίνδυνο δρόμο, με κατεστραμμένη την άσφαλτο σε πολλά σημεία. Αν σταματήσεις όμως και αγναντέψεις θα αποζημιωθείς. Μπροστά σου φαίνεται ο όρμος του Νυδριού και σχεδόν όλα τα νησάκια.

Το Άλατρο ήταν κάποτε Κεφαλοχώρι. Βρίσκετε σε υψόμετρο 530 μέτρων δυτικά της κοινότητας Χαραδιάτικων. Το χωριό είχε παλιά τουλάχιστον 12 εκκλησιές, – πολλές σώζονται ακόμα – ειρηνοδικείο, δημοτικό σχολείο. Η ερήμωση του αρχίζει τη δεκαετία του ’50.

Στο βιβλίο « Ιστορία της νήσου Λευκάδας» του Π.Γ. Ροντογιάννη, αναφέρονται για την ιστορία του χωριού: «… στη διαθήκη του ιερομόναχου Συμεών (1626) μνημονεύονται τα χωριά Εγκλουβή (Εκλουβή), Άλετρο, Αλέξανδρος…» Και στη σελίδα 440 παρατίθεται « Η διαθήκη της Αντζούλας Μαυρομάταινας (1644). «1644 Σεπτεμβρίου 8 εν χωρίο Άλατρο…» που συντάχτηκε και υπογράφτηκε από τους Παπακώστα Καλαφάτη και Παπαλινάρδο Κονιδάρη.

Αν κρίνουμε από τα πολλά αλώνια που συναντά κανείς συνέχεια στο διάβα του, η οικονομία του χωριού πρέπει να βασιζόταν στη σπορά. Υπήρχαν επίσης ελιές καθώς και κτηνοτροφία. Πολλές σκάλες με αμπέλια καλλιεργούνται ακόμα και σήμερα.

Μερικά καινούρια σπίτια και ελάχιστα ερειπωμένα πέτρινα, αποτελούν το χωριό σήμερα. Τρεις οικογένειες μένουν μόνιμα εκεί. Χαρακτηριστικά του χωριού ήταν ένας τεράστιος και ονομαστός πλάτανος. Όσοι τον θυμούνται λένε πως όμοιος του δεν υπήρχε. Σήμερα ό,τι απόμεινε από αυτόν, είναι μπαζωμένο με πέτρες. Έφτανε μέχρι το σχολείο λένε, το οποίο και γκρέμισε με την πτώση του. Ο μύθος θέλει ο πλάτανος να μαράθηκε από τότε, που με το νερό του Άλατρου, υδροδοτήθηκε και το Φτερνό!

Ήταν περήφανοι για το νερό τους οι κάτοικοι του Άλατρου, είναι μοναδικό, ανάλαφρο λένε. Η βρύση σώζεται ακόμα. Μεγάλη μάχη είχε ξεσπάσει στη διάρκεια της δικτατορίας από την άρνηση των κατοίκων να παραχωρήσουν το νερό τους στο Φτερνό.

Στην έξοδο του χωριού ενας παλιός μύλος, στέκεται ακόμα όρθιος.
Ονόματα οικογενειών που έζησαν στο Άλατρο είναι Κατωπόδης, Κονιδάρης, Καββαδίας, Σολδάτος…

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση Θεόδωρου Γαλιατσάτου στην σημερινή (22/8/2014) συνεδρίαση του Π. Σ. Ιονίων Νήσων
Επομενο αρθρο
Παρουσίαση των βιβλίων της Ιουστίνης Φραγκούλη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.