HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ1937-2017: 80 χρόνια Ορφέας

1937-2017: 80 χρόνια Ορφέας

Της Παναγιώτας Παρίση

Η πρώτη εμφάνιση του Ορφέα έγινε την Πρωτοχρονιά του 1938• παλιοί κανταδόροι, ο αξέχαστος Τάκης Γαζής πρώτος τενόρος, Σπύρος Αχείμαστος, Σπύρος Κοντογιώργης-Πάτριας(μπάσο), Κώστας Παρίσης-Πάπιος(το μπάσο του είναι αναντικατάστατο), Αντώνης Κανιός(το καλύτερο μαντολίνο του νησιού), Γεράσιμος Περδικάρης (μπάσο), Πάνος Τσιρίμπασης , Παναγιώτης Αργυρός -Τσοκολής (πρίμος) και πολλοί άλλοι, ξεκίνησαν από τον Άγιο Μηνά με πορεία προς την κεντρική αγορά, ψάλλοντας τα κάλαντα και τραγουδώντας το τραγούδι του Ορφέα:

«εμπρός τα όργανα στα χέρια παίξετε αδέρφια με χαρά, τρελά γοργόφτερα ξεφτέρια της τέχνης τα χρυσά φτερά. Λύρα, βιολί γλυκά κουρδίστε παιδιά τ’Ορφέως αρμονικά την ευτυχία να τραγουδήστε την δυστυχία και την χαρά…».

Το ταξίδι του Ορφέα είχε αρχίσει. Οι Λευκαδίτες αγάπησαν και στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τον Ορφέα, το δεύτερο ιστορικό σωματείο μετά την Φιλαρμονική μας.

Τα χρόνια περνούσαν με μεγάλες επιτυχίες για το τμήμα της μαντολινάτας, της χορωδίας και της θεατρικής ομάδας, η οποία έδινε παραστάσεις καθόλη την διάρκεια του έτους με κυριότερη την παράσταση που δινόταν στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο του εορτασμού για την ένωση των Επτανήσων την 21η Μαΐου, υπό την αιγίδα του αείμνηστου Γιάννη Αθηνιώτη.

Μεσολάβησαν αρκετά χρόνια μέχρι την στιγμή, που το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου λαμβάνει μια σημαντική και συνάμα τολμηρή απόφαση για την εποχή, την δημιουργία χορευτικού τμήματος. Τον Ιούνιο του 1960 λοιπόν, συστάθηκε το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών με τον αξέχαστο Σπύρο Κακαβούλη από τον Σύβρο (δάσκαλος στο επάγγελμα) να αναλαμβάνει την διδασκαλία των λευκαδίτικων χορών.

Τον Αύγουστο του 1978 εγκαινιάζεται το Λαογραφικό μουσείο του Ορφέα, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου του 1988 γίνονται τα εγκαίνια του ραδιοφωνικού σταθμού.

Καλοκαίρι 1961

Η τηλεόραση αποφασίζει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην Λευκάδα, γεγονός σπουδαίο για το μικρό νησί μας. Τότε, ήταν που ζητήθηκε από τον Ορφέα να συμμετάσχει σε αυτό το αφιέρωμα με μια χορευτική εμφάνιση.
Η εμφάνιση ορίστηκε να γίνει στον κήπο των ποιητών, ο οποίος αποτελούσε στολίδι για το κέντρο του νησιού•o χώρος ήταν περιφραγμένος με περίτεχνα κάγκελα, διατηρούταν καθαρός και περιποιημένος, ενώ άνοιγε στις εθνικές επετείους, για να φιλοξενήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Εκεί λοιπόν, ο Ορφέας δίνει μία από τις ωραιότερες παραστάσεις.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από εκείνη την υπέροχη βραδιά.

Από αριστερά: Αθανίτης Φώντας, Παρίση Παναγιώτα, Αναπολιτάνος Διονύσης, Ρομποτή Μπετίνα, Μαλακάση Κων/να, Γαζής Κώστας, Κοψιδά Σοφία, Σκληρός Γιώργος. Καθιστοί: Κόγκας Πιέρρος, Γράψας Σταύρος
Παρίση Παναγιώτα, Σκληρός Γιώργος
Παρίση Παναγιώτα, Κόγκας Πιέρρος
Κοψιδά Σοφία, Παρίση Παναγιώτα

Απόκριες 1962, Πάνθεον

Το χορευτικό τμήμα του Ορφέα ανοίγει τον επίσημο χορό του σωματείου και το Πάνθεον σείεται από τα χειροκροτήματα του κοινού.

Από αριστερά: Αθανίτης Φώντας, Κοψιδά Σοφία, Καλού Έλλη, Μαλακάση Κων/να, Κομνηνού Φωφώ, Παρίση Παναγιώτα, Περδικάρη Τάτια, Σταύρακας Δήμος. Καθιστοί: Ροντογιάννης Διονύσης, Αργυρός Κώστας, Βερύκιος Σπύρος, Αναπολιτάνος Διονύσης
Από αριστερά: Κομνηνού Φωφώ, Αθανίτης Φώντας, Παρίση Παναγιώτα, Ροντογιάννης Διονύσης, Κοψιδά Σοφία, Σταύρακας Δήμος, Μαλακάση Κωνσταντίνα, Ανανπολιτάνος Διονύσης, Καλού Έλλη.

Φεστιβάλ Φολκλόρ 1963-1964:

22 χώρες, 32 συγκροτήματα η Λευκάδα βουλιάζει. Τις γιορτές Λόγου και Τέχνης απογειώνει η απρόσμενη και ευχάριστη εμφάνιση της κορυφαίας υψίφωνου της Όπερας Μαρίας Κάλλας στην κεντρική πλατεία• ήταν το μεγαλύτερο γεγονός του καλοκαιριού!

Από αριστερά: Πάλμου Βάσω, Φίλιππας Πάνος (πίσω αριστερά), Ροντογιάννης Διονύσης, Ρομποτή Μπετίνα, Τζεβελέκης Αντώνης, Παρίση Παναγιώτα, εκπρόσωπος Υπουργείου, Παπαδοπούλου Κατερίνα, ο τότε νομάρχης Λευκάδος, Κοψιδά Σοφία, Βανδώρος Στέλιος, Καββαδάς Παναγιώτης (πρόεδρος Ορφέα), Μάτζαρης Αριστείδης, Καράμπαλη Άννα

Φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία 1964

Από αριστερά: Μπετίνα Ρομποτή, Ζωή Γράψα, Ελευθερία Κατωπόδη, Παναγιώτα Παρίση, Ελευθερία Γράψα, Βάσω Πάλμου, Σοφία Κοψιδά, (πίσω) Γιώργος Σκληρός, Διονύσης Ροντογιάννης, Κώστας Γαζής.
Από αριστερά: Φώντας Αθανίτης, Ζωή Γράψα, Γιώργος Σκληρός, Ελευθερία Κατωπόδη, Ροντογιάννης Διονύσης, Μπετίνα Ρομποτή, Κώστας Γαζής, Παρίση Παναγιώτα.
Δρόσος Διονύσης-Ρομποτή Μπετίνα, Ροντογιάννης Διονύσης-Παρίση Παναγιώτα, Γαζής Κώστας- Παπαδοπούλου Κατερίνα, Βανδώρος Στέλιος- Κοψιδά Σοφία, Μάτζαρης Αριστείδης.

Πάτρα 1964, Δημοτικό Θέατρο Πατρών

Ορχήστρα: Από αριστερά Σπύρος Βερύκιος: κιθάρα, Σπύρος Κατωπόδης: κλαρίνο, Λευτέρης Κακλαμάνης: βιολί, Πάνος Φίλιππας: βιολί
Διακρίνονται: Ζωή Γράψα-Γιώργος Σκληρός, Παρίση Παναγιώτα-Διονύσης Ροντογιάννης, Κατερίνα Παπαδοπούλου- Κώστας Γαζής, Στέλιος Βανδώρος, Φώντας Αθανίτης (στο κέντρο)

Καυτατζόγλειο Στάδιο 1965, Θεσσαλονίκη(ΔΕΘ)

Από αριστερά: Ζωή Γράψα, Σοφία Κοψιδά, Κομνηνού Φωφώ, Ροντογιάννης Διονύσης, Ευγενία Κουκουλιώτη, Χάρης Γιαννουλάτος, Ζωή Μήτσουρα, Παναγιώτα Παρίση, Χρίστος Βρεττός-Βερεστώτας(ορχήστρα – λαούτο), Σταύρος Γράψας. Καθιστοί: Στέλιος Βανδώρος, Αριστείδης Μάτζαρης, Γιώργος Σκληρός, Φώντας Αθανίτης, Κακλαμάνης Λευτέρης(ορχήστρα – βιολί), Σπύρος Κατωπόδης (ορχήστρα-κλαρίνο)
Από αριστερά: Ρουμπίνη Ροζίνα, Κομνηνού Φωφώ, Κουκουλιώτη Ευγενία, Παρίση Παναγιώτα, Κοψιδά Σοφία, Μήτσουρα Ζωή, Μήτσουρα Ευαγγελία. Καθιστοί από αριστερά: Ροντογιάννης Διονύσης, Γιαννουλάτος Χάρης, Σκληρός Γιώργος, Βανδώρος Στέλιος, Μάτζαρης Αριστείδης, Γαζής Κώστας.

Λευκάδα 1969 (χορός Αεροπορίας στο εξοχικό καφενείο του Γιάννη Σολδάτου (Αμερικάνου)


Από αριστερά: Φώντας Αθανίτης, Παναγιώτα Παρίση, Σοφία Κοψιδά, Σταύρος Γράψας, Ζωή Γράψα, Ρουμπίνη Ροζίνα, Φωφώ Κομνηνού, Γράψα Ελευθερία

Φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυσή του Ορφέα, 80 χρόνια ιστορίας, συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Λευκάδας, 80 χρόνια που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, οι οποίες καλούνται να συνεχίσουν με αγάπη και μεράκι το δύσκολο έργο, όσων στήριξαν το σωματείο καθ’οιονδήποτε τρόπο και πολλάκις υπό όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες, αλλά και την λαμπρή πορεία του μέσα στο χρόνο για ακόμη περισσότερα χρόνια, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας!

Παρίση Παναγιώτα

Προηγουμενο αρθρο
40 φεστιβαλικά ενσταντανέ
Επομενο αρθρο
Η Λιτάνευση της Ιεράς Λάρνακος του Αγίου Διονυσίου στην Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.