HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ40 χρόνια έντασης στις δύο μεγαλύτερες συνοικίες του Borgo της μεταενετικής Βόνιτσας

40 χρόνια έντασης στις δύο μεγαλύτερες συνοικίες του Borgo της μεταενετικής Βόνιτσας

Αμφικτιονία Ακαρνάνων
Σύλλογος Ερευνας Ιστορίας

1871-1911,40 χρόνια έντασης στις δύο μεγαλύτερες συνοικίες του Borgo της μεταενετικής Βόνιτσας,  της Ρεστέλας και του Αρδίκα.Συνέχιση της έντασης ανάμεσα στα Pagliampella και Τσουγκριά

Εισαγωγή

Γράφει ο Αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας
ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός

Στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωση της Βόνιτσας από τους Οθωμανούς, η πόλη της Βόνιτσας αρχίζει να οργανώνεται τόσο πολιτικά όσο και θρησκευτικά. Ξαναλειτουργούν οι παλιές βενέτικες κοντράδες και επισκευάζονται οι εκκλησίες. Η μεγαλύτερη επισκευή γίνεται στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στη περιοχή του Αρδίκα,  η οποία στις ημέρες της πολιορκίας της Οθωμανικής  Βόνιτσας από τα στρατεύματα του Τζώρτζ είναι ήδη κατεστραμμένη σε μεγάλο μέρος της οροφής της. Μητροπολιτικός ναός της ελεύθερης Βόνιτσας είναι ο Άγιος Νικόλαος στην περιοχή της Ρεστέλας.

Το 1870 ο πρωθυπουργός Κουμουνδούρος επισκέπτεται τη Βόνιτσα και  αναγγέλλει την προοπτική αλλά και την θέληση της Κυβέρνησης να  μετατραπεί η Βόνιτσα και το λιμάνι της ως το κύριο εξαγωγικό κέντρο προς την δύση. Δεν ήταν λόγια πολιτικών αλλά όσα είπε, άμεσα τα υποστήριξε με τις πρώτες πράξεις:

  • Άμεση διάθεση  15000 δρχ. για την αποξήρανση του βάλτου που ήταν στο ανατολικό μέρος της Βόνιτσας 
  • Διάνοιξη δύο μεγάλων αυλάκων για διοχέτευση (ο ένας στα ανατολικά και ο άλλος στα δυτικά της πόλης)  όλων των νερών έξω από την πόλη 
  • Σπάσιμο του φράγματος που ήταν στην είσοδο του Λιμένι και κρατούσε τα νερά της λιμνοθάλασσας τουλάχιστον ένα μέτρο πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας, αποξηραίνοντας την περιοχή του Κατάκολου και όλη την έκταση προς την Ορνίτσα (δυτικό μέρος πόλης).

Η Βόνιτσα θα ήταν η πύλη προς την Δύση.

Αυτό έκανε πολλούς επενδυτές άλλων πόλεων να έρθουν και να επενδύσουν με πάγιες υποδομές (κτίρια) αλλά και εμπορικούς οίκους. 

Για την κατασκευή του νέου λιμανιού ο Δήμος Ανακτορίων καταθέτει στην Κυβέρνηση ψήφισμα στηριζόμενο στον νόμο ΡΚΘ του 1865. Πάνω σε αυτό τον νόμο εκδόθηκε το διάταγμα την 7η Νοεμβρίου 1872 που ενέκρινε το ψήφισμα του 1871 του δήμου Ανακτορίων , δια του οποίου θεσπίστηκαν νέοι φόροι σε όσα πλοία έδεναν στους λιμένες Βόνιτσας και Ζαβέρδας καθώς και σε κάθε προϊόν που επιβιβάζονταν και αποβιβάζονταν σε αυτά. Οι φόροι αυτοί θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή προκυμαιών, αναγκαίων για την εξασφάλιση των πλοίων και την ευκολία των αποβιβαζόμενων και επιβιβαζόμενων προϊόντων.

Ταυτόχρονα στο εκκλησιαστικό άρχισε να συζητιέται η με νόμο καθιέρωση πολύ λιγότερων ενοριών σε κάθε πόλη ή ακόμα και καθιέρωση μόνο μιας σε πόλεις κάτω των 3000 κατοίκων.

Την αρχή των κατασκευών για την θετική επιλογή ως η μόνη ενορία, την κάνει ο Αγιος Νικόλαος στη περιοχή της Ρεστέλας. Μεγαλώνει την χωρητικότητα του, με επέκταση τριών από τις τέσσερες πλευρές του και ταυτόχρονα καλεί τεχνίτες ξύλου για να συμπληρώσουν το ιερό τέμπλο στα αριστερά και δεξιά. Οι εργασίες της επέκτασης τελειώνουν το 1877 μαζί με την τοποθέτηση πέτρινου δαπέδου..

Στον Αγιο Σπυρίδωνα καλούν τον Λευκάδιο αγιογράφο Γαζή. Για την επένδυση του δαπέδου προτιμούν τα μόλις τότε εμφανιζόμενα εκκλησιαστικά πλακάκια.

Στον Αγιο Νικόλαο καλούν τον Λευκάδιο αγιογράφο Σίδερη,  μια επιλογή μάλλον για την διαφοροποίηση στον δυτικό ρυθμό που έχει αρχίσει να ζωγραφίζει ο Γαζής. 

Οι πολιτικοί δεν βγήκαν έξω από το παιγνίδι των υποσχέσεων. Τόσο η περιοχή της Ρεστέλας (Αγιος Νικόλαος), όσο και η περιοχή της Αρδίκα (Αγιος Σπυρίδων)  ήταν καλές περιοχές ψηφοφόρων.

Τελικά στις 31 Οκτωβρίου 1911/ 10 Νοεμβρίου 1911 εκδόθηκε το ΒΔ «περί ορισμού των ενοριών των χωριών του Δήμου Ανακτορίων». Σε σχέση με πλήθος άλλων Β.Δ σε αυτό το ΒΔ παρουσιάζεται η ένταση και οι ανυπέρβλητες διαφωνίες που υπήρχαν όχι μόνο για το ποια ενορία θα ορίζονταν στην πόλη της Βόνιτσας αλλά και ποια ενορία στο χωριό Παληάμπελα.

 Έτσι ενώ για όλα τα χωριά προσδιορίζεται η μία και μοναδική ενορία, για την Βόνιτσα και τα Παλιάμπελα ορίζεται ότι η ενορία θα είναι μία αλλά δεν προσδιορίζεται η εκκλησία που θα έχει αυτό το προνόμιο. 

«Αι ενορία του δήμου Ανακτορίων προσδιορίζονται ως εξής:

  1. Των Παληαμπέλων εις μίαν
  2. Της Ζαβέρδας εις μίαν, την του Αγίου Γεωργίου
  3. Του Παλήμπεη εις μίας, την του Αγίου Δημητρίου
  4. Του Αγίου Βασιλείου εις μίαν, την της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου
  5. Του Μοναστηρακίου εις μίαν, την του Αγίου Ιωάννη 
  6. Των Σκλαβαίνων εις μίαν, την της Αγίας Παρασκευής
  7. Της Πωγωνιάς εις μίαν, της Πεφανερωμένης
  8. Της Πλαγιάς εις μίαν, του Αγίου Δημητρίου
  9. Της Περατιάς εις μίαν, την του Αγίου Ιωάννη

Και της Βονίτσης εις μίαν και

  1. Του Μυρταρίου εις μίαν, την του Αγίου Δημητρίου.»

Η μετά από λίγα έτη καθιέρωση σαν ενορία τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Βόνιτσα και τον Ναό του Αγίου Αθανασίου στα Παληάμπελα, δεν σήμαινε ότι αυτόματα καταργούνταν και δεν λειτουργούσαν οι άλλες εκκλησίες.

Μπορεί όλες οι εκκλησίες της Βόνιτσας να παρέδωσαν τα οικονομικά τους (ακίνητη περιουσία και ετήσιοι πρόσοδοι από ενοικιάσεις) στην διαχείριση μιάς και μόνο ενορίας, οι ιερείς παρέμειναν στις εκκλησίες τους και λειτούργησαν μέχρι να πεθάνουν, με μόνα έσοδα διαβίωσης ότι τους έδιναν οι παλιοί ενορίτες.

Από την άλλη πλευρά το κράτος και η εκκλησιαστική εξουσία δεν παρέμβηκαν  σε αυτό το καθεστώς καθόσον ο σκοπός του έλεγχου της εκκλησιαστικής  περιουσίας  είχε επιτευχτεί και δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η ένσταση στο εκκλησίασμα.

Όμως τι είχε συμβεί για να επιλεγεί ως μία και μοναδική ενορία η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα; Υπήρχε και άλλη παλαιότερη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα σε άλλη περιοχή της Βόνιτσας;

Καλή Χρονιά
Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

Ο Πρόεδρος                Ο Αντιπρόεδρος

ΝΤΟΒΑΣ Φίλιππος       ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Προηγουμενο αρθρο
Όσα ζήσαμε το 2020 σε 4 λεπτά
Επομενο αρθρο
Happy New Year!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.