HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤα «ίχνη» του Λευκάδιου Χέρν στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας

Τα «ίχνη» του Λευκάδιου Χέρν στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας

Την περασμένη εβδομάδα όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο μας βρέθηκαν στη Λευκάδα οι: κ. Σόκο Κοϊζούμι (Shoko Koizumi) σύζυγος του δισέγγονου του Λευκάδιου Χερν, Μπόν Κοϊζούμι, υπεύθυνη του ιδρύματος Χέρν στην Ιαπωνία, ο συλλέκτης έργων τέχνης και φίλος της Λευκάδας Τάκης Ευσταθίου, η μορφωτική ακόλουθος της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα κα. Emi Mashiko μαζί με τον εξαιρετικό Ιάπωνα κινηματογραφιστή Yusaku Kitai εν όψει του συμποσίου και των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου.

Οι εκλεκτοί επισκέπτες της Λευκάδας επισκέφτηκαν ακόμα δυο σημαντικά σημεία του νησιού που έχουν να κάνουν με τη ζωή του Λευκάδιου Χέρν. Πρώτα βρέθηκαν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Είναι ο ναός που βαπτίστηκε ο Λευκάδιος Χέρν. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας. Όπως είναι γνωστό εκεί υπάρχει η ληξιαρχική πράξη γάμου των γονιών του Λευκάδιου, καθώς και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του ίδιου.

DSCN8221DSCN8214

Στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας βρέθηκε η υπ’. αριθμ, 154/1849 ληξιαρχική πράξη γάμου του Καρόλου και της Ροζας. Ο Κάρολος ήταν τότε 30 χρόνων και η Ρόζα 26. Αναγνωρίζεται ταυτόχρονα για παιδί τους ένα βρέφος αρσενικό με το όνομα Γεώργιος – Ρομπέρτο που γεννήθηκε στη Λευκάδα ( 24 Ιουλίου 1848) και πέθανε στις 20 Αυγούστου 1850.

DSCN8230

Με την πράξη 334, αριθ. Πρωτ. 53, δηλώνεται η βάπτιση αρσενικού παιδιού που παίρνει το όνομα Πατρίκιος –Λευκάδιος: « Αγία Μαύρα χιλίους οκτακόσιους πενήντα Ιουνίου είκοσι εξ έτος παλαιόν εν ώρα ενάτη μετά μεσημβρίας εβαπτίσθη υπ’ εμού του υποφαινομένου εφημερίου της ενταύθα εκκλησίας της Οσιομάρτυρος Παρασκευής εν παιδίον αρσενικόν προσφερθέν μοι παρά της εγγενούς κυρίας Ρόζας Κασιμάτη του Αντωνίου εκ Κυθήρων αλλά κάτοικος εδώ και σύζυγος του απόντος Δόκτορος Καρόλου Μουσχ Ερν Ιρλανδού Κόμητος Άνεσλμηθ Ιατρού της Αυτής Βρετανικής Μεγαλειότατος, βεβαιώσασα με ότι το παιδίον της νόμιμον γεννήσασα αυτό εις τας δεκαπέντε του τρέχοντος μηνός Ιουνίου έτος παλαιόν εν ώρα Τετάρτη πριν μεσημβρίας και ανεδέχθη αυτό ο Εγγενής Δρ. Κύριος Ιωάννης Καββαδίας ποτέ Νικολάου εκ πόλεως ωνομάσας αυτό Πατρίκιον – Λευκάδιον…» *

* «Λευκάδιος Χέρν, Η Λαογραφία της στοργής, σμιλεύοντας το αρχέτυπο της μάνας» Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού. Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, 2004

Προηγουμενο αρθρο
Ξημερώνει Κυριακή!
Επομενο αρθρο
Φωτορεπορτάζ του Νίκου Ζαβιτσάνου από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Σπύρου Μαργέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.