HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΛευκαδίτες ήρωες της Επανάστασης του 1821- Νικόλαος Φλογαΐτης

Λευκαδίτες ήρωες της Επανάστασης του 1821- Νικόλαος Φλογαΐτης

Καταγόταν από το Μαραντοχώρι Λευκάδας, αλλά εγεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, όπου είχε ξενητευθή ο πατέρας του.

Με την κήρυξη της Επαναστάσεως κατέβηκε στην Ελλάδα και υπηρέτησε υπό τις διαταγές του Δημη. Υψηλάντη. Στις 15 Ιουλίου ήταν αξιωματικός στα Τρίκορφα κοντά στον αρχηγό της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Αργότερα την ίδια χρονιά έγινε γραμματέας και υποφρούραρχος από 7 Αυγούστου -4 Σεπτεμβρίου στο φρούριο της Μονεμβασίας.

Το 1822 πήρε μέρος στην πολιορκία της Κορίνθου και δόθηκε όμηρος στους Αλβανούς της φρουράς του Ακροκορίνθου, που είχαν παραδοθή με τον όρο να μεταφερθούν στην Τροιζήνα, κι έμεινε όμηρος στα χέρια των Αλβανών 2 μερόνυχτα. Στις 14 Ιανουαρίου διωρίστηκε φρούραρχος του Ακροκορίνθου και Γραμματέας ως τις 14 Φεβρουαρίου. Το Δεκέμβρη του 1821 ο Υψηλάντης τον είχε προβιβάσει σε Πεντηκόνταρχο (Υπολοχαγό).

Μετά την Επανάσταση διωρίστηκε πρόεδρος του πολιτικού δικαστηρίου της Ανατολικής Ελλάδας στην Άμφισσα κι έπειτα έγινε πρόεδρος του Εφετείου στο Ναύπλιο. (Μαχαιρ.σ. 88, σημ. 1.Λεξ. Ελευθερουδάκη, τ.12.σ.64α).

Ουρανία Σ. Σολδάτου
Εκπαιδευτικός

———————

Βιβλιογραφία:
Π.Γ.Ροντογιάννης, Η Ιστορία της Νήσου Λευκάδος, Τ.Β΄ ,σελ.345, Αθήνα 1982.

Προηγουμενο αρθρο
Εφημερεύοντα Φαρμακεία
Επομενο αρθρο
Πρωτομαγιά στην Κόκκινη Εκκλησιά - Φωτό και βίντεο

1 Σχόλιο

  1. μακης μελας
    10 Μαΐου 2014 at 13:13 — Απάντηση

    Για τον Νικολαο Φλογαιτη απο την καθοδο του στην Ελλαδα το 1821 ως το θανατο του το 1867 οι εφημεριδες της εποχης εχουν παρα πολλα δημοσιευματα. Εδω θα σημειωσω μονο οτι μετα τους αγωνες, ο πολιτης πλεον Νικολαος Φλογαιτης, απο την ΑΙγινα στις 22 Σεπτεμβριου 1828 ανακοινωσε προγραμμα [ δηλαδη αγγελια ] εκδοσης μουσικης γραμματικης [ δηλαδη βιβλιου ]. Την ονομασε Στοιχειωδεις Αρχαι της Μουσικης και Εφαρμογη αυτων εις την κιθαραν. Την χωρισε σε πεντε κεφαλαια το πρωτο περι Μουσικης εν γενει ,το δευτερο περι Ηχου , Μουσικων σημειων και διαρκειας και δυναμεως αυτων ,περι αλλοιωσεως των ιδιων και παυσεως, περι Ρυθμου κλπ, το τριτο κεφαλαιο περι τονου, το τεταρτο περι συμφωνιας περι ελευσεως και εναλλαγισμου, το δε πεμπτο περι διαφορων σχηματων της Μουσικης. Ο ιδιος αναφερει στο προγραμμα οτι για το “πονηματιον” ειχε την βοηθεια καποιου Γεωργιου Γλαρακη κι οτι η τιμη του ηταν ” 10 γροσια προπληρωτεα κατα το ημισυ “για τους συνδρομητες. Κι επειδη για το βιβλιο που θα εκδιδοταν ” δια του τυπου και της λιθογραφιας ” προεκυψαν παραπονα καθως παρατηρηθηκε καθυστερηση , ο Νικολαος Φλογαιτης δικαστης πλεον στη Σκοπελο , δημοσιευσε ειδοποιηση για τους ενδιαφερομενους συνδρομητες και λοιπους. οτι η τυπωσις των στοιχειωδων αρχων της Μουσικης κλπ που υποσχεθηκε στο κοινο ειχε αναβληθει για λιγο γιατι δεν υπηρχαν τα αναγκαια τυπογραφικα στοιχεια .Και εγραφε χαρακτηριστικα ” ..η αναβολη επαυσε και μη δισταζων οτι εντος ολιγου περαιουται η τυπωσις, παρακαλω τους μεν συνδραμοντας ηδη , να υπομεινωσι ετι ολιγον, τους δε φιλομουσους να συνδραμωσιν. Εν Σκοπελω 30 Νοεμβριου 1830 Ν. Φλογαιτης ” Αυτα τα λιγα περι Νικολαου Φλογαιτη και περι του πρωτου βιβλιου περι μουσικης στην Ελλαδα και για περισσοτερα στοιχεια των δημοσιευσεων ειμαι στη διαθεση καθε ενδιαφερομενου. Σημειωνω ασχετα με το θεμα , οτι αγνωστοι παραμενουν οι Δημητριος και Πετρος Πετριτσοπουλοι , ο Αγγελος Καλκανης ,ο Ανδρεας Παπαδοπουλος – Βρετος κα σπουδαιοι Λευκαδιοι….Με χαιρετισμους Δραγανο 10 Μαιου 2014 Μακης Μελας

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.