HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣForum Λευκάδας: όταν τα πλαστικά μπουκάλια γίνονται Πλαγκτόν

Forum Λευκάδας: όταν τα πλαστικά μπουκάλια γίνονται Πλαγκτόν

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση βρίσκεται στον χώρο εισόδου του Επιμελητηρίου Λευκάδας αυτές τις μέρες, με αφορμή το επιχειρηματικό Forum που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

Εκτός του ωραίου αισθητικού αποτελέσματος των δημιουργιών της καλλιτέχνιδος Tia Bley,υπάρχει και ένα μεγάλο οικολογικό μήνυμα. Πρώτη ύλη για τα έργα είναι πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία η καλλιτέχνης κόβει και φορμάρει δίνοντάς τους ποικίλα σχήματα και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

Η ιδέα για την έκθεση αυτή γεννήθηκε στην Γερμανίδα καλλιτέχνιδα, καθώς παρακολουθούσε ένα γλάρο να περιμαζεύει με το ράμφος του μικρά κομμάτια πλαστικού, τα οποία, προφανώς, πέρασε για τροφή. Και δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχεδόν κάθε θαλάσσιο πουλί στον πλανήτη έχει πλαστικά απόβλητα μέσα του τα οποία μπορούν να σκαλώσουν στα έντερα και να το οδηγήσουν σε θάνατο από την ασιτία. «Περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ανακύκλωση, η αειφόρος ανάπτυξη και η μείωση των απορριμμάτων με ενδιαφέρουν εδώ και πολύ καιρό», σημειώνει η Τία Μπλάυ, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στην Λευκάδα. «Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με το θέαμα των πλαστικών απορριμμάτων, ιδίως μπουκαλιών από πλαστικό, πεταμένων σε παραλίες ή στην άκρη του δρόμου. Έχοντας αυτό κατά νουν, η ιδέα ήταν να εστιάσω σε αυτό το υλικό, στους κινδύνους που εγκυμονεί για το φυσικό περιβάλλον και τις δυνατότητες χρήσης του ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός recyclihg art έργου».

Μέσα στην θάλασσα μεγάλα κομμάτια πλαστικού μοιάζουν σαν μέδουσες ή καλαμάρια ενώ τα μικρά κομμάτια μοιάζουν σαν αυγά ψαριών. Από την στιγμή που κομμάτια πλαστικού πλέουν στο νερό, ξεκινά ένας ολόκληρος φαύλος κύκλος που μπορεί να θέση σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ζώων μέσω της τροφικής αλυσίδας και μπορεί, τελικά, να βλάψει και ανθρώπινα όντα.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού βρίσκονται παντού στους ωκεανούς, ακόμη και μέσα στο πλαγκτόν, τον θεμέλιο λίθο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Το πλαγκτόν εξυπηρετεί ως ο παραγωγός ενέργειας στην βάση του διατροφικού ιστού, χωρίς τον οποίο δεν Θα υπήρχε ανώτερη μορφή ζωής. Όποια βλάβη προκληθεί σε αυτό, θα μεταφέρεται μέσω της τροφικής αλυσίδας και τελικά μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και στα ανθρώπινα όντα.

Προηγουμενο αρθρο
Απάντηση του καταστήματος Coffee Island στην Λευκάδα στις καταγγελίες του Σωματείου
Επομενο αρθρο
Power of Zeus

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.