HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑH Λευκάδα και το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου από το διάστημα

H Λευκάδα και το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου από το διάστημα

Ιόνια Νησιά, Ελλάδα

Ημερομηνία: 12/12/2020
Τοποθεσία: Ελλάδα
Πίστωση: Ευρωπαϊκή Ένωση, εικόνες Copernicus Sentinel-2
Τύπος: Εικόνα της ημέρας

Το Natura 2000 είναι ένα δίκτυο βασικών χώρων αναπαραγωγής και ανάπαυσης για σπάνια και απειλούμενα είδη, καθώς και ορισμένους σπάνιους προστατευμένους τύπους φυσικών οικοτόπων. Απλώνεται και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Ο στόχος του δικτύου είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. 

Αποτελείται από  Ειδικές Περιοχές Διατήρησης  (SPC) και  Περιοχές Ειδικής Προστασίας  (SPA) που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία για τους  οικοτόπους   και την οδηγία για τα  πτηνά, οι δύο οδηγίες της ΕΕ που σχετίζονται με την άγρια ​​φύση και τη διατήρηση της φύσης. Η προσέγγιση για τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση των περιοχών Natura 2000 δεν αποκλείει τις ανθρώπινες δραστηριότητες από τις προστατευόμενες τοποθεσίες, επειδή επικεντρώνεται σε άτομα που εργάζονται με τη φύση και όχι εναντίον της.

Αυτή η εικόνα που τραβήχτηκε από έναν από τους δύο δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 δείχνει το νησί της Λευκάδας, που είναι ένα από τα επτά μεγάλα νησιά του Ιονίου και μια ομάδα μικρότερων ιονικών νησιών.

 Σε αυτήν την περιοχή, έχουν οριστεί δύο διαφορετικές τοποθεσίες Natura2000. Το ένα αποτελείται από το κεντρικό και ορεινό τμήμα της Λευκάδας και η σημασία του είναι η συνέπεια στην παρουσία ορισμένων σημαντικών ανθοπωλείων και βιογεωγραφικών στοιχείων. Ο δεύτερος ιστότοπος, γνωστός ως Esoteriko Archipelagos Ioniou  ( Μεγανήσι, Αρκούδι, Ατόκος, Βρωμόνας),προστατεύει το τοπικό θαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ακτών μικρότερων νησιών και νησίδων που είναι σχεδόν όλα ορατά στην εικόνα.

 Η γεωμορφολογία των ακτών αυτών των νησιών δημιουργεί διάφορους οικοτόπους για τη θαλάσσια και χερσαία χλωρίδα και πανίδα. Τα παρθένα νερά του αρχιπελάγους παρέχουν καταφύγιο σε σημαντικά θαλάσσια είδη αρπακτικών στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα τον βιολογικό πλούτο της περιοχής.

Η αποστολή Copernicus Sentinel-2, που αποτελείται από δύο δίδυμους δορυφόρους (Sentinel-2A και Sentinel-2B), παρέχει πολυφασματικά δεδομένα σε 13 διαφορετικές φασματικές ζώνες με μέγιστη χωρική ανάλυση 10 μέτρων. Η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί θεμελιώδη δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το  Εθνικό Πάρκο Σαμαριάς , στην Ελλάδα.

 Η χρήση δεδομένων από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2, σε συνδυασμό με μεταβλητές γεωποικιλότητας, αποδεικνύεται θεμελιώδης για την παρακολούθηση των προστατευόμενων περιοχών για τη διασφάλιση της διατήρησης της βιοποικιλότητας τους.

Προηγουμενο αρθρο
Ποιμαντορική Εγκύκλιος για το νέο έτος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλου
Επομενο αρθρο
Εμβολιάστηκε η πρώτη Μεγανησιώτισσα για τον κορονοϊό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.