HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑLefkas Trail Run 2015: Δυνατό και όμορφο παρόν, ελπιδοφόρο μέλλον!

Lefkas Trail Run 2015: Δυνατό και όμορφο παρόν, ελπιδοφόρο μέλλον!

Φτάνει το όραμα κάποιων ανθρώπων και η ομορφιά του τοπίου ώστε ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος να είναι πετυχημένος και να καθιερωθεί σαν σπουδαίο αθλητικό γεγονός; Προφανώς όχι. Η υλοποίηση του αγώνα και οι εντυπώσεις που τελικά θα αφήσει στους αθλητές που συμμετέχουν είναι ο καταλύτης εκείνος που θα ολοκληρώσει το όραμα και την αισθητική των μονοπατιών και θα προσφέρει στην κοινότητα μας μια διοργάνωση με αποτύπωμα που θα αντέξει στον χρόνο. Το Lefkas Trail Run όπως διαπιστώσαμε από την επίσκεψη μας πριν λίγο καιρό στην Λευκάδα, είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν έναν όμορφο αγώνα. Ανθρώπους με όραμα και μεράκι, καταπληκτικά τοπία, όμορφα ανοιγμένα και συντηρημένα μονοπάτια. Αυτό που έμενε να διαπιστώσουμε είναι το πόσο άρτια θα υλοποιούσε η διοργάνωση τις τεχνικές λεπτομέρειες που συνθέτουν έναν αγώνα, και τι κλίμα θα επικρατούσε στην Νικιάνα το διήμερο της διοργάνωσης.

Το Advendure βρέθηκε λοιπόν και πάλι στην Νικιάνα το Σαββατοκύριακο του αγώνα, έζησε την ατμόσφαιρα του διημέρου, συμμετείχε με τον Δημήτρη Τρουπή και την Άντζυ Τερζή στον μεγάλο αγώνα των 23 χιλιομέτρων και χωρίς καμιά αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι το Lefkas Trail Run 2015 ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση και μάλιστα σε κάποιες λεπτομέρειες κινήθηκε σε διεθνή επίπεδα που μόνο κάποιοι πολύ μεγαλύτεροι και δημοφιλείς αγώνες με μεγάλη ιστορική πορεία παρουσιάζουν στην χώρα μας.

11

Για την φύση και τα τοπία μέσα στα οποία πραγματοποιήθηκε ο αγώνας είχαμε πάρει μια πολύ καλή γεύση, μας είχαν ενθουσιάσει και τα είχαμε παρουσιάσει με λεπτομέρεια στο αφιέρωμα που κάναμε για τον επερχόμενο αγώνα λίγες εβδομάδες πριν. Θέλαμε όμως προφανώς να έχουμε την συνολική εικόνα, τρέχοντας και το κομμάτι μονοπατιού που ένωνε τον σταθμό στο 15ο χιλιόμετρο του αγώνα – με την καταπληκτική θέα που προσφέρουν τα “Πριγκηπονήσια του Ιονίου” – με τον προτελευταίο σταθμό ανεφοδιασμού, το οποίο περιελάμβανε το ανεβοκατέβασμα δυο βουνοκορφών στην περιοχή Αμπέλια, καθώς και το ολοκληρωμένο κομμάτι μονοπατιού πριν τα Κολυβάτα στο 8ο χιλιόμετρο του αγώνα.

Η επιλογή των διοργανωτών να προσθέσουν το μονοπάτι στα Αμπέλια, αντικαθιστώντας τον χωματόδρομο που υπήρχε πέρσι στην διαδρομή, ήταν εξαιρετική. Το τμήμα αυτό ήταν απίστευτης ομορφιάς, μέσα στο πράσινο και στα δέντρα, και προστέθηκε στα υψηλής αισθητικής αξίας τμήματα ου Θολωτού μονοπατιού όπου τρέχαμε για ενάμιση χιλιόμετρο μέσα σε ένα φυσικό τούνελ πεπλεγμένων δέντρων όπου μόνο λίγες αχτίδες ηλίου περνούσαν, αλλά και σε άλλα πανέμορφα κομμάτια όπως το μονοπάτι με τις φυσικές πετρώδεις πλάκες πριν τα Κολυβάτα, το 2,5 χιλιομέτρων άγριο και πολύ τεχνικό μονοπάτι ανόδου και στο τέλος καθόδου προς την Νικιάνα με την απίστευτη θέα, καθώς φυσικά και το κομμάτι με τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές!

12

Συνολικά λοιπόν μπορούμε να πούμε πλέον ότι η διαδρομή του Lefkas Trail Run είναι πολύ υψηλής αισθητικής αξίας και με πολύ μεγάλες εναλλαγές τοπίων αλλά και μονοπατιών που καθιστούν την εμπειρία του αθλητή πολύ όμορφη. Το μόνο σημείο που ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν ως αλλαγή μελλοντικά οι διοργανωτές είναι τον 3.5 χιλιομέτρων ανηφορικό χωματόδρομο μετά την κόκκινη εκκλησιά, ψάχνοντας ίσως για πιθανό μονοπάτι που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως και αυτό το τμήμα περιβαλλόταν από πολύ όμορφο φυσικό τοπίο και στα ψηλότερα σημεία του από όμορφη θέα, ενώ και η ποιότητα του χωματόδρομου ήταν τέτοια που περισσότερο έμοιαζε για κακοτράχαλο πλατύ μονοπάτι, ή “μονοπατόδρομο” όπως αποκαλούμε παλιούς ξεχασμένους δασικούς δρόμους στα βουνά.

Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι του αγώνα, η διαδρομή των 23 χιλιομέτρων με τα 1.300 μέτρα θετικής υψομετρικής έκρυβε αρκετές δυσκολίες που ίσως δεν φαίνονταν αρχικά. Η παρατεταμένη ανηφόρα με το ξεκίνημα του αγώνα και κυρίως το αρχικό μονοπάτι των 2.5 χιλιομέτρων με 400 μέτρα θετικής υψομετρικής δυσκόλεψε σημαντικά τους αθλητές, ενώ στο τελείωμα το πολύ τεχνικό της πεδίο επίσης έβαλε εμπόδια στην ολοκλήρωση της προσπάθειας τους λόγω της κούρασης των ποδιών.

13

Κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής ήταν τα συνεχή ανεβοκατεβάσματα και η μεγάλη εναλλαγή πεδίου στο μονοπάτι (χώμα, πέτρα, πλάκες, χωματόδρομοι) και επίσης οι δυο μεγάλες αναβάσεις στην αρχή και το μέσο του αγώνα, έχοντας το σχήμα της “διπλής καμπούρας”. Η ύπαρξη δυο κομματιών με χωματόδρομους έδιναν πάντως την δυνατότητα και για ελεύθερο τρέξιμο χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Συνολικά, ήταν δύσκολη διαδρομή για δυνατές αθλητικές συγκινήσεις που κράταγε συνεχώς σε εγρήγορση τον αθλητή.

Στα μονοπάτια είχε γίνει εξαιρετική δουλειά καθαρισμού και σηματοδότησης, η οποία ήταν πολύ πυκνή και σωστά τοποθετημένη. Παντού υπήρχαν σήματα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, αλλά και εθελοντές – δείκτες, έτσι ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο να βγει κάποιος εκτός διαδρομής. Οι επτά σταθμοί ανεφοδιασμού του αγώνα ήταν αρκετοί και πολύ σωστά κατανεμημένοι στην διαδρομή, ενώ διέθεταν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την τροφοδοσία των αθλητών, σε σχέση βέβαια με το μέγεθος και την διάρκεια του αγώνα. Ο καθαρισμός των μονοπατιών είχε γίνει όπως αποδείχτηκε με πολύ μεράκι και δουλειά και σίγουρα αυτά μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν και από πεζοπόρους που θέλουν να απολαύσουν την φύση και την θέα της περιοχής του αγώνα.

14

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη στο Advendure το πόσο σημαντικό είναι το έργο των εθελοντών στην σωστή διεξαγωγή ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος. Αυτό που είδαμε όμως στην Λευκάδα ξεπέρναγε κάθε πρόβλεψη. Σε ολόκληρη την διαδρομή των δυο αγώνων υπήρχαν εθελοντές με την πορτοκαλί τους μπλούζα και το χαμόγελο στα χείλη που είτε έδειχναν την διαδρομή ως δείκτες, είτε συμμετείχαν με κέφι στους σταθμούς ανεφοδιασμού, είτε ενθάρρυναν τους αθλητές στην προσπάθεια τους. Το ίδιο και στην γραμματεία κατά τις εγγραφές, αλλά και στην εκκίνηση και τον τερματισμό του αγώνα. Αγκάλιασαν την διοργάνωση και πρόσφεραν πολύ σημαντικό έργο στο να έχει τέτοια επιτυχία ο αγώνας. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!

Σημαντική βοήθεια πρόσφεραν επίσης ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Λευκάδας “ΣΥ.ΜΟ.Λ.”, οι Ραδιοερασιτέχνες Λευκάδας, η Αστυνομία, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, γεγονός που επίσης δείχνει το πόσο αγκάλιασε η τοπική κοινωνία αυτό το αθλητικό γεγονός που έγινε στην Νικιάνα.

Ο καιρός ήταν καταπληκτικός, με ηλιοφάνεια και καθαρός έτσι ώστε να μπορεί ο αθλητής να απολαύσει την όμορφη θέα που απλωνόταν στον ορίζοντα καθώς διέσχιζε τα υψηλότερα σημεία της διαδρομής του αγώνα. Τις δυο προηγούμενες ημέρες είχε αρκετό αέρα, αλλά ευτυχώς την Κυριακή ο άνεμος κόπασε εντελώς και βοήθησε την προσπάθεια των αθλητών. Η ηλιοφάνεια του Σαββάτου και της Κυριακής βοήθησε επίσης να στεγνώσει η διαδρομή από τις έντονες βροχοπτώσεις που είχε όλη η Δυτική Ελλάδα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ενθουσιώδης τόσο πριν την εκκίνηση όσο και κατά τους τερματισμούς, με πολύ κόσμο, πολύ καλό σπικάζ σχετικά με την εξέλιξη του αγώνα, με live συνεντεύξεις από αθλητές που τερμάτιζαν και συντελεστές της διοργάνωσης, καθώς και δυνατή μουσική από dj που είχε αναλάβει να παίζει διάφορα κομμάτια ανάλογα με τις στιγμές του αγώνα (εκκίνηση, ομιλίες, τερματισμοί και απονομές).

15

Όμορφο το μπλουζάκι της The Fifth Element που περιείχε το race-pack των αθλητών, η οποία είχε αναλάβει και την χρονομέτρηση, ενώ άφθονο και με μεγάλη ποικιλία ήταν το παραδοσιακό φαγητό στον μπουφέ για τους αθλητές μετά τον τερματισμό του αγώνα. που προσφέρθηκε από τις γυναίκες του χωριού και τον Σύλλογο Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας – Λευκάδας.

Θα θέλαμε λίγο καλύτερο μετάλλιο σε μια διοργάνωση με τόσο καλό πολιτιστικό και αθλητικό υπόβαθρο, ενώ κάποια μικρά λάθη όπως το μπέρδεμα με τα κύπελλα των νικητών είμαστε σίγουροι πως θα εξαλειφθούν την επόμενη χρονιά, με βάση το πάθος και το μεράκι των διοργανωτών για να προσφέρουν κάτι πολύ μοναδικό στους αθλητές. Πολύ σωστή η απόφαση της διοργάνωσης να ξεκινήσει με χρονική διαφορά ενός τετάρτου της ώρας τους δυο αγώνες ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα στην διαδρομή.

17

Στο καθαρά αθλητικό κομμάτι, μεγάλοι νικητές ήταν η Σοφία Καλογήρου με 2.52.37 και ο Πέτρος Τυρολόγος με 2.18.50. Δεύτερος στους άντρες ήταν ο Silvain Gobel με 2.23.25 και τρίτος ο Νικηφόρος Φωκάς με 2.26.14 ενώ στις γυναίκες το βάθρο συμπλήρωσαν η Διαμαντία Παπανικολοπούλου με 3.04.25 και η Άντζυ Τερζή με 3.05.22. Συνολικά στον μεγάλο αγώνα έτρεξαν 99 αθλητές και στον μικρό 150, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την περσινή πρώτη χρονιά. Τα συνολικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Το Lefkas Trail Run 2015 ήταν απόλυτα πετυχημένο σαν διοργάνωση ορεινού τρεξίματος και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε αθλητικό επίπεδο πρόσφερε μια διαδρομή για δυνατές συγκινήσεις και έντονη προσπάθεια που αφήνει όμορφο αποτύπωμα στην ψυχή του κάθε αθλητή που συμμετείχε. Σε επίπεδο διασκέδασης από ένα όμορφο αθλητικό γεγονός επίσης άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους επέλεξαν την Νικιάνα και την Λευκάδα για να περάσουν το Σαββατοκύριακο τους τρέχοντας στον αγώνα. Σε επίπεδο αισθητικής και ομορφιάς της διαδρομής ήταν πανέμορφο και με τέτοιες εναλλαγές τοπίων που δεν τις περίμενες από ένα νησί και μια διαδρομή μόλις 23 χιλιομέτρων. Τέλος, επιβράβευσε με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων που έκαναν σημαντική δουλειά ανοίγοντας ένα “παράθυρο στο παρελθόν” μέσα από την διάνοιξη και συντήρηση των παλιών μονοπατιών της περιοχής και τα άφησε ως παρακαταθήκη για τους ντόπιους καθώς και για πεζοπόρους που θα επισκεφτούν την Νικιάνα.

18

Όπως τονίσαμε και στην ομιλία μας κατά την διάρκεια των απονομών του αγώνα, ο Αντρέας, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Χάρης, ο Βασίλης, ο Σπύρος, η Νίκη, η Κατερίνα, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας – Λευκάδας και ο Αθλητικός Σύλλογος Λευκάδας «ΦΙΛΑΝΔΡΟΣ» που συμμετείχαν στην διοργάνωση του Lefkas Trail Run από διάφορα πόστα, δημιούργησαν κάτι πολύ όμορφο και μοναδικό, δουλεύοντας σκληρά και με πολύ μεράκι. Στο χέρι τους είναι να συνεχίσουν την σκληρή και ομαδική δουλειά και είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη χρονιά πολύ περισσότεροι αθλητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά γιατί όχι και από το εξωτερικό – αφού η Λευκάδα αποτελεί και έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό – θα τρέξουν τον αγώνα και θα γεμίσουν εικόνες από τα πανέμορφα μονοπάτια και την φύση της περιοχής.

19

Δημήτρης Τρουπής
Photo ©: Κώστας Μηλάκας, Καίτη Κακαβούλη, Κωνσταντίνα Σούνδια, Αντρέας Στραγαλινός, Αντρέας Αραβανής, Γιάννης Καββαδάς

Πηγή: www.advendure.com

Προηγουμενο αρθρο
Το μικρό ταξίδι για τη μόρφωση στη νήσο Κάλαμο του Ιονίου
Επομενο αρθρο
Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη για τα έργα ΕΣΠΑ στις Π.Ε. Κέρκυρας και Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.