HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣOχι στην κύρωση των συμβάσεων: όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στη καταστροφή του περιβάλλοντος

Oχι στην κύρωση των συμβάσεων: όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στη καταστροφή του περιβάλλοντος

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ:
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Με την κύρωση των συμβάσεων στη βουλή εντός της εβδομάδας, η Ελλάδα παραχωρεί θαλάσσια έκταση 50.000 τ.χλμ. σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Στο Ιόνιο πέλαγος, η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων γίνεται με μνημονιακούς νόμους που έχουν ως στόχο το γρήγορο μονοπωλιακό κέρδος, υποβαθμίζουν και θεωρούν κόστος την προστασία του περιβάλλοντος και τους ενδεχόμενους κινδύνους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Ομοφώνα με τις συλλογικότητες των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας, ζητάμε τη καταψήφιση των συμβάσεων αυτών, για του λογούς που έχουμε αναπτύξει στο από 13-05-19 αίτημα μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, το Βουλευτή Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το όποιο αναρτάται εδώ.

Συνοψίζοντας καταγγέλλουμε τις συμβάσεις παραχωρήσης προς έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων επειδή οι προβλεπόμενες δραστηριότητες:

-είναι άκρως ρυπογόνες με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία μας, τον πρωτογενή μας τομέα (αλιεία και γεωργία), την κλιματική αλλαγή, ενώ προβλέπονται να γίνουν και σε προστατευόμενες με διεθνείς συμβάσεις περιοχές, με θαλάσσια είδη που προστατεύονται σε όλο τον κόσμο. Ενέχουν το κίνδυνο ατυχήματος εξαιτίας παραγόντων που αφορούν σε κάθε εξόρυξη, αλλά και της πολύ υψηλής σεισμικότητας της περιοχής.
-είναι ασύμβατες με το ποιοτικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα νησιά μας, και τη στιγμή που υπογράφονται προγράμματα ανάπτυξης του θαλασσιού τουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού, και γενικότερα δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φύση. Οποιοδήποτε είδους τουριστική δραστηριότητα, ξενοδοχεία, ιστιοπλοΐα, φυσιολατρία, πολιτιστικός και Θρησκευτικός τουρισμός, … είναι ασύμβατο με τις εξορύξεις. Το ίδιο και η αλιεία.
-τα δημόσια έσοδα που προβλέπονται είναι πενιχρά: 0,3 % για την περιφέρεια και μόλις 6% για την χώρα, από: το προβλεπόμενο μέρισμα – φορολογία εταιρικού εισοδήματος 25% επί των καθαρών κερδών (4/5 στο κράτος και 1/5 στις περιφέρειες) – στρεμματική αποζημίωση. Ενώ οι ζημιές σε περίπτωση ατυχήματος σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή θα είναι τεράστιες και μόνιμες, με άμεση απώλεια έως 25.000 θέσεων εργασίας, παρά τις ψευδείς παχουλές υποσχέσεις περί νέων θέσεων εργασίας (παράδειγμα Σκουριών Χαλκιδικής).
-οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις είναι μικρές οικογενειακές μονάδες, οι οποίες θα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας οικολογικής καταστροφής, την απώλεια εισοδήματος, και τις νομικές μάχες για να λάβουν κάποια υποθετική αποζημίωση ενώ στη σύμβαση, δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής (σεισμός…).

Ζητάμε από τον βουλευτή Λευκάδας Κο Θανάση Καββαδά, και από όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων, και καλούμε εκ νέου τους εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε άμεση ενεργοποίηση και συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης, καθώς και σε ένα δημόσιο διάλογο για προτάσεις σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, πηγών ενεργείας.

Η Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις, τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει διήμερο εκδηλώσεων με ομιλίες, ενημέρωση και συναυλία. Θα ακολουθήσει σύντομα σχετικό ΔΤ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Προηγουμενο αρθρο
«Σεισμός η χρεοκοπία της Thomas Cook»: Για καταστροφή μιλούν Ελληνες ταξιδιωτικοί πράκτορες
Επομενο αρθρο
Thomas Cook: Πώς 178 χρόνια ιστορίας κατέρρευσαν σε μια νύχτα -Από τα πρώτα ταξίδια με τρένο μέχρι τα all inclusive

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.