HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΆσκηση ετοιμότητας Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης

Άσκηση ετοιμότητας Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023,και ώρα 11:00, στον οικισμό Φρυνίου της Δ.Κ Λευκάδας, του Δήμου Λευκάδας, θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας  από την ΔΙ.Π.Υ.Ν με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση Φορέων, για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023», σε πραγματικές συνθήκες.

Για τη δυνατότητα δημοσιογραφικής / τηλεοπτικής κάλυψης έχει διατεθεί χώρος στην περιοχή.

Πέρας προσέλευσης 10:45

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Σας επισυνάπτουμε συνοπτικό σενάριο της Άσκησης.

Ο   Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λευκάδας

Κων/νος  Γ. Τσίκας

  Πύραρχος

——————————————————————

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΕΡ/ΚΗ  ΠΥΡ/ΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ


                                                      ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

                                                          «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ  2023»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 15 Μαΐου 2023 και Ω/11:00

  1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Είδος – Τοποθεσία – Τοπογραφία

Το επιλεχθέν σενάριο για την πραγματοποίηση της άσκησης προβλέπει εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς την 12η Αυγούστου 2023 και Ω/15:30, στην περιοχή της  Δημοτικής Ενότητας Λευκάδας- Τοπικής κοινότητας Απόλπαινας του Δήμου Λευκάδας και ενώ ο δείκτης επικινδυνότητας είναι «4» για την συγκεκριμένη ημέρα.

Συγκεκριμένα το επιλεγμένο πεδίο άσκησης βρίσκεται πέντε (5) χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλεως και σε απόσταση τέσσερα (4) χλμ. από την ΠΥ Λευκάδας.
Επίσης βρίσκεται  Νότια από την πόλης της Λευκάδας. Στο ανωτέρω πεδίο άσκησης υφίσταται κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της πυρκαγιάς , το Μοναστήρι της Φανερωμένης καθώς και οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν σε δασική έκταση με βλάστηση αποτελούμενη από πεύκα, αγρωστώδη φυτά, δασικούς θάμνους, σπάρτα και ξηρά χόρτα.
Α. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Την 12-08-2023, ημέρα της εβδομάδας Σαββάτο η Π.Υ. Λευκάδας ειδοποιείται από ιδιώτη τηλεφωνικά, για έντονο καπνό σε δασική περιοχή στον οικισμό του Φρυνίου της Δημοτικής Ενότητας Λευκάδας του Δήμου Λευκάδας με άμεσο κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς στις υφίσταται κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της πυρκαγιάς , το Μοναστήρι της Φανερωμένης καθώς και τις κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Η Π.Υ. Λευκάδας βρίσκεται σε κατάσταση Β΄ Σταδίου Επιχειρησιακής Ετοιμότητας λόγω της επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Ακολουθούν περαιτέρω τηλεφωνήματα πολιτών της περιοχής για την πυρκαγιά και συγκεντρώνονται τα κάτωθι στοιχεία από το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Λευκάδας.

Β. ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Με την  αναγγελία της πυρκαγιάς δίνεται άμεσα εντολή στα περιπολικά οχήματα Λευκάδα Λ32 και Λ30, καθώς και τρία επιπλέον οχήματα της Π.Υ. Λευκάδας, να μεταβούν στον τόπο του συμβάντος τα οποία αναχωρούν άμεσα.

Παράλληλα ενημερώνεται από το κέντρο της Υπηρεσίας μας, ο Διοικητής της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λευκάδας, ο Διοικητής της Π.Υ. Λευκάδας, το Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, ο Δήμαρχος Λευκάδας, το Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδας η Δ/νση Δασών Λευκάδας , το ΕΚΑΒ και ενημερώνεται η εφαρμογή του Engage για έναρξη συμβάντος δασικής πυρκαγιάς καθώς και η ΠΕ.ΠΥ.Δ Ιονίων Νήσων.

Οι δυνάμεις καταστολής που αρχικά κατευθύνονται στον τόπο της πυρκαγιάς έχουν στη διάθεση τους τα κάτωθι στοιχεία:

  • Έντονος καπνός που κινείται σχεδόν παράλληλα με το έδαφος λόγω του ισχυρού ανέμου.
  • Σημείο πρόσβασης πλησίον της αρχικής εστίας της πυρκαγιάς από την Επαρχιακή οδό Λευκάδας –Αγίου Νικήτα.
  • Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες είναι η ηλιοφάνεια και άνεμος ισχυρός (6-7 μποφόρ) με κατεύθυνση Ανατολική (Α).
  • Σημεία υδροληψίας υπάρχουν, στο 2ο χιλ επί της Ε.Ο. Λευκάδας -Αγίου Νικήτα και στο 6ο χιλ επί της Ε.Ο. Λευκάδας -Αγίου Νικήτα.  . 
  • Το κυρίως μέτωπο κατευθύνεται Δυτικά (Δ) και κινείται εντός της δασικής έκτασης πλησίον των κατοικιών ,το Μοναστήρι της Φανερωμένης, της κατασκήνωσης που βρίσκονται σε απόστασή 1000 μέτρων περίπου βόρεια από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
  • Κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι η απότομη κλίση του εδάφους μπροστά από το  μέτωπο της πυρκαγιάς εάν αυτή κατευθυνθεί σύμφωνα με την διεύθυνση του ανέμου, το δύσβατο της περιοχής λόγω βλάστησης, καθώς και η επέκταση της πυρκαγιάς στις κατοικίες, στο Μοναστήρι της Φανερωμένης και στα κτήρια των κατασκηνώσεων .
  • Το έργο πυρόσβεσης δυσχεραίνεται λόγω γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς, η οποία ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες.

Γ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Εντός δύο (02) λεπτών καταφθάνει  στον τόπο του συμβάντος, το Περιπολικό Λευκάδα 30, συγκεντρώνει τα κάτωθι στοιχεία και ενημερώνει το τηλεφωνικό κέντρο για την σωστότερη εκτίμηση της εν γένει κατάστασης, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την καταστολή της πυρκαγιάς.

  • Το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς βρίσκεται στο πρανές της επαρχιακής οδού Λευκάδας- Αγίου Νικήτα.
  • Τα αίτια πρόκλησης είναι άγνωστα ακόμα.
  • Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι μικρό, αλλά εξελίξιμο με γοργό ρυθμό λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν και της χαμηλής βλάστησης.
  • Το μήκος του μετώπου είναι περίπου 50μ. με τάσεις επέκτασης.
  • Τρέχουσα συμπεριφορά πυρκαγιάς : ύψος φλόγας ανάλογο της καύσιμης ύλης από 1 έως 3μ.
  • Η καύσιμη ύλη αποτελείται από πεύκα, θάμνους  και ξηρά χόρτα μετρίου ύψους.
  • Κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι η επέκταση της πυρκαγιάς στις κατοικίες, στο μοναστήρι της Φανερωμένης καθώς και στα κτήρια των κατασκηνώσεων, η απότομη κλίση του εδάφους μπροστά από το μέτωπο της πυρκαγιάς,   και το δύσβατο της περιοχής λόγο πυκνής βλάστησης.
  • Η πυρκαγιά εξελίσσεται  Δυτικά (Δ) καίγοντας δασική έκταση.
  • Το μέτωπο ανοίγει δημιουργώντας και έτερα μικρότερα μέτωπα  προς άλλες κατευθύνσεις.
  • Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες και η πυρκαγιά μπορεί να προσβληθεί αρχικά από το υπάρχον οδικό δίκτυο επί της Ε.Ο. Λευκάδας-Αγίου Νικήτα καθώς επίσης και από το δρόμο που υφίσταται βόρια του μετώπου της πυρκαγιάς όπου είναι δυνατή η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων και οδηγεί στον οικισμό του Φρυνίου.

    Στο τόπο του συμβάντος καταφθάνει και ο Επιχειρησιακός Αξιωματικός που εκτιμά τα δεδομένα και αιτεί ενίσχυση των δυνάμεων από την Π.Υ. Λευκάδας από υδροφόρα οχήματα.

Τα αφιχθέντα οχήματα προσβάλουν το μέτωπο της πυρκαγιάς με εγκατάσταση 0,25mm, από τον δημοτικό δρόμο (θέση Δημοτικό σχολείο). Όμως το έντονο ανάγλυφο, η υπάρχουσα βλάστηση αλλά και η ταχεία εξέλιξη της πυρκαγιάς αποτελούν φυσικά εμπόδια για την καταστολή της πυρκαγιάς δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν καταφθάσει στην περιοχή και επιχειρούν.

Δ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Το σχέδιο δράσης για την καταστολή της πυρκαγιάς περιλαμβάνει:

  1. Προσδιορισμό στόχου της επιχείρησης  – επιθυμητό αποτέλεσμα:

  2. Η πυρκαγιά είναι εντός δασικής εκτάσεως με ταχεία εξέλιξη.
  3.           Πρώτη προτεραιότητα είναι η αποφυγή μετάδοσης της πυρκαγιάς και  ο περιορισμός
  4.           της καμένης έκτασης με τις λιγότερες απώλειες με απώτερο σκοπό την προστασία των
  5.           κατοικιών, του Μοναστηριού της Φανερωμένης καθώς και των εγκαταστάσεων της κατασκήνωσης.
  • Επιπλέον ο  Επιχειρησιακός Αξιωματικός ενημερώνει τον Ερμή Λευκάδας και αυτός με τη σειρά του τον Άρη Λευκάδας ,για τα διαμορφωμένα χαρακτηριστικά και την πρόβλεψή του ότι το περιστατικό θα εξελιχθεί και θα είναι παρατεταμένης χρονικής διάρκειας με αποτέλεσμα ο Άρης Λευκάδος να μεταβαίνει προς το τόπο του συμβάντος και να εισηγείται στον Περιφερειακό Διοικητή για Γενική Επιφυλακή, ο οποίος και την εγκρίνει, ενώ συγχρόνως αιτείται την άμεση ενίσχυση εναέριων μέσων αρχικά των δύο (2) PZL  από το αεροδρόμιο Ακτίου.
    • Ο Άρης Λευκάδος αιτείται επιπλέον υδροφόρα οχήματα από το Δήμο Λευκάδος χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, πυροσβεστικά οχήματα από όμορες υπηρεσίες , πεζοπόρο τμήμα από την 5η ΕΜΑΚ της ΠΕΠΥΔ Ηπείρου και πεζοπόρο τμήμα από την Π.Υ. Λευκάδας.
      Στον τόπο του συμβάντος καταφθάνουν εναέρια μέσα όπου και πραγματοποιούν ρίψεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όχημα από το Π.Κ. Βασιλικής, οχήματα από την ΠΥ Πρεβέζης και ΠΥ Αμφιλοχίας (θεωρητικά) όπου αναπτύσσουν εγκαταστάσεις 0,25mm στην περίμετρο της πυρκαγιάς, το πεζοπόρο τμήμα της 5ης ΕΜΑΚ (θεωρητικά)με δύο (2) ομάδες των οκτώ (8) ατόμων έκαστη  και το πεζοπόρο τμήμα  τεσσάρων (4) ατόμων της Π.Υ. Λευκάδας και δύο (2) ατόμων του Π.Κ Βασιλικής, τα οποία επιχειρούν με φορητά μέσα για τον έλεγχο της περιμέτρου της πυρκαγιάς στις δύσβατες περιοχές, υδροφόρο όχημα του Δήμου Λευκάδας όπου πραγματοποιεί πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων και σκαπτικά μηχανήματα όπου επιχειρούν την διαπλάτυνση του υπάρχοντος αγροτικού δρόμου και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
  • Στρατηγική
  • Εξασφάλιση – προστασία της ανθρώπινης ζωής κατά προτεραιότητα.
  • Άμεσες ενέργειες για αποκοπή μετώπου για αποφυγή οποιασδήποτε απειλής.
  • Προσπάθειες ελαχιστοποίησης της καιόμενης έκτασης .
  • Τακτική
  • Το κυρίως μέτωπο έχει εξαπλωθεί εντός της δασικής έκτασης και πλέον έχει δυσχεράνει κατά πολύ το έργο κατάσβεσης των δυνάμεων που επιχειρούν.
  • Οι αρχικές ενέργειες άμεσης προσβολής επί της αρχικής εστίας αποβήκαν άκαρπες και ουσιαστικά χρήζει να επαναπροσδιορισθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.
  • Ο Άρης Λευκάδας ορίζει Τομεάρχες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.
  • Τα Πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αναπτύξει εγκαταστάσεις χαμηλής πίεσης  στην περίμετρο της πυρκαγιάς με εντολή του Άρη Λευκάδος .
  • Τα πεζοπόρα Τμήματα της 5ης Ε.Μ.ΑΚ. και της Π.Υ. Λευκάδας επιχειρούν στις
         δύσβατες περιοχές. 
  • Για τον υποβιβασμό της φλόγας και της έντασης επιχειρούν ρίψεις τα δύο (2) PZL.
  • Πραγματοποιείται εφαρμογή μέτρων Τροχαίας για διευκόλυνση της κίνησης των Πυροσβεστικών Οχημάτων που εμπλέκονται στην καταστολή από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
  • Περεταίρω εξέλιξη της πυρκαγιάς προς την Δυτική (Δ) κατεύθυνση.

Ε.  ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

  • Η πυρκαγιά λόγω της διεύθυνση του ανέμου κατευθύνεται Δυτικά προς το Μοναστήρι της Φανερωμένης και τις κατασκηνώσεις.
  •  Η πυρκαγιά όμως λόγω τις έντασης των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή γίνεται πλέων  ανεξέλεγκτη.
  • Ο Άρης Λευκάδος αιτείται επιπλέον εναέρια μέσα για την αποκοπή του μετώπου της πυρκαγιάς  και την αποστολή επιπλέον χερσαίων δυνάμεων για τον έλεγχο της περιμέτρου.

ΣΤ.  ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η πυρκαγιά παραμένει  ανεξέλεγκτη και κινείται με ταχύς ρυθμούς.
Συγκαλείται στον τόπο της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Απόλπαινας το Σ.Τ.Ο. για εντατικοποίηση των ενεργειών, ενώ ακολουθεί επιτόπου σύγκληση Σ.Ο.Π.Π. για λήψη αποφάσεων για την αποφυγή οποιασδήποτε απειλής.
Ο Άρης Λευκάδος προτείνει στο Σ.Τ.Ο., την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών του οικισμού του Φρυνίου, του Μοναστηρίου της Φανερωμένης και των κατασκηνώσεων, η οποία αποφασίζεται και πραγματοποιείται με την συνδρομή της ΕΛΑΣ και την μίσθωση τεσσάρων (4) λεωφορείων από τον Δήμο Λευκάδας.

Με εντολή του Άρη Λευκάδας παρατάσσονται τα οχήματα σύμφωνα με τις προαναφερθείσες οδηγίες.

Σκοπός είναι να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς έτσι ώστε η πυρκαγιά να μην δημιουργήσει νέα μέτωπα, ενώ τα εναερία μέσα  με συνεχείς ρίψεις να καταφέρουν να υποβιβάσουν την ένταση και την έκταση του μετώπου και οι επίγειες δυνάμεις να κατορθώσουν να επιχειρήσουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ζ.  ΜΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού στο μέτωπο της πυρκαγιάς για τον υποβιβασμό της φλόγας και της έντασης. Τα μεγάλης χωρητικότητας ύδατος πυροσβεστικά οχήματα παραταγμένα αναπτύσσουν τις προαποφασισμένες εγκαταστάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να πλήξουν πλαγιομετωπικά τα μέτωπα ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Κατόπιν συντονισμένων και συγχρονισμένων επικοινωνιών και ενεργειών, αρχικά με την χρήση των εναέριων μέσων και έπειτα την άμεση προσβολή από τις επίγειες δυνάμεις από τα άκρα των μετώπων, μετά από έξι (6) ώρες περίπου, εξέλιξης της πυρκαγιάς  επιτυγχάνεται ο μερικός έλεγχος του μετώπου της. Άμεσα γίνεται πλήρη ανάπτυξη όλων των δυνατών εγκαταστάσεων ώστε να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό η περίμετρος της καιγόμενης έκτασης (καμένο- άκαυτο).

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Οι συμμετέχοντες – εμπλεκόμενοι στην άσκηση είναι για την ΔΙ.Π.Υ.Ν  Λευκάδας,  έξι  (6) υδροφόρα πυρ/κά οχήματα και πέντε (5) βοηθητικά όχημα, με συνολικά  (26) υπαλλήλους τόσο από την Π.Υ Λευκάδας όσο και από το Π.Κ. Βασιλικής.
Συνδρομή, για δικές τους ενέργειες, θα γίνει από την Ελληνική Αστυνομία με δύο (2) οχήματα, το ΕΚΑΒ με ένα (1) Ασθενοφόρο, ο Δήμος Λευκάδας με ένα  (1) Υδροφόρο όχημα και ένα (1) σκαπτικό μηχάνημα, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας – Τμήμα Πολιτικής Προστασίας  με ένα  (1) Υδροφόρο όχημα, η Δνση Δασών Λευκάδας με εκπρόσωπό της.

Προηγουμενο αρθρο
Ο πρώτος μετά από δεκαετίες αγιασμός στον Άγιο Σπυρίδωνα -video
Επομενο αρθρο
Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρία επιτροπής κατοίκων – ιδιοκτητών Απόλπαινας Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.