HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΈρευνες για φυσικό αέριο στο Ιόνιο

Έρευνες για φυσικό αέριο στο Ιόνιο

Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στο «Οικόπεδο 10» των ΕΛΠΕ στο Ιόνιο Πέλαγος

Πρώτη «αχτίδα» -έπειτα από καιρό- στο τούνελ των ερευνών για εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των γεωφυσικών (σεισμικών) ερευνών στο θαλάσσιο οικόπεδο «Μπλοκ 10» στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που διαχειρίζονται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αξιολόγηση στοιχείων

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater σε έκταση 3.421 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με διαδικασίες που ήταν ευθυγραμμισμένες με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αριστοφάνης Στεφάτος χαρακτήρισε τις έρευνες ως «το πρώτο απτό βήμα μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία για να αποκτήσουμε σαφήνεια αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου της». Η ΕΔΕΥ υπενθυμίζει ότι από προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων.

Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στο Μπλοκ 10 έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία το φυσικό αέριο βρίσκεται στην κορυφή της ενεργειακής ατζέντας της Ευρώπης, εξαιτίας των ελλείψεων στην τροφοδοσία που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Τα ΕΛ.ΠΕ προτίθενται να κάνουν γεωφυσικές έρευνες για την καλύτερη αποτύπωση πιθανών στόχων φυσικού αερίου και στη θαλάσσια έκταση των 6.671,13 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και απέναντι από του Παξούς.

Αν και τα ΕΛ.ΠΕ έχουν προχωρήσει σε κινήσεις αποεπένδυσης από το upstream, εντούτοις φαίνεται ότι στις περιοχές που διατηρούν τα δικαιώματα ερευνών κι εκμετάλλευσης συνεχίζουν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική εταιρεία δεν έχει εταίρο. Το «Ιόνιο» έχει περάσει πια αποκλειστικά σε αυτήν μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol.

Οι σεισμικές έρευνες στο «μπλοκ 10» και το «Ιόνιο» έχουν ανατεθεί στη νορβηγική εταιρεία Sharewater. Στην πρώτη περιοχή διενεργήθηκαν από το σκάφος ειδικού τύπου «SW Cook». Και το ίδιο, κατά τις πληροφορίες, επρόκειτο να συνεχίσει το «σκανάρισμα» και στο «Ιόνιο».

Στην Κέρκυρα   το ειδικό σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο  “sw cook”.

Οι έρευνες ξεκινούν στις 11/2 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 12/3. Δες ανακοίνωση Λιμεναρχείου: ΕΔΩ

Πηγή: https://m.naftemporiki.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Δυό πανέμορφες "Αιγαιώτισσες" στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Οριστική παραλαβή του δρόμου των Εγκρεμνών αποφάσισε το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.