HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑνασχηματισμός: Οι 11 (πλην μίας) αλλαγές στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Οι 11 (πλην μίας) αλλαγές στην κυβέρνηση

Απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υποβάθμιση του Βασίλη Κικίλια που πάει από το Υγείας στο Τουρισμού και δημιουργία ενός νέου υπουργείου που θα αναλάμβανε ένας πρώην υπουργός του Τσίπρα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου. Μόνο που ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε πίσω!

Τη δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου, του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που ενσωματώνει και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το οποίο μάλιστα θα αναλάμβανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Αμυνας επί Τσίπρα (!), την απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Χάρη Θεοχάρη, τη μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού και την υπουργοποίηση στο Υγείας του Αθανάσιου Πλεύρη, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Υπήρξαν ουσιαστικά 11 αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με φόντο κυρίως:

α) την κακοδιαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα. Απομακρύνθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης από το «σπασμένο» πλέον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (τη θέση του παίρνει ο άλλοτε υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επανακάμπτει στην κυβέρνηση ύστερα από οκτώ μήνες), όπως έφυγε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, που από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τοποθετείται υφυπουργός Αμυνας.

β) τα ζητήματα που προέκυψαν τελικά στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς αλλάζουν στο υπουργείο Υγείας τα δύο βασικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστική τόσο η υποβάθμιση του κ. Κικίλια που εστάλη να αντικαταστήσει τον κ. Θεοχάρη στο χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, όσο και η υπουργοποίηση της εξωκοινοβουλευτικής (διευθύντριας της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία») Μίνας Γκάγκα, η οποία αναλαμβάνει αν. υπουργός Υγείας στη θέση τού επίσης «εκτός» Βασίλη Κοντοζαμάνη.

γ) τις εσωκομματικές ισορροπίες και η πολιτική «γεωγραφία» εν όψει πια και των επόμενων εκλογών: ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής από την πυρόπληκτη Εύβοια αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική, στη θέση της Σερραίας Φωτεινής Αραμπατζή· υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο θεωρούμενος «Σαμαρικός» βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, στη θέση του Αρκά Κώστα Βλάσση· υφυπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο Κοζανίτης Μιχάλης Παπαδόπουλος, στη θέση του Κρητικού Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

Με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

1. Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

3. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.

4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.

5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.

6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.

8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

10. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.

11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.

Ανατροπή με Αποστολάκη!

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπήρξαν οξύτατες, κυρίως δε από τον ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε ζήτημα «εξαγοράς» και «αποστασίας» του κ. Αποστολάκη, με τον τελευταίο μάλιστα, σε μια ανατροπή, να διαμηνύει ότι υπό αυτές τις τοξικές πολιτικά συνθήκες δεν δέχεται τη θέση! Κατά το ρεπορτάζ, ο κ. Αποστολάκης είχε ζητήσει τη συνεννόηση των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) για να αναλάβει το πόστο είχε λάβει τη σχετική διαβεβαίωση και έτσι αποδέχτηκε αρχικά τον διορισμό του. Ομως ύστερα από τις διαμαρτυρίες της Κουμουνδούρου, ο κ. Αποστολάκης, ναύαρχος ε.α., υποχώρησε, δημιουργώντας εκτός των άλλων ένα πολιτικό θρίλερ χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
24 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Λευκάδα, την Τρίτη 31/8
Επομενο αρθρο
Αποκαλυπτήρια αγάλματος της Λευκαδίτισσας Αγρότισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.