HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑποκαταστάθηκε πλήρως ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη πλατεία της παλαιάς πόλης της Λευκάδας

Αποκαταστάθηκε πλήρως ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη πλατεία της παλαιάς πόλης της Λευκάδας

Αποκαταστάθηκε πλήρως ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη πλατεία της παλαιάς πόλης της Λευκάδας. Ο  ναός είχε πληγεί από το σεισμό του 2003 αλλά και του 2015. Η αποκατάσταση του έγινε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδα,. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 και την Κυριακή του Πάσχα στις 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοιξια του ναού.


Αναφέρει η  ΕΦ.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος:«Ο ναός Αγίου Γεωργίου Πόλης Λευκάδας βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης κοντά στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, του οποίου είναι παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε από τον ιερομόναχο Παναγιώτη Δεβάρη τον 18° αιώνα και μαρτυρείται από γραπτές πηγές ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 1725-1728, ενώ μαρτυρίες υπάρχουν και για παραχώρηση χώρου κοιμητηρίου το 1741.Έως το 1758 ο ναός ανήκε στην οικογένεια των Δεβάρηδων, οι οποίοι τον παραχώρησαν στον ιερέα Ζαχαρία Βεροιώτη. Ο υιός του Ζαχαρία, Ευστάθιος ανοικοδόμησε και περιποιήθηκε το ναό και τον μετέτρεψε με συμβολαιογραφική πράξη σε «συναδελφικό», δηλαδή ιδιοκτησία περισσοτέρων ατόμων, τα οποία είχαν υποχρέωση να τον συντηρούν. Η ενεπίγραφη πλάκα στο δάπεδο της εκκλησίας που μαρτυρεί αυτήν την πράξη φέρει την χρονολογία 1821.

Ο ναός διαμορφώθηκε στις σημερινές του διαστάσεις το 1836. Ανήκει στον διαδεδομένο στην Λευκάδα αρχιτεκτονικό τύπο της μακρόστενης, μονόκλιτης βασιλικής με ξύλινη δίρριχτη στέγη. Εξωτερικά τα παράθυρα και οι θύρες διαμορφώνονται από τοξωτά ανοίγματα, τα οποία τονίζονται με λαξευτούς ασβεστόλιθους.

 Η κύρια είσοδος του ναού βρίσκεται στην βόρεια πλευρά μπροστά σε μικρή πλατεία. Οι λαξευτοί ασβεστόλιθοι του περιθυρώματος της φέρουν ανάγλυφη διακόσμηση και στέφεται με λίθινη πλάκα με ανάγλυφο σταυρό. Εσωτερικά, το επίπεδο του Ιερού βρίσκεται κατά τρεις βαθμίδες ψηλότερα από αυτό του κυρίως ναού, ενώ οι κόγχες της πρόθεσης και του διακονικού είναι ρηχές και διαμορφώνονται μέσα στο πάχος της τοιχοποιίας.

Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ιερού, που φιλοτέχνησε ο Ζακυνθινός Άγγελος Αθηνιώτης το 1843. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο κυπαρισσιού σε λιτή, κλασσική γραμμή, με τοξωτά ανοίγματα και το κέντρο του υψώνεται σχεδόν μέχρι την οροφή. Το τέμπλο του ναού φέρει εικόνες γνωστών ζωγράφων όπως, του Ιωάννη Ρούσσου, Σπυρίδωνα Γαζή, Στυλιανού Δεβάρη, Θωμά-Γεώργιου Πατσαρά. Η ουρανία φέρει πέντε ελαιογραφίες που αποδίδονται στον ζωγράφο Σπυρίδωνα Γαζή.

 

Στα δυτικά υπάρχει ο γυναικωνίτης με ξύλινη κλίμακα, δάπεδο και στηθαίο που φέρει στα δυο άκρα του ξύλινα δικτυωτά κοίλα κιγκλιδώματα. Ξύλινη επένδυση καλύπτει τους τοίχους πάνω από τα στασίδια, σε μίμηση κιονοστοιχίας με τοξωτά ανοίγματα, ενώ το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με ωχρορόδινες πέτρινες πλάκες.»

Προηγουμενο αρθρο
Πασχαλινές κάρτες και ευχές 2024
Επομενο αρθρο
Ευχαριστήριο Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.