HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΒαρύ πένθος στην Τσεχία μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο του Καρόλου – Βίντεο

Βαρύ πένθος στην Τσεχία μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο του Καρόλου – Βίντεο

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία – Θλίψη και οργή εξέφρασε η ηγεσία της χώρας για τις απώλειες τόσων ζωών.

Ημέρα πένθους κήρυξε το Σάββατο η κυβέρνηση της Τσεχίας μετά το μακελειό χθες στο πανεπιστήμιο της Πράγας με τουλάχιστον 15 νεκρούς και 25 τραυματίες.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της χώρας Πετρ Πάβελ εξέφρασε θλίψη και οργή για τις απώλειες τόσων ζωών.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή την φρικτή πράξη».

Ο Ντέιβιντ Κόζακ. ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία έχει «εξουδετερωθεί», πιστεύεται ότι σκότωσε επίσης τον πατέρα του και μπορεί να συνδέεται με τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν περίπου στις 15:00 τοπική ώρα την Πέμπτη στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, σκοτώνοντας ανθρώπους αδιακρίτως, ενώ το προσωπικό και οι μαθητές έφραξαν με έπιπλα τις πόρτες για να μην μπει στις αίθουσες.

Τα δραματικά πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να πηδούν στο κενό για να σωθούν από μεγάλο ύψος, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Η αστυνομία λέει ότι ο ένοπλος ήταν ένας 24χρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο και δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο, αν και προσθέτει ότι βρέθηκε ένα «τεράστιο οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών».

Πριν από τον πυροβολισμό, η αστυνομία είχε λάβει αναφορά ότι ο ύποπτος πιστεύεται ότι κατευθυνόταν στην Πράγα από μια κοντινή πόλη με σκοπό να αυτοκτονήσει.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας του άνδρα ανακαλύφθηκε νεκρός.

Eρευνα από την αστυνομία για το αν συνδέεται ο μακελάρης με λογαριασμό στο Instagram με μηνύματα φρίκης.
Χθες, αμέσως μετά το μακελειό, ήρθαν στη δημοσιότητα και κάποια μηνύματα στο Telegram που υποτίθεται ότι ανήκαν στον μακελάρη. Πρόκειται για έναν λογαριασμό που αποκαλείται «ημερολόγιο», και στο οποίο φέρεται να γράφει ότι… εμπνεύστηκε την αποτρόπαια επίθεση από δύο άλλα αιματηρά περιστατικά σε σχολεία της Ρωσίας το 2021 και το 2023.

Στον μακελάρη αποδόθηκε και μια ανάρτηση στο Telegram, στο ίδιο πάντα προφίλ, από τις 17 Δεκεμβρίου, στην οποία ανέφερε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίθεση και να αυτοκτονήσει, λέγοντας ότι πάντα ήθελε να σκοτώσει, ότι μισεί τον κόσμο και θέλει να προκαλέσει όσο περισσότερο πόνο γίνεται. Υπήρχε μάλιστα ανάρτηση στην οποία έγραφε ότι ακούει ένα βουητό στα αυτιά του και θέλει «να το ξεριζώσει».

«Θέλω να κάνω επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώσω, νόμιζα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο αποτελεσματικό να κάνω μαζική επίθεση παρά κατά συρροή. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα», έγραφε μια άλλη ανάρτηση στον ίδιο λογαριασμό στο Telegram.

Η Alina Afanaskina είναι μια 14χρονη που στις 7 Δεκεμβρίου 2023, σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας, σκότωσε δύο μαθητές και τραυμάτισε άλλους πέντε, προτού αυτοκτονήσει.

Πηγή: iefimerida.gr/ skai.gr

Προηγουμενο αρθρο
Το ιερό μυστήριο του Ευχελαίου στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) - Προβολή ταινίας στην Εορταγορά
Επομενο αρθρο
Εργασίες ανάδειξης βαρούλκου στο λιμάνι της Λευκάδας, μετά από 7 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.