HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ πρώτη Ανάσταση και το Πασχαλινό έθιμο «το Κομμάτι» στην πόλη της Λευκάδας

Η πρώτη Ανάσταση και το Πασχαλινό έθιμο «το Κομμάτι» στην πόλη της Λευκάδας

Η Φιλαρμονική έχει παραδοσιακά κάθε  Μ. Σάββατο πρωί, πρωταγωνιστικό ρόλο στην πόλη της Λευκάδας, αφού «το Kομμάτι», το έθιμο της ημέρας, τελείται αδιάλειπτα με την παρουσία της, παιανίζοντας το εμβατήριο «Εωθινόν», που συνέθεσε ο Βαυαρός Αρχιμουσικός της Α. Σάϊλερ (1865). Μουσική χαρούμενη για τον εορτασμό της πρώτης Ανάστασης.

[Μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα του Μεγάλου Σαββάτου, νοικοκυρές και νοικοκυραίοι συνηθίζουν να ρίχνουν «το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να κάνει κρότο και να σπάσει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, ότι «αγγειό» (πήλινο δοχείο όπως παδέλα, λαήνι σκ’τέλα, μπότη, π’νιάτα, πιάτο) υπάρχει διαθέσιμο. Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεραμέως»].

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή έχει κατακλύσει αυτές τις μέρες όχι μόνο τον πεζόδρομο της αγοράς αλλά και κάθε σημείο της πόλης. Πήλινα μοιράζονταν από το πρωί αδιακρίτως. Πολύ ώρα πριν την  εμφάνιση της Φιλαρμονικής η κεντρική πλατεία και ο πεζοδρόμος είχαν γεμίσει από πήλινα κομμάτια που έσπαζαν οι επισκέπτες, μη γνωρίζοντας το έθιμο και κυρίως τα μικρά παιδιά, σαν παιχνίδι.

Η Φιλαρμονική διέσχισε τον κεντρικό πεζόδρομο, έκανε στάση στην κεντρική πλατεία όπου ο δήμαρχος πέταξε έναν μεγάλο κόκκινο μπότη.

Χρόνια Πολλά Καλή Ανάσταση

Προηγουμενο αρθρο
Συμπλοκή 8 ατόμων και σοβαρός τραυματισμός 23χρονου τα ξημερώματα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.