HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚαλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2023 είναι ο Λευκαδίτης Άρης Σκλαβενίτης

Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2023 είναι ο Λευκαδίτης Άρης Σκλαβενίτης

Ολοκληρώθηκε χθες ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για την ανάδειξη του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου 2023.

Για τρίτη φορά καλύτερος Οινοχόος ο Άρης Σκλαβενίτης

Ο σομελιέ, συνιδιοκτήτης του Οinoscent και συνεργάτης του Γαστρονόμου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του 2026.

Δεν περνάνε κι εύκολα οι διαγωνιζόμενοι του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον καλύτερο Οινοχόο. Οι γνώσεις κι οι δεξιότητές τους δοκιμάζονται με πολλούς τρόπους: γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Από τους εννιά διαγωνιζόμενους, στην τελική φάση, που έλαβε χώρα χτες Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, προκρίθηκαν τρεις. Μετά από έναν νέο γύρω δύσκολων tasks –τυφλή γευσιγνωσία αποσταγμάτων, αναγνώριση κρασιών, σέρβις αφρώδους κρασιού, μετάγγιση ερυθρού, αναγνώριση λαθών σε μια λίστα κ.ά.– αναδείχτηκε ο τελικός νικητής. Κι ήταν γνώριμος.

Στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε φέτος μετά από μια παύση δύο χρόνων λόγω της πανδημίας, ο Άρης Σκλαβενίτης ξεχώρισε για άλλη μια φορά – θυμίζουμε ότι ο οινολόγος, σομελιέ και συνιδιοκτήτης του wine bar Oinoscent και συνεργάτης του Oινοχόου και του Γαστρονόμου είχε βρεθεί στην πρώτη θέση και το 2016 και το 2019. Εκείνος λοιπόν θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων που θα πραγματοποιηθεί το 2026 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I), μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας – ο τόπος διεξαγωγής του μέλλει να ανακοινωθεί.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr/

Ο Άρης Σκλαβενίτης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έλκει την καταγωγή του από τη Λευκάδα. (Γονείς του είναι ο Απόστολος και η Παρασκευή Σκλαβενίτη).

Προηγουμενο αρθρο
Συνελήφθησαν 2 άτομα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Η ΤΕΡΝΑ προσωρινός μειοδότης για ύδρευση Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Αναγνώστης
    31 Ιανουαρίου 2023 at 20:17 — Απάντηση

    «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ
    Μια κουβέντα με τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο για το 2023, Άρη Σκλαβενίτη
    Μια που χτες αναδείχτηκε για τρίτη φορά νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον Καλύτερο Οινοχόο, ανατρέχουμε στη συνέντευξη που έδωσε στον Άγγελο Ρέντουλα για το «Κ» το 2019…

    Το success story του Άρη Σκλαβενίτη
    Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ο νεαρός κύριος που έχω απέναντί μου μπορεί να πυροβολήσει δεκάδες κοσμητικά επίθετα το λεπτό για ένα κρασί. Στα τυφλά. Με ένα στριφογύρισμα στο χέρι του, με την πρώτη οσφρητική δοκιμή, με την παρθενική γουλιά. Περιγράφοντας το αρωματικό μπουκέτο, την υφή, την πρωταρχική γεύση και την εξέλιξή του στο στόμα, την επίγευσή του. Βρίσκοντας επίσης την ποικιλία, τον τόπο, το στιλ, τον οινοποιό, τη χρονιά παραγωγής, τη δυνατότητα παλαίωσης. Δώσε του λίγα δευτερόλεπτα επιπλέον και θα σου βρει με τι φαγητό ταιριάζει, όχι γενικώς και αορίστως, δεν θα σου πει δηλαδή απλώς κοκκινιστό, αλλά κοκκινιστό με αστεροειδή γλυκάνισο και δαμάσκηνα. Και μέχρι να πεις Ξινόμαυρο, θα σου φτιάξει ένα κατεβατό με τα γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά τυριά με τα οποία θα ζευγάρωνε επιτυχώς. Και επίσης: ποια είναι η σωστή θερμοκρασία, το ταιριαστό ποτήρι, αν χρειάζεται μετάγγιση, τι να πιεις πριν, τι μετά.

    Ο κύριος αυτός είναι ο Άρης Σκλαβενίτης, ο καλύτερος οινοχόος για το 2019, σύμφωνα με τον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες η Ένωση του κλάδου. Εκεί απέδειξε με γραπτές εξετάσεις, με τυφλές δοκιμές, με δύσκολο σέρβις σε ελάχιστο χρόνο, ότι είναι μια ζωντανή μηχανή αποκρυπτογράφησης του DNA των κρασιών. ..»

    Να ευχηθώ ο κορυφαίος σομελιέ, πάντα να ακολουθεί τη συμβουλή του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η τελειότητα δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια».

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.