HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚλειστά σχολεία, μπαρ και εστίαση έως τις 7 Ιανουαρίου

Κλειστά σχολεία, μπαρ και εστίαση έως τις 7 Ιανουαρίου

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν, επισήμανε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Με τόσο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια.

Με αυτόν τον γνώμονα η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ποιοι τομείς δεν θα ανοίξουν μέχρι τέλος γιορτών και συγκεκριμένα έως τις στις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου:

– Παραμένουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες (εξαιρούνται όσες έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή, όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Super League στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ) και τα χιονοδρομικά κέντρα.

– Παρατείνεται η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, συναθροίσεων και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. Εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Όσον αφορά τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες και το λιανεμπόριο, ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να συνιστά «ας φροντίσουμε με τη συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να κερδίσουμε χρόνο».

Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. 

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «συμπληρώνεται ένας μήνας από το δεύτερο καθολικό lockdown που βοήθησε στην τιθάσευση του φαινομένου. Όμως η μείωση των κρουσμάτων είναι αργή σε σχέση με αυτό που αναμέναμε», καθώς σε αυτό το απαγορευτικό η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 21%.

«Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή εβδομάδας του δεύτερου lockdown και έναντι 2.674 κρουσμάτων, στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων», υπογράμμισε,

Και συμπλήρωσε πως ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια».

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε «με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «επειδή η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά ο ρυθμός επάνοδος στην καθημερινότητα θα είναι πιο αργός και πιο ασφαλής», καθώς βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η επάνοδος στην κανονικότητα να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια, καθώς η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου ήταν πιο αργή της αναμενόμενης εξαιτίας της κόπωσης όλων των πολιτών και της αυξημένης κινητικότητας. 

Για θέατρα, κινηματογράφους, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σημείωσε: «όπως καταλαβαίνουμε όλοι η ψυχαγωγία και ο Πολιτισμός είναι θέματα που μας απασχολούν. Όσον αφορά στην ψυχαγωγία δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021. Εδώ θα μπορούσε να κατηγοριοποιήσει κανείς θέματα όπως η νυχτερινή διασκέδαση και τα σινεμά. Υπάρχει μία συζήτηση και θα απασχολήσει και την επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων» και γνωστοποίησε ότι μαζί με τις ανακοινώσεις για τις επόμενες οικονομικές δραστηριότητες που θα ανοίξουν θα έχουμε ανακοινώσεις και για τον Πολιτισμό». 

Σε ερώτηση αν θα συνεχίσουν να ισχύουν τα SMS ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Είναι σχεδόν βέβαιο. Τα SMS θα συνεχίσουν να ισχύουν γιατί όπως είδατε είναι πάρα πολλοί τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας οι οποίο θα παραμείνουν κλειστοί».

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου».

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου».

Πηγή: https://www.liberal.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 07/12/ έως 13/12/2020
Επομενο αρθρο
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.