HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες στην Κόκκινη Εκκλησιά

Οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες στην Κόκκινη Εκκλησιά

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ!

(Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022)

Στον ιστορικό  χώρο της Ι. Μ. ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, εκεί που παλλόταν η καρδιά του μεγάλου μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, κάτω από λευκαδίτικο ουρανό και υπό το φως των κεριών πραγματοποιήθηκε το οδοιπορικό μουσικής και λόγου στις Αλησμόνητές Πατρίδες.

Οι διοργανωτές (Ι. Μ. Κόκκινης Εκκλησιάς, «Σωματείο Φίλων της Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδας και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυστόμων), δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε ορχήστρα και κόσμος να κάνουν μαζί αυτό το μουσικό ταξίδι.

Παρόντες ήταν ο ηγούμενος της Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδας πανοσιολογιότατος π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, μέλη της αδελφότητας, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Ι. Μ. Φανερωμένης κ. Λάμπρος Γεωργάκης, η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων κ. Ειρήνη Βονιτσάνου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Εγκλουβής Μίμης Κούρτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «Αγία Μαύρα» Θωμάς Χόρτης, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιουπόλης « Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Μαριλένα Καραγιάννη, άνθρωποι των γραμμάτων όπως η Κωνσταντίνα Κούρτη, ο λογοτέχνης Μιχάλης Παπαδάκης, ο κορυφαίος Λευκαδίτης μουσικός Παναγιώτης Φίλιππας και πολλοί φίλοι.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα  του Ηγούμενου π. Νικηφόρου. Ο ηγούμενος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να αγκαλιάσουν και να βοηθήσουν την Ι. Μ. Κόκκινης Εκκλησιάς, της οποίας ήδη το Καθολικό είναι ανακαινισμένο.

Το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και ακολουθώντας τη διαδρομή Πόντος, Ερυθραία, Σμύρνη, Καππαδοκία, Αλεξάνδρεια, επέστρεψε στην Ελλάδα. 

Η αφήγηση έγινε από το Χρ. Γιάννη Φουρλάνο, με δείκτη τους στίχους του Αρ. Βαλαωρίτη «Νιώθω για σε πατρίδα μου στα σπλάχνα χαλασμό»!

Το μουσικό ταξίδι έγινε από τους:

Ελένη Φουρλάνου ( κανονάκι, βιολί, λαούτο, φωνή). Η Ελένη ερμήνευσε υπέροχα πολλά τραγούδια του οδοιπορικού.

Κωνσταντίνο Φουρλάνο (λαούτο, κιθάρα), ο οποίος συνόδευσε άψογα όλη τη μουσική διαδρομή.

Έπαιξε παραδοσιακά κρουστά και τραγούδησε ο Χρ. Γιάννης Φουρλάνος.

Ακολούθως η κ. Κωνσταντίνα Κούρτη ερμήνευσε το τραγούδι «στο ‘πα και στο ξαναλέω», συνοδευόμενη από την ορχήστρα.

Ο δήμαρχός Λευκάδος στη συνέχεια υποσχέθηκε άσφαλτο μέχρι τη Μονή και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακολούθησε ο παραδοσιακός τσάμικος «Αμάραντος» με μπροστάρηδες τον Ηγούμενο και το δήμαρχο και  το πατροπαράδοτο  μοναστηριακό κέρασμα.

Ο κόσμος αποχώρησε ευχαριστώντας τον ηγούμενο και τους διοργανωτές για την όμορφη βραδιά.

Ήταν μια όμορφη βραδιά τιμής στην ιστορία μας.

Ευχαριστούμε πολύ όλους!

Χρ. Γιάννης Φουρλάνος.

Προηγουμενο αρθρο
Μήνυμα της ΔΕΕΠ Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της Ελληνικής Οικονομίας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας
Επομενο αρθρο
Σκλαβενίτης: Η ιστορία, το μεγάλο «όχι» και το γιγάντωμα της οικογένειας από τη Λευκάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.