HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠέθανε ο επιφανής αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος

Πέθανε ο επιφανής αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 79 ετών ο επιφανής αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Ο ίδιος είχε μιλήσει προ μηνών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

«Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023», δήλωνε χαρακτηριστικά μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2021…

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Ημερίδα του Πνευματικού Κέντρου για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Επομενο αρθρο
Βίντεο από την γιορτή της φακής

1 Σχόλιο

  1. John Wick
    8 Αυγούστου 2022 at 00:35 — Απάντηση

    Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος μιλά στην διαδικτυακή εφημερίδα Καλλιθέα Press. 6 Απριλίου 2020

    Ερώτηση: Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Αστροφυσικός, Πρόσκοπος, Διευθυντής Πλανηταρίου. Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω ποιο από αυτά θα προτιμούσατε η τι θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να κάνετε και δεν έχει γίνει ακόμη;

    Δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα γιατί στην ουσία ήμουν όλα αυτά και πολύ περισσότερα. Γιατί, όπως όλοι μας άλλωστε, στην επαγγελματική μου ζωή φόρεσα πολλά καπέλα και έπαιξα πολλούς ρόλους. Σε τελική μάλιστα ανάλυση θα έλεγα πως οι εμπειρίες της μέχρι τώρα ζωής μου περιγράφονται επακριβώς από τους στίχους δύο τραγουδιών. To πρώτο τραγούδι, που έγινε μεγάλη επιτυχία από τον Φρανκ Σινάτρα το 1969, την χρονιά του Απόλλων 11, πάνω σε μια γαλλική μελωδία του 1967, το «Comme d’ habitude». Πρόκειται φυσικά για το περίφημο «My Way» με στίχους γραμμένους από τον τραγουδιστή της εφηβείας μου, τον Πωλ Άνκα, οι οποίοι μου θυμίζουν ένα από τα πιο αγαπημένα μου ποιήματα, το «Εάν», του Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ:.. I’ll state my case, of which I’m certain / I’ve lived a life that’s full / I travelled each and every highway / And more, much more than this, I did it my way.
    “Θα αναφέρω την περίπτωσή μου για την οποία είμαι σίγουρος. Έζησα μια ζωή γεμάτη.. Ταξίδεψα σε κάθε αυτοκινητόδρομο . Αλλά περισσότερο, πολύ περισσότερο από αυτό…
    το έκανα με τον τρόπο μου”.
    Το δεύτερο τραγούδι είναι το «Non, je ne regrette rien», που γράφτηκε το 1956 αλλά εξακοντίστηκε στα ύψη το 1960 από την Εντίθ Πιαφ. Είναι κι αυτοί στίχοι, που όπως κι αν τους δει κανείς, εκφράζουν μια συνέχεια των ιδεών που περιγράφονται στο προηγούμενο τραγούδι. Non, rien de rien..Non, je ne regrette rien…Ni le bien qu’on m’a fait …Ni le mal; tout ca m’est bien egal !
    “Δεν μετανιώνω για τίποτα, ούτε για τα καλά αλλά ούτε και για τα κακά, γιατί όλα τους μου είναι ακριβώς το ίδιο. Γιατί όλα όσα έκανα, τα έκανα με τον δικό μου τρόπο, και γι’ αυτό δεν μετανιώνω για απολύτως τίποτα!”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.