HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης, ο παγκόσμιος Μίκης, το σύμβολο της μεταπολεμικής Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή, στα 96 του, πλήρης ημερών, έργων και αγώνων

Είναι μια ημέρα πένθους. Το πρωί της Πέμπτης, 2 Σεπτεμβρίου 2021, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, ο κορυφαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Είναι μια είδηση ιστορικών διαστάσεων, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Διότι ο Μίκης δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, ασχέτως αν και μόνο η αριστουργηματική μουσική του για τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου αρκεί να τον κατατάξει στο πάνθεον του παγκόσμιου πενταγράμμου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας αλλά πρωτίστως υπήρξε το σύμβολο της μεταπολεμικής Ελλάδας, μια χώρας που βγήκε τραυματισμένη από το έπος της Εθνικής Αντίστασης, τσακισμένη από τον Εμφύλιο και φοβική από τα σκοτεινά χρόνια που ακολούθησαν, ώσπου να βρει το φως μέσα από παγκόσμιες δημιουργίες σαν τις δικές του.

Γεννημένος στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο Υπήρξε ο Μίκης Θεοδωράκης ο μουσικός, υπήρξε και ο Μίκης Θεοδωράκης ο αγωνιστής, ο πολιτικός, ο διεθνιστής. Οι διάσημες ανά τον κόσμο μελωδίες του, άλλοτε εμβατηριακές, άλλοτε λυρικές, προσέφεραν το σάουντρακ σε αυτή την επική προσωπικότητα.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: «Φαίδρα» (1962), «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), «Ζ» (1969) και «Σέρπικο» (1973).

Το 1970, για τη μουσική στη ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία «State of Siege», και το 1975, για την ταινία «Serpico». 

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το ΚΚΕ και την ΝΔ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Πηγή: Protagon.gr

Αμέσως μετά τον θάνατό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Οπως έγινε γνωστό από οικογενειακή πηγή του μεγάλου συνθέτη, ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε σημείωμα με πλήρεις οδηγίες για την κηδεία και ταφή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Μίκης Θεοδωράκης: «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».
Στις 5 Οκτωβρίου 2020 έστειλε προσωπική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτή ανέφερε ότι πέρασε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.

Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: iefimerida.gr


Προηγουμενο αρθρο
Επιδόθηκαν τα πρώτα φύλλα αναστολής στα νοσοκομεία - Απέρριψε το ΣτΕ προσφυγές υγειονομικών
Επομενο αρθρο
Η Ελλάδα πενθεί για τον Μίκη Θεοδωράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.