HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας: Όχι στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία!

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας: Όχι στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία!

Όχι στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία!
Αβέβαιο το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στο Νοσοκομείο Λευκάδας.


Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, σίτιση αλλά και φύλαξη έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Λευκάδας και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Ενώ αυτή η κατηγορία εργαζομένων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας στη Λευκάδα και όλη τη χώρα, σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες, το εργασιακό τους μέλλον κρίνεται εντελώς αβέβαιο αφού μετά το πέρας της τρίμηνης παράτασης που δόθηκε, λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31/3/2022.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει ακόμη οριστική πρόταση, παρά την δέσμευση ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων, κρατώντας έτσι σε ομηρία τους συμβασιούχους. Παράλληλα όμως ο υπουργός Υγείας δίνει το πράσινο φως στις Διοικήσεις να προχωρήσουν σε οικονομοτεχνικές μελέτες προκήρυξης για διαγωνισμούς μόνο με τη συμμετοχή εργολάβων.
Έτσι ο δρόμος για την ολική επαναφορά των εργολάβων είναι ανοιχτός, πράγμα που αποτελεί πισωγύρισμα στις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποίηση και οικονομική επιβάρυνση των νοσοκομείων. Είναι πισωγύρισμα το 2022, λόγω ιδεοληψιών και δώρων με δημόσιο χρήμα σε «ημετέρους», να επανέλθουμε στην προ του 2015 απαράδεκτη κατάσταση, όταν οι τότε εργαζόμενοι, μέσω εργολάβων στο Νοσοκομείο Λευκάδας και όλη τη χώρα, αμείβονταν εξευτελιστικά και μάλιστα πολλές φορές εκβιαζόμενοι, ελάμβαναν μόνο μέρος των «αμοιβών» τους, την ίδια ώρα που οι εργολάβοι καλοπληρωνόντουσαν με τις δημόσιες δαπάνες να κτυπούν «ταβάνι»!
Όλοι γνωρίζουν πως όλα αυτά στο Νοσοκομείο Λευκάδας έληξαν το 2015, όταν με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλίες της προηγούμενης διοίκησης, οι συμβασιούχοι προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας αντί παραχώρησης των υπηρεσιών σε εργολαβικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι απέκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ το Νοσοκομείο επωφελήθηκε σημαντικά, εξοικονομώντας χρήματα και εξασφαλίζοντας επί πλέον απασχολούμενους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή ανάλογων αποφάσεων σε πάνω από 70 νοσοκομεία, ωφέλησε κατά 70 εκατ. € το Δημόσιο!
ΕΠΕΙΔΗ
Το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για απασχόληση εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις, είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολάβους.
Οι υπηρεσίες στήριξης των Υγειονομικών Μονάδων (Καθαριότητα, Εστίαση, Φύλαξη κλπ) κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Είναι απαράδεκτο οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε Καθαριότητα, Φύλαξη, Σίτιση στα Νοσοκομεία της χώρας, μαζί τους και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λευκάδας, να οδηγηθούν στην ανεργία ή να επανέλθουν στις προ του 2015 απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες «γαλέρας».
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ
Η μη εμπλοκή των εργολαβικών εταιρειών στο Νοσοκομείο Λευκάδας και η άμεση επαναφορά των ΣΟΧ.
Η άμεση ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων που λήγουν 31/3/2022 και η παράτασή τους, λόγω και της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι 31/12/2022.
Η επανασύσταση και κάλυψη, με βάση τις σημερινές πραγματικές ανάγκες, των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
Όλα τα παραπάνω μάς δεσμεύουν απολύτως και θα υλοποιηθούν από την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία!

24/2/2022
Γραφείο Τύπου της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προηγουμενο αρθρο
Κάλεσμα-πρόσκληση Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις Εξορύξεις
Επομενο αρθρο
Επαναλειτουργία όλων των τμημάτων του «Ορφέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.