HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣφαγή στη Ρωσία: Τι ξέρουμε ως τώρα

Σφαγή στη Ρωσία: Τι ξέρουμε ως τώρα

Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 130, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη, όλοι δράστες έχουν συλληφθεί δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Η Δύση καταδικάζει. Ανησυχίες για κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων

Το πιο πολύνεκρο χτύπημα των τελευταίων 20 χρόνων συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα, όταν μασκοφόροι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο και εξαπέλυσαν πυρ. Λίγες ώρες αργότερα, την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Τι ξέρουμε ως τώρα για το μακελειό στο Crocus City Hall της Μόσχας .

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι άνδρες με μάσκες και Πηγή: Protagon.grστολές παραλλαγής εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall με καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Ήταν λίγο πριν ξεκινήσει η sold out συναυλία του δημοφιλούς ρωσικού συγκροτήματος Picnc και οι δράστες πυροβολούσαν ανθρώπους πίσω από γυάλινες πόρτες, στα τουρνικέ της εισόδου και στη συνέχεια μπήκαν και στην αίθουσα της συναυλίας όπου συνέχισαν να πυροβολούν ανελέητα. Εικόνες και βίντεο δείχνουν τους θεατές να τρέχουν αλλόφρονες να σωθούν και πλήθος πτωμάτων να κείτονται στο δάπεδο. Μετά την επίθεση, οι δράστες φαίνεται πως έριξαν εύφλεκτο υγρό σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα όλο το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες και να καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο απολογισμός Οι νεκροί είχαν ξεπεράσει του 130 ως το μεσημέρι του Σαββάτου, με τις αρχές να περιμένουν τον αριθμό να αυξηθεί, εφόσον περισσότεροι από 120 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά έχουν τραυματιστεί ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επιτόπια έρευνα. Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν περάσει έξω από το σημειό της επίθεσης αφήνοντας ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων. Διεθνή μέσα μετέδιδαν εικόνες ανθρώπων που κάνουν ουρές έξω από υγειονομικές δομές θέλοντας να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Πολλές σοροί εντοπίστηκαν στα συντρίμμια του τεράστιου κτιρίου, το οποίο μετά την επίθεση των τρομοκρατών πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. REUTERS/Maxim Shemetov

Οι έρευνες στον τόπο της επίθεσης συνεχίζονται και πιθανώς να διαρκέσουν για μέρες και κανείς δεν ξέρει πόσα θύματα μπορεί να υπάρχουν ακόμη στα συντρίμμια συντρίμμια της αίθουσας συναυλιών. «Οι διασώστες εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και συνεχώς ανασύρουν πτώματα…», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης Αντρέι Βορόμπιοφ. Η Ερευνητική Επιτροπή γνωστοποίησε πως οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν «αυτόματα πυροβόλα όπλα» και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με «εύφλεκτο υγρό».

Εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες αφήνουν λουλούδια έξω από το συναυλιακό χώρο όπου έγινε το πολύνεκρο χτύπημα.

Η ευθύνη και οι προειδοποιήσεις των Αμερικανών για επικείμενο χτύπημα

Λίγες ώρες μετά το μακελειό, με ένα μήνυμα στο Telegram, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο προτού αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters, διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούσαν στο διεθνές δίκτυο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για την πιθανότητα επίθεσης – μια κίνηση, όπως έλεγαν, που ώθησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα να εκδώσει προειδοποίηση για τους αμερικανούς πολίτες. Η πρεσβεία είχε συγκεριμένα προειδοποιήσει ότι «εξτρεμιστές» είχαν σχέδια για επίκειμενη επίθεση στη Μόσχα. Είχε προηγηθεί ενημέρωση από την FSB ότι απέτρεψε μια επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας από το «αδελφάκι» του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, το οποίο είναι γνωστό ως ISIS-Khorasan ή ISIS-K.

 «Οι υπεύθυνοι αυτοί της βάρβαρης επίθεσης θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Οι δράστες

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ο ίδιος ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί. Πρόκειται για 4 άνδρες – από τουλάχιστον 11 υπόπτους που προσήγαγαν οι αρχές – οι οποίοι σύμφωνα με τον Πούτιν επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κανένας από τους 4 δεν είναι ρώσος υπήκοος.

Την ίδια ώρα, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω μιας ανάρτησης σε ένα από τα δίκτυά του στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Ρωσία. Στην ανάρτηση αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου που μαίνεται» μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

 Θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις;

Η πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στη Μόσχα ξύπνησε όχι μόνο της μνήμες (από αντίστοιχα αιματηρά χτυπήματα) αλλά και τις ανησυχίες στην Ευρώπη.

Η γειτονική μας Ιταλία ήδη γνωστοποίησε ότι αυξάνει τα μέτρα ασφάλειας και το επίπεδο επαγρύπνησης, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη ετοιμότητα απέναντι σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ το είπε πιο καθαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όλοι μας πενθούμε για τις οικογένειες των θυμάτων. Ελπίζουμε ότι αυτή η ανείπωτη τραγωδία δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από οποιονδήποτε για κλιμάκωση της βίας», ανέφερε.  
Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλπαινας σε Βόλο, Πήλιο, Μετέωρα
Επομενο αρθρο
Δύο συλλήψεις για διακεκριμένη κλοπή στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.