HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣχετίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες με την ενεργοποίηση ή διέγερση σεισμογενών ρηγμάτων;

Σχετίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες με την ενεργοποίηση ή διέγερση σεισμογενών ρηγμάτων;

Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στο νησί μας των δυο τελευταίων ημερών και μάλιστα από ένα ρήγμα που έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από το 2003  -συμπληρώνει σχεδόν την 20ετια- έχει ανησυχήσει τους κατοίκους του. Η παρουσία του ερευνητικού σκάφος ειδικού τύπου «SW Cook» στο οικόπεδο του Ιονίου  έχουν ανατεθεί στη νορβηγική εταιρεία Sharewater για λογαρισμό των ΕΛΠΕ . Οι έρευνες ξεκίνησαν στις 11/2 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 12/3. Το ερευνητικό  σκάφος έφτασε «κοντά» μας μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των γεωφυσικών (σεισμικών) ερευνών στο θαλάσσιο οικόπεδο  στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Συζητιέται ευρύτατα με μορφή είτε πραγματικού ενδιαφέροντος, είτε μπαρούφας, είτε δήθεν αφελώς αλλά με σκοπό να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, αν  σχετίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες με την ενεργοποίηση ή διέγερση σεισμογενών ρηγμάτων. Δημοσιεύουμε παρακάτω δυο σχετικά με το θέμα άρθρα από το διαδίκτυο, που αναφέρονται στις έρευνες και όχι στις γεωτρύσεις.

(22.1.2020)

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε κατηγορηματικά την άποψη δεν δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των σεισμών που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο στα νότια της Κρήτης, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στο περιθώριο σεμιναρίου που διοργανώθηκε στα Χανιά για την εκπαίδευση αυτοδιοικητικών στελεχών για την προστασία από τους σεισμούς, κλήθηκε να σχολιάσει το αν η σεισμική ακολουθία του Δεκεμβρίου συνδέεται με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

«Οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

https://www.lifo.gr/

—————————————————————-

(10/12/2018)

Η έντονη και συχνή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ιονίου, γεννά εύλογα έναν σκεπτικισμό για την πιθανή επιβάρυνσή της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Όμως κατά πόσο η σύνδεση των υποθαλάσσιων ερευνών συνδέεται με την διέγερση σεισμικών ρηγμάτων;

Η απάντηση μπορεί να δοθεί από την κατανόηση του πώς γίνονται οι έρευνες. Στις γεωφυσικές έρευνες – ή «σεισμικές» όπως αποκαλούνται – δημιουργείται ένα ενεργειακό κύμα, το οποίο διασχίζει το υπέδαφος κι όταν βρίσκει γεωλογική ανωμαλία, επιστρέφει στην επιφάνεια, όπου καταγράφεται με τη βοήθεια ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Από την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων αυτών, δημιουργείται μια… «ακτινογραφία» του υπεδάφους, με την οποία αποτυπώνεται η υπεδαφική δομή για τον εντοπισμό γεωλογικών στόχων για τη γεώτρηση.

Οι «σεισμικές» έρευνες στη στεριά γίνονται με τη μέθοδο της σεισμικής ανάκλασης. Η μέθοδος αφορά την μέτρηση της ταχύτητας διάδοσης ενός κρουστικού κύματος μέσα στους υπεδαφικούς σχηματισμούς. Στην επιφάνεια παράγεται ένα κρουστικό κύμα το οποίο διαδίδεται στην γη. Στις διεπιφάνειες μεταξύ των γεωλογικών σχηματισμών, ένα μέρος του κύματος ανακλάται και επιστρέφει στην επιφάνεια όπου καταγράφεται από πολύ ευαίσθητες συσκευές (γεώφωνα). Η καταγραφή του χρόνου που απαιτείται για την επιστροφή του ανακλώμενου κύματος, μετά από σύνθετη μαθηματική επεξεργασία, οδηγεί στην δημιουργία μιας απεικόνισης της υπεδαφικής μορφολογίας. Όμως, η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά μικρή και δεν είναι ικανή να ενεργοποιήσει ένα γεωλογικό ρήγμα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη τεχνητή ενέργεια είναι της τάξεως των 0,5 – 0,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Γι’ αυτό και ποτέ στα χρονικά δεν έχουν  ενεργοποιηθεί  σεισμικά  ρήγματα από καμία από τις γεωφυσικές έρευνες και γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως…

https://www.newsit.gr/e

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός Ελλάδα: 19.504 νέα κρούσματα, 93 θάνατοι - τα κρούσματα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Φωτιά στο πλοίο στην Κέρκυρα: Αγωνία για τους 14 αγνοούμενους, ανάμεσά τους 4 Ελληνες, όλα τα στοιχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.