HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Μεσολόγγι δεν ξεχνά

Το Μεσολόγγι δεν ξεχνά

Μέσα σε κλίμα απόλυτου σεβασμού το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου, με την υποστήριξη των Δήμων της Λευκάδας και της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν χθες Κυριακή (24 Ιουλίου) στον Κάλαμο την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης στο νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών της Εξόδου αλλά και μέχρι την Απελευθέρωση της Ιερής Πόλης το 1829. 

Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδας Καλάμου, όπου υπάρχει η στήλη πεσόντων και πριν τεσσεράμισι περίπου χρόνια στήθηκε το εξαιρετικής εικαστικής σύνθεσης καραβάκι, το  μνημείο  δηλαδή που συμβολίζει τη θαλάσσια σύνδεση Μεσολογγίου και Καλάμου και το οποίο απετέλεσε την απαρχή μιας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων (Μεσολογγίου και Καλάμου) τελέσθηκε αρχικά επιμνημόσυνη δέηση προεξέχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Θεοφίλου.

Ακολούθησαν ομιλίες – χαιρετισμοί…

Στην συγκινητική όσο και όμορφη ομιλία του ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Διεξόδου» κ. Νίκος Κορδόσης ανέφερε μεταξύ άλλων : «… Από το 1822 μέχρι το 1826 το Μεσολόγγι βρίσκεται πολιορκημένο από ασκέρια Τούρκων, Αλβανών και Αιγυπτίων. Πίσω από τα’ αδύνατα τείχη της πόλης βρίσκονται 10.000 άνθρωποι. Μεσολογγίτες, Ρουμελιώτες, Σουλιώτες, Θεσσαλοί, Μακεδόνες, φιλέλληνες… Η δύναμη της Φρουράς, έφτανε μόλις τους 4.000 άνδρες. Οι υπόλοιποι αποτελούσαν τον άμαχο πληθυσμό… «Αποκλεισθέντες οι Έλληνες εις το Μεσολόγγι, αναφέρει ο ιστοριογράφος Νικ. Κασομούλης, η πρώτη φροντίς των εστάθη να μεταφέρουν ταις φαμελλίαις των εις Κάλαμον…». Εδώ στο νησί που άνοιξε την αγκαλιά του και απετέλεσε το καταφύγιο, το φιλόστοργο καταφύγιο, για τους άμαχους και ασθενείς αγωνιστές …Εδώ ο Καραϊσκάκης, εδώ οι Τζαβελλαίοι, εδώ ο Λεπενιώτης, εδώ ο Βαρνακιώτης, οι Σουλιώτες, οι χιλιάδες άμαχοι Μεσολογγίτες έβρισκαν ασφαλές καταφύγιο για να σταθούν και να εγκαταστήσουν τις οικογένειές τους αλλά και για να εφοδιάζουν με τρόφιμα τους πολιορκημένους… Για τη μέγιστη προσφορά των Καλαμισάνων προς τους προγόνους μας ήλθαμε για άλλη μια χρονιά εμείς οι Μεσολογγίτες να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ …»

Μετά  τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λίγο αργότερα στο λιμάνι του νησιού ακολούθησε συναυλία της Φιλαρμονικής του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης», χορευτικά από το «Πολιτιστικό Εργαστήρι» Μεσολογγίου.

Τις εκδηλώσεις έκλεισαν οι κανταδόροι της «ΝΕΑΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ» που μαζί με την Αγιομαυρίτικη παρέα με Επτανησιακές και Λευκαδίτικες καντάδες μάγεψαν και  ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στο ρομαντικό παρελθόν.

Τιμή στον Κάλαμο και το Μεσολόγγι !

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα
πρώην Δήμαρχος Καρυάς
Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας 
με την παράταξη «δίαυλος»

Προηγουμενο αρθρο
Ο Θανάσης Καββαδάς για την επίσκεψη της Υφυπουργού Υγείας στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Μπαίνουν οι βάσεις για την Υποθαλάσσια Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.