HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΌ,τι λάμπει δεν είναι χρυσός: ας το μάθουν επιτέλους οι κριτικές επιτροπές του Καρναβαλιού

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός: ας το μάθουν επιτέλους οι κριτικές επιτροπές του Καρναβαλιού

Η Καρναβαλική ομάδα του Σύβρου ξενιτεύτηκε φέτος και μάλιστα πολύ μακριά από το νησί μας. Πήρε μέρος στο ονομαστό Καρναβάλι της Ξάνθης. Μια ολόκληρη νταλίκα χρησιμοποίησαν για την μεταφορά των αρμάτων τους μέχρι εκεί.

Το γεγονός ήταν μεγάλη απώλεια για το δικό μας καρναβάλι.

Δε γνωρίζουμε τους λόγους που τους ανάγκασαν να φύγουν. Δεν ξεχνάμε όμως  την αντιμετώπιση που είχαν στο νησί μας, κάποια χρόνια πριν, από τις επιτροπές απονομής των καρναβαλικών βραβείων… εκείνο το βραβείο με το ταξίδι στη Γαλλία και άλλα τινά.
(Η  συμμετοχή σε τέτοιες επιτροπές απαιτεί γνώση και κατάρτιση, η ψήφος θέλει σκέψη και… γεμάτο μυαλό. Χρειάζονται κριτήρια γνωστά εκ των προτέρων. Εκτός από τους ακέραιους αριθμούς υπάρχουν και οι δεκαδικοί, που η άθροισή τους δίνει πιο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα…)


Η καρναβαλική ομάδα του Σύβρου ήταν η πεμπτουσία του λευκαδίτικου καρναβαλιού, ανέβασε πολλά σκαλοπάτια το επίπεδο του. Παρουσίαζε πάντα ένα υπερθέαμα με αρχή μέση και τέλος, με χειροποίητες κατασκευές -έργα τέχνης- πολυπληθέστατες συμμετοχές, θέματα δουλεμένα με τα χέρια και το μυαλό, με σημασία στις λεπτομέρειες, σκληρή δουλειά μηνών και προσφορά τροφής για σκέψη.

(Η σάτιρα που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος του καρναβαλιού και  αποτελεί παράδοση στην πόλη μας, μετά τον Βούλη Βρεττό και την τουριστική ευμάρεια, ξεχάστηκε δια παντός.)

Το 2016, η ομάδα του Σύβρου είχε θέμα την εκστρατεία στην Τροία. Κατασκεύασαν οι αθεόφοβοι, με απόλυτη ακρίβεια, με «μαθηματικά και φυσική»  έναν καταπέλτη και έναν Πολιορκητικό Κριό που δεν είχαν σχέση με αποκριάτικες προχειρότητες!

Το 2017 είχαν θέμα τους Βίκινγκς. Γράψαμε τότε: «Η δουλειά που γίνεται στην ομάδα, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, είναι αριστοτεχνική. Η Βικινγκσούλα το πειρατικό ποταμόπλοιο με πλήρη πολεμική εξάρτηση, το τροχήλατο κατάλυμα πολυτελείας και ο θρόνος εκστρατείας του αρχηγού, ειδική κατασκευή για τον τυμπανιστή, το κανόνι και άπειροι επιδρομείς μαχητές με τις στολές εκστρατείας δημιουργούσαν ένα ανεπανάληπτο σύνολο.»

Το 2018 παρουσίασαν το Ινδιάνικο Χωριό. Είναι το ίδιο θέμα που παρουσίασαν φέτος στην Ξάνθη.

Αντί λοιπόν να υποκλιθούμε στο Σύβρο για το υψηλό επίπεδο προσφοράς του, βάζαμε συνέχεια τρικλοποδιές με τις βαθμολογίες.

Στα χνάρια του Σύβρου βάδισε φέτος η ομάδα του Αγίου Πέτρου στην Καρναβαλική παρέλαση.  Φέτος, ευτυχώς, κάποιοι «αναγνώρισαν», ελπίζουμε, τη Θεά Αθηνά, τον Άδη, τον Ήφαιστο, τον Κέρβερο, τον Ποσειδώνα και την προσπάθεια που χρειάζεται να στηθεί και να παρουσιαστεί ένα τέτοιο θέαμα.

Παρακολουθείστε εικόνες του Μάκη Πολίτη από την Ξάνθη με τους καρναβαλιστές του Σύβρου όσο στήνουν ένα Ινδιάνικο Χωριό.

Προηγουμενο αρθρο
Κοιμηθείτε σωστά και προσθέστε έως και πέντε χρόνια στη ζωή σας
Επομενο αρθρο
Λάρισα: Σύγκρουση τρένων έξω από τα Τέμπη – 32 νεκροί και 85 τραυματίες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.