HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπάντηση της Ελένης Ζωγραφάκη στο Γραμματέα της ΕΛΜΕ Λευκάδας

Απάντηση της Ελένης Ζωγραφάκη στο Γραμματέα της ΕΛΜΕ Λευκάδας

“Μια οφειλόμενη απάντηση στο Γραμματέα της ΕΛΜΕ Λευκάδας συνάδελφο Μήτσο Βάρσο”, της Ζωγραφάκη Ελένης.

Έχω επιλέξει να μην απαντώ σε προσωπικές επιθέσεις και στοχευμένες διαστρεβλώσεις τοποθετήσεών μου, αλλά όταν αυτό γίνεται από έναν εκπρόσωπο ΕΛΜΕ ( Γραμματέα Λευκάδας) και με αφορά ως Πρόεδρο της ΟΛΜΕ, έχω υποχρέωση να αποκαταστήσω την αλήθεια, έστω κι αν, όσα καταγγέλλονται και παραποιούνται, έγιναν σε προσωπική συζήτηση, όπως και ο συντάκτης της ανοικτής επιστολής ομολογεί.

Αντιπαρέρχομαι το εμπαθές ύφος της επιστολής, τη στοχοποίηση στο πρόσωπό μου, καθώς και το γεγονός ότι σκόπιμα αποκρύπτεται ότι τα ανακριβή στοιχεία που αναφέρονται δεν αφορούν τη Γ. Συνέλευση ή το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας (όπως η ίδια η ΕΛΜΕ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της), αλλά προσωπικές απόψεις του Μ. Βάρσου και αυθαίρετα δικά του συμπεράσματα, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις που αποσκοπούν σε προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Σε ό,τι αφορά την ανασφάλιστη εργασία στο χώρο της εκπαίδευσης είναι γνωστό ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθιέρωσαν τη σύμβαση των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ ως σύμβαση έργου, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) από τη σχολική χρονιά 2013 – 14 και 2014 – 15, με αποτέλεσμα οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να υποχρεούνται να εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (ΤΠΥ). Η έκδοση ΤΠΥ μπορεί με εξαίρεση αυτούς που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών και δεν είναι υπόχρεοι εφαρμογής του Κώδικά Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, να υποκατασταθεί από απόδειξη πληρωμής επαγγελματικής δαπάνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στην περίπτωση που την προηγούμενη περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έξοδα μέχρι 5000 ευρώ.

Φέτος, δεν έχουμε τέτοιες συμβάσεις στα ΣΔΕ τα οποία υπολειτουργούν.

Ως ΟΛΜΕ έχουμε έγκαιρα επισημάνει και καταγγείλει ότι στα ΣΔΕ και τα ΙΕΚ είναι απαράδεκτο οι συνάδελφοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία όπως και οι υπόλοιποι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και πρέπει να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, να αναγκάζονται σε αυτασφάλιση με μπλοκάκι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί ανασφάλιστη εργασία, αλλά εργασία διαφορετικής σχέσης με την οποία είμαστε αντίθετοι. Πάγια θέση μας είναι τα εκπαιδευτικά κενά να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς και οι προσλήψεις ωρομισθίων και αναπληρωτών να γίνονται από ενιαίους πίνακες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για να μην αδικούνται άλλοι συνάδελφοι.

Πάγια θέση της ΟΛΜΕ είναι επίσης η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Μέχρι αυτό να γίνει πράξη, χρειάζεται να εντάξει όλες τις κατηγορίες ελαστικά εργαζόμενων στις διαφορετικές δομές της εκπαίδευσης και να προασπίσει τα δίκαια αιτήματά τους. Οι συνάδελφοι των ΣΔΕ τα δύο προηγούμενα χρόνια ενώ κινητοποιήθηκαν, κατέθεσαν προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη, δημοσιοποίησαν επιστολές διαμαρτυρίας σε εκπαιδευτικά site και τις απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας, ουδέποτε απευθύνθηκαν στην ΟΛΜΕ για να στηρίξει το δίκαιο αγώνα τους και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ είναι από τις πρώτες Ομοσπονδίες του Δημοσίου που οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι είναι μέλη της. Πέρυσι με απόφαση του 17ου Συνεδρίου εντάχθηκαν στη δύναμή της και οι συνάδελφοι που ήταν σε διαθεσιμότητα και τοποθετήθηκαν στα ΙΕΚ.

Για το θέμα των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επειδή δεν θέλησα να εμπλακώ σε θέματα εργασιακών σχέσεων άλλης βαθμίδας, αναφέρθηκα μόνο στις αμοιβές που παίρνουν κάποιοι υποψήφιοι Διδάκτορες ως βοήθημα για το διδακτορικό τους – όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο-, αλλά δυστυχώς, ο συνάδελφος το παραποίησε και αυτό. Δεν συζητήσαμε ούτε για τις συμβάσεις που υπογράφουν και τις υποχρεώσεις που έχουν στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, πολύ δε περισσότερο για τις αμοιβές που προκύπτουν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ή για τους ΠΔ 407 κ.λπ.

Προηγουμενο αρθρο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο: «Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο"
Επομενο αρθρο
Ευχαριστήριο Φιλανθρωπικού Συλλόγου ΦΑΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.