HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπό την διαγραφή του χρέους στη φιέστα του Ζαππείου για την επιμήκυνση

Από την διαγραφή του χρέους στη φιέστα του Ζαππείου για την επιμήκυνση

«Πανηγυρικό» είναι το κλίμα στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει ως ιστορική την απόφαση για το χρέος. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος να αναφέρει ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, το χρέος γίνεται βιώσιμο, ο λαός μπορεί να πάρει ανάσα» αλλά φαίνεται πως «ξεχνά» ότι η κυβέρνηση φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων, χαράτσια και φόρους. Πανηγυρίζει, λοιπόν, για αυτό που προσπαθούσε να κάνει το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Και η παραβολή των σημερινών εικόνων από το Ζάππειο (εκεί που υπογράφηκε η διακήρυξη για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ) με τα όσα… επαναστατικά έλεγε για το χρέος και τη διαγραφή του, το σκίσιμο των μνημονίων και τον χορό των αγορών στους δικούς του ρυθμούς, είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής εξαπάτησης αλλά και της επικοινωνιακής διαχείρισης μιας κακής συμφωνίας στο Eurogroup.

Ήταν 2012 όταν από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και τη συμφωνία που είχε πετύχει για το χρέος και δήλωνε πώς «η επιμήκυνση είναι ουσιαστικά ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε».

Δριμύ κατηγορώ

Κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει κάθε συζήτηση για αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, κάνοντας λόγο για μια καταστροφική πολιτική. Όμως, τελικά αποδεικνύεται ότι ούτε ο ίδιος μπόρεσε να αυξήσει τις συντάξεις αλλά να τις… κουρέψει ακόμη περισσότερο, ενώ όσον αφορά το αφορολόγητο όριο προβλέπεται να περικοπή ακόμη περισσότερο. Με αποτέλεσμα χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες να δεχθούν νέο πλήγμα στα εισοδήματά τους.

«Προσπαθεί να περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την συνταγή που έχει κονιορτοποιήσει όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Προσπαθεί παίζοντας με τις λέξεις και προσπαθώντας να παρουσιάσει ως επιτυχία το δωράκι της επιμήκυνσης. Μια επιμήκυνσης όμως που δεν είναι κάτι καινούργιο. Ένα μπαγιάτικο δωράκι. Είχε προταθεί από το ΔΝΤ και την τρόικα πριν από ένα χρόνο. Είχε απορριφθεί από την ίδια την κυβέρνηση Παπαδήμου και τώρα παρουσιάζεται ως η σωτηρία ως αυτό που θα ελαφρύνει τον πόνο του λαού» έλεγε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας.

Και σήμερα ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τη συμφωνία του Eurogroup ως «ιστορική», όμως οι αποφάσεις δεν συνιστούν οριστική διευθέτηση του χρέους αλλά μια λύση με χρονικό ορίζοντα.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους μιλώντας στο «Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στην Πορταριά του Βόλου, είχε χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια έκφραση λέγοντας αυτή τη φορά ότι η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής είναι «ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε».

Υφεση

Ο κ. Τσίπρας δήλωνε όχι στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας τομέων της ελληνικής οικονομίας και στην εκποίηση κερδοφόρων οργανισμών, ενώ τώρα το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου βγαίνουν στο «σφυρί» μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις όπως ΔΑΑ, ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), ΕΛΠΕ, Μαρίνες, Εγνατία, κλπ.

Σε πρωινή εκπομπή ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση χωρίς προγράμματα λιτότητας γιατί αυτά δημιουργούν την ύφεση». Αν αυτού ο κ. Τσίπρας έχουν φορτώσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με φόρους, χαράτσια και έναν ΕΝΦΙΑ που δεν φαίνεται να καταργείται.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2015 είχε προχωρήσει στη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος με επικεφαλής την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τότε όλοι μιλούσαν για επαχθές και επονείδιστο χρέος που πρέπει να διαγραφεί.

Σκληρό μνημόνιο
Και φθάνοντας στο 2018 ο κ. Τσίπρας φέρνει μια συμφωνία στην οποία προβλέπεται σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία, με τριμηνιαίους ελέγχους από τους δανειστές, με εκθέσεις που θα αναφέρουν την πρόοδο της οικονομίας και που θα απευθύνουν συστάσεις στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επί της ουσίας καμιά δημοσιονομική ελευθερία για τα επόμενα, πολλά χρόνια.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα.

«Θα τα ψηφίσουμε τα μέτρα για να έχουμε λύση για το χρέος. Δεν θα εφαρμοστούν όμως την 1/1/2019 αν δεν τηρηθεί η συμφωνία. Μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα».

Το ερώτημα είναι τώρα που ο κ. Τσίπρας δεν πήρε τη λύση για το χρέος, θα πάρει πίσω τα μέτρα;

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Θερινά Τμήματα Αντισφαίρισης (Τένις) από την ΔΕΠΟΚΑΛ
Επομενο αρθρο
Crystal Waters: Το νέο ξενοδοχείο «διαμάντι» για διακοπές στη Λευκάδα!

13 Σχόλια

  1. Χρήστος
    24 Ιουνίου 2018 at 11:27 — Απάντηση

    Διαφωνώ με την αρθρογράφο. Έχει δίκιο ο Τσίπρας που λέει “πέτυχα σε μια πολιτική που οι ΑΛΛΟΙ δεν πέτυχαν”.Έτσι είναι. Πέτυχε μια πολιτική, χωρίς να ανοίξει μύτη, αλλά μια πολιτική, που δεν έχει ούτε κόκκο ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ πολιτικής! Γι’ αυτό τον ευγνωμονούν όλοι οι πολίτες, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας μας και τον “χαϊδεύουν” οι Ευρωπαίοι με πρώτη τη Μέρκελ (Γκόου μπακ,κυρία Μέρκελ, θυμάστε;). Γιατί έστειλε στο κάδο των αχρήστων την Αριστερά! Ήδη όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι μέσα στην κοινωνία υπερτερούν συντριπτικά οι Κεντρώες και κεντροδεξιές δυνάμεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τσίπρας γλύφει τους Ευρωπαίους από Δεξιά (Μέρκελ και Γιούνκερ) έως Σοσιαλδημοκρατία (Μοσκοβισί), μήπως μπορέσει και χωθεί εκεί κάπου σε κάποια γωνίτσα του Κέντρου. Το Αριστερό-Δεξιο Μαγαζί Τσίπρα-Καμένου βάρεσε διάλυση και ψάχνει νέα διεύθυνση!

  2. ηλιας του 16ου
    24 Ιουνίου 2018 at 10:47 — Απάντηση

    Καρανικας μονο?
    Ο κυρ Φωτης?
    Ο κ.Φλαμουραρης?
    Ο κ Παππας(ο ταμιας?)
    Αντιγραφετε το κακο πασοκ,συντροφοι και λαμβανετε και ολιγον απο Σαμαροζαπειο.Αγκαλιαζετε και τον μετανιομενο ακροδεξιο Καμενο και φτιαξατε ενα κομμα αληθεια ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
    Τωρα τι ειναι? Ψαξτε το
    Ενα τιποτα που αφανιζει τη σκεψη και την προοπτικη ολου του λαου
    Αυτο ειστε
    Κι ακομα ,πληρωμενοι κονδυλοφοροι να γραφετε σχολια οι ιδιοι με 2-3 ονοματα.
    Σας συνανταμε,σας ξερουμε
    Αντε γεια…

  3. Ζήνα
    23 Ιουνίου 2018 at 20:29 — Απάντηση

    Πολλή παπάντζα, παιδί μου! Είναι πολή καλοί στη παπάντζα! Στο μόνο που είναι καλοί! Τι στο διάολο γίνεται? Είναι βέβαια αγράμματοι αλλά φαίνεται ότι έχουν διαβάσει πολύ καλά τον Γκέμπελς οι άνθρωποι!!!!!

  4. ΜΑΔΟΥΡΟΣ
    23 Ιουνίου 2018 at 20:08 — Απάντηση

    Ευχαριστώ τον Μιχάλη και τον Jim Adams. Οι απαντήσεις τους επιβεβαιώνουν την άποψή μου για τα καταπληκτικά αποτελέσματα της σανοφαγίας!!! Τη συστήνω πλέον ανεπιφύλακτα!!! Και μάλιστα τον σανό Βενεζουέλας!!!

    • ΜΙΧΑΛΗΣ
      24 Ιουνίου 2018 at 15:04 — Απάντηση

      Καλά εσύ τρως από τον άλλο τον σανό τον οποίο παράγουν οι Σαμαροβανιζέλοι και τα ΜΜΕ τους (ΣΚΑΙ κ.α.) και φαντάζεσαι ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά τα τελευταία 3 μόνο χρόνια και όχι το βρώμικο και διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι σινάφι (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που κυβερνούσε 40 και πλέον χρόνια!!! Ο δικός σου σανός σε κάνει να φαντάζεσαι ότι όλα είχαν λυθεί το 2014 αλλά ήλθε ο κακός ΣΥΡΙΖΑ και τα ανέτρεψε όλα!!! Ομολογώ ότι ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΣΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!!!

      • ΜΑΔΟΥΡΟΣ
        24 Ιουνίου 2018 at 21:26 — Απάντηση

        Περαστικά! Από βάθους καρδίας! Σε καταλαβαίνω!

      • Χρήστος
        24 Ιουνίου 2018 at 22:03 — Απάντηση

        Δηλαδή, ομολογείς ότι τρως σανό αλλά λιγουρεύεσαι και το σανό του ΜΑΔΟΥΡΟ!! Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέει!!!

  5. Jim Adams
    23 Ιουνίου 2018 at 13:07 — Απάντηση

    Ηπολλή πολλή κανάλωση σανού από την ομάδα αλήθειας Μουρούτη οδηγεί σε απανάληψη ανοησιών.Κατανοώ τις μαύρες πλερέζες αφού δεν σας βγαίνει τίποτα αλλά δεν πειράζει ,πάρτε το απόφαση για να το συνηθίζετε

  6. ΜΑΔΟΥΡΟΣ
    23 Ιουνίου 2018 at 11:31 — Απάντηση

    Καλωσορίζουμε τον Αλέξη Σώρα στη μεγάλη οικογένεια των Μενουμε-Ευρωπαίων! Βέβαια άργησε λίγο και τα οιδοποιρικά του μας στοίχισαν καμιά 150αριά δις περίπου. Α, και πολλά κυβικά σανό…αλλά αυτά μας τα πρόσφερε μάλλον ο Μαδούρος που του περίσσευαν!!!

    • ΜΙΧΑΛΗΣ
      23 Ιουνίου 2018 at 18:12 — Απάντηση

      Για πες μας ρε ΜΑΔΟΥΡΟ από που προκύπτουν τα 150 δις να γελάσουμε λίγο. Άλλα λέει ο ένας ευρωπαίος (Ρέντλινγκ 80 δις), άλλα ο άλλος (Βίζερ, 200 δις), έχουν μπερδέψει και αυτοί τα μπούτια τους!!! Ανόητες παρλαπίπες για διαφυγόν ΑΕΠ λόγω ανάπτυξης 4,5 % που ΘΑ είχαμε (γελάνε και οι πέτρες!) ΑΝ δεν έχανε την εξουσία ο Σαμαράς και άλλα τέτοια φαιδρά!!!

      • ΜΑΔΟΥΡΟΣ
        23 Ιουνίου 2018 at 20:53 — Απάντηση

        Άντε να σου κάβω σκόντο! Να δεχτούμε ΜΟΝΟ (!!!!!!!) τα 80 δις!!! Κάτι ψιλά δηλαδή για να παίζει ο Καρανίκας! Όλα ωραία έτσι?

        • ΜΙΧΑΛΗΣ
          24 Ιουνίου 2018 at 01:13 — Απάντηση

          Ρε βλάκα (ΜΑΔΟΥΡΟΣ) έχεις άποψη για τις χρηματοδοτικές ανάγκες την τριετία 2015-2018 (86 δισ ευρώ τουλάχιστον) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ποιος θα ήταν στην κυβέρνηση ή θα μας πεις και εσύ τις απίστευτες μαλακίες των Σαμαροβενιζέλων ότι θα μας έδιναν τα 86 δις ευρώ οι αγορές με 180% χρέος (Γελάνε και τα τσιμέντα!!);; Άσε λοιπόν τα ανόητα “εφυολογήματα” για Καρανίκες και μίλα μια φορά με σοβαρά επιχειρήματα!!! Σου είναι δύσκολο βέβαια αλλά προσπάθησε!!!

          • ΜΑΔΟΥΡΟΣ
            24 Ιουνίου 2018 at 11:08

            Άντε γεια! Και καλό…σανό. Ξέρεις τι είναι να σου έχουν έτοιμο το μαχαίρι για να σου κόψουν τον λαιμό (συγνώμη τη σύνταξη!), να σου έρχονται κάθε δεκαπενθήμερο οι θεσμοί για να σου πιάσουν τον… , να έχεις υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία στον αιώνα τον άπαντα, και συ να λές τους άλλους βλάκες και να φωνάζεις “Ζήτω βγήκαμε από το Μνημόνιο”? Ζηλεύω! Στείλε μου και μένα ρε Μιχάλη κάνα δεμάτι, για να “φτιάνομαι” και να τα βλέπω όλα ρόδινα σαν την αφεντιά σου. Μην είσαι μοναχοφαγάς!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.